Sportbiznisz

Európa Liga, a szegény sógor

2016. szeptember 29. - Sportbiznisz Blog

Hiába oszthat szét az előző évekhez képest jelentősebb összeget az Európa-ligában szereplő klubok között az UEFA, ez még így sem éri el a Bajnokok Ligája összegének az egyharmadát sem. Egy "most mutasd meg!" bajnokság a közép- és kiscsapatoknak, jelentős bónuszok nélkül. Aki eddig nem értette, hogy a topcsapatokat miért nem érdekli a sorozat, az most megfogja.

Kép forrása: sport.yahoo.com

Az idei évben, mint ahogy azt egy korábbi cikkünkben már megírtuk, a Bajnokok Ligájában a teljes összeg, amiből az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) gazdálkodhat több mint 400 milliárd forint. Az Európa-ligában a bevételek elosztását az UEFA hasonlóan a Bajnokok Ligájához, 3 éves ciklusokra bontja. Kétségtelen, hogy az UEFA a 2015-18-as időszakra a kluboknak visszaosztható pénzeket jelentősen 65 százalékkal megemelte. Éves szinten ez az összeg nagyjából 120 milliárd forintot tesz ki. A visszaosztott pénzek két fő komponensből tevődnek össze: a fix díjból, amely a csapat a sorozatban elért eredményétől függ és a market poolból, amely lényegében a tv és szponzori díjakat jelenti.

A leglátványosabb pénzdíj növekedést a korábbi ciklushoz képest a csoportkörbe jutásért lehet kapni, itt az 1,3 millió eurós összeget megduplázta az UEFA a mostani szezonra. A kiesési szakasz pénzdíjait is jelentősen megemelték, ámbár ez még így is jócskán elmarad a BL összegeitől. Csak összehasonlításként érdemes végiggondolni, hogy az a csapat amelyik az EL-ben bejut a csoportba és ott minden mérkőzését megnyeri, amivel kiérdemli a legjobb 32 közötti részvételt, a fix díjakból összesen 6,5 millió euróra tesz szert. Ez pedig, ha az első selejtező körből indul, 14 mérkőzést jelent. A Bajnokok Ligájában csak a csoportkörbe kerülésért 12,6 millió euró jár.

A top bajnokságok feszített tempójában már csak a play-off és a csoportmérkőzések plusz 8 mérkőzést jelentenek (hét közben, csütörtökön), amelyek jelentősen terhelik a csapatokat. Figyelembe véve, hogy az angol Premier League-ből 2016-ban kiesett Aston Villa is 74 millió eurót kapott az angol bajnokságban mutatott teljesítményéért, nem lehet kérdés, hogy az angol bajnokság klubjai mennyire priorizálják a sorozatot. A tavalyi Európa-liga győztes Sevilla körülbelül 22 millió eurót kaphatott, miközben a spanyol bajnokságban elért ötödik helyéért 38,5 millió eurót.

Az UEFA a végleges csapatonkénti pénzdíjazását a 2015/16-os idényre még nem közölte, de a 2014/15-ös idényben a csoportkörbe bejutó csapatok közül a legkevesebbet a szlovák Slovan Bratislava kapta, körülbelül 537 millió forintot, ami alig 13 százaléka (!) annak az összegnek, amelyet a fehérorosz Bate Boriszov kapott hasonló időszakra a Bajnokok Ligája csoportkörében. Ez az összeg a magyar bajnokság legnagyobb költségvetéssel rendelkező klubjainál is "csak"  14-17 százalékos plusz bevételt jelentene.

A jelenlegi kiírás szerint a magyar bajnokság második és harmadik helyezettje illetve a magyar kupa győztese vesz részt a sorozatban. Legutóbb a sorozatban négy évvel ezelőtt szerepelt magyar csapat, akkor a Videoton a csoportkörbe jutásért, az ott mutatott teljesítményéért és a market pool-ból rá eső részével együtt 580 millió forintot tehetett zsebre.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr8011751531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása