Sportbiznisz

A Szolnok kimagaslik a mezőnyből, de gazdaságilag nagyon jön fel a Fradi is

2016. november 09. - Sportbiznisz Blog

Ha a ZF-Eger és az A-Híd OSC-Újbuda is megnyeri párharcát, akkor 3 férfi vízilabda csapat szerepel majd (a Szolnoki Dózsa-Közgépnek, mint magyar bajnoknak nem kell selejtezőt játszania) a Bajnokok Ligája 12-es főtábláján. Az Európa-kupában is jól szerepelnek a magyar csapatok, hiszen az FTC-PQS Waterpolo és a BVSC-Zugló is a negyeddöntőbe jutott. Kíváncsiak lettünk, hogy a sikeres szereplés mögött a fentebbi klubok vajon mekkora költségvetésből gazdálkodnak?

Kép forrása: vizipolo.hu

Az eddig elemzett labdarúgáshoz, női és férfi kézilabdához és jégkoronghoz hasonlóan a vízilabdáról is elmondható, hogy egy kiemelkedő költségvetésű csapat van a bajnokságban és ez a vízilabdában a Szolnoki Dózsa-Közgép. Az öt elemzett csapat összbevétele nagyjából 1,5 milliárd forint, ami azonos a 2014-es adattal, ugyanakkor a kiadások 22%-kal növekedtek 2014-hez képest, ami így eléri a 1,25 milliárd forintot. Az elemzések a 2015-ös évre vonatkozó céges beszámolók, illetve a tao-pályázatok 2015. évi tervadatainak mutatószámaiból készültek.

A Szolnok az utóbbi négy idény legmeghatározóbb csapata, a tavalyi és a tavalyelőtti idényben is bajnok lett, míg 2013-ban ezüstérmet szerzett. A tulajdonos Szolnoki Vízilabda Sport Club Kft 2015-ös beszámolója alapján annyi biztosan kijelenthető, hogy a klub minden tekintetben kimagaslik a mezőnyből. Bevétele két és félszerese a második legnagyobb bevételű OSC lehetőségeinek, az összkiadásai közel négyszer nagyobbak a második legnagyobb kiadással rendelkező Egerénél, és a személyi jellegű ráfordításai is kétszerese az ebben a tekintetben második Ferencvárosénál.

Mint ahogyan a fenti ábrán is látható a bevételek összességében éppen meghaladják a 735 millió forintot és ezzel majdnem megegyezik a kiadási oldal is, amely csak 12 ezer forint híján nem éri el a 735 milliót. A bevétel alakulása a Szolnoknál éppen ellenkező utat jár be, mint a többi klubnál, ugyanis a bajnoki címvédő a 2014-es évhez képest 17 százalékkal kevesebb büdzséből gazdálkodhatott, amíg a többi klubnál ez az érték növekedett.

Az öt vizsgált pólócsapat közül a 2015-ös eredmények alapján csak a Ferencváros nem ért el pozitív mérleg szerinti eredményt, ami annak is köszönhető, hogy a személyi jellegű ráfordításai 2014-hez képest majdnem megötszöröződtek és elérték a 128 millió forintot. A Szolnoknál ez a ráfordítás a Ferencvároséhoz képest megduplázódik, amíg az OSC-nél 60 millió forintra rúg.

A Szolnok a Bajnokok Ligája szerepléséért kapott 8 és fél millió forint a labdarúgáshoz képest teljesen elenyésző összeg, de az Európai Úszószövetség (LEN) égisze alatt futó sorozat díjazása még a kézilabdától is messze elmarad. Habár elég foghíjas adatokat közöl ezzel kapcsolatban a LEN, annyi tudható, hogy a 2014/15-ös idénytől már a főtáblára jutó mind a 12 csapat részesül a 316 ezer eurós összedíjazásból. A sorozatot 2014-ben megnyerő Barcelona 50 000 eurót (nagyjából 15,5 millió Ft-ot) tehetett zsebre.

A tavalyi szezonhoz hasonlóan a mostani 2016/17-es sorozat hatos döntője is Budapesten kerül majd megrendezésre. Akkor az utolsó napra, a döntőre és bronzmeccsre 5500 forintért jegyet lehetett váltani, de a minden meccsre érvényes bérlethez is hozzá lehetett jutni 9990 forintért.

A Bajnokok Ligájában vitézkedő külföldi csapatok költségvetéséről igen kevés megbízható adatot lehet beszerezni, de nyilatkozatok alapján annyi sejthető, hogy az olasz sztárcsapat, a Pro Recco körülbelül 4 millió euróból gazdálkodik (nagyságrendileg ez a duplája a Szolnokénak). Érdekesség még, hogy 2015 végén Vladimir Vujasinovic, akkori VK Partizán (szerb) edző által adott interjúban arról panaszkodott, hogy összesen 300 ezer eurós büdzsé kellene, hogy megfelelő körülmények között edzhessenek és játszhassanak a játékosai.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr6411944961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása