Sportbiznisz

A 2016-os nagy soccer-mustra

2016. december 16. - Sportbiznisz Blog

Az biztos, hogy nem a Toronto FC - Seattle Sounders MLS-döntő miatt lesz népszerűbb a soccer a tengerentúlon. A BMO Field-en telt ház előtt lejátszott mérkőzésen a Seattle a 0-0-s játékidőt követően, tizenegyesekkel kerekedett felül a kanadai Toronto FC csapatán, amelyet először közvetített a FOX főműsoridőben, és rekord nézettséget is produkált.

worldsoccertalk_com_mls-cup-final-seattle-champions.jpg

kép forrása: worldsoccertalk.com

A Toronto pályáján lejátszott döntő ütközetet 36 045-en láttak a helyszínen, amely abszolút rekord a BMO Field-en. Ám hiába a lelkes hazai közönség, a Toronto nem tudta beteljesíteni szurkolói álmát és a hatalmas mezőfölény ellenére sem tudott a csapat egy gólt sem begyötörni a Sounders kapujába. Nem mellékesen a Sounders úgy ülhet fel az MLS trónjára, hogy egy kaput eltaláló lövése sem volt a rendes játékidőben.

A nagy érdeklődés nem csak a pályán, de a tévéképernyők előtt is megmutatkozott. Soha ennyien még nem néztek MLS döntőt korábban. Az Egyesült Államokban és Kanadában összesen 3,534 millióan követték a döntőt: a FOX-on 1 411 000-en (USA, angol nyelvű), az UniMás-on 601 000-en (USA, spanyol nyelvű), a TSN-en 1 430 000-en (Kanada, angol nyelvű) és az RDS-en 92 000-en (Kanada, francia nyelvű). Sőt, Kanadában összeségében 4,2 millióan nézték a mérkőzést, ha az egy rövid időre odakapcsolókat is beleszámoljuk.

Az MLS közvetítési díjai már 2022-ig eladásra kerültek, mégpedig 3 tévécsatorna (ESPN, FOX, Univision) fizetett a 8 éves periódusért összesen 720 millió dollárt (több mint 212 milliárd forint) körülbelül 50, 33 és 17 százalék elosztásban. A 2015-öt megelőző időszakban, az egy évre kalkulált közvetítési díjak éppen elérték a 27 millió dollárt (most ez 2022-ig ez 90 millió). A jövő évi döntőt egyébként az ESPN fogja közvetíteni.

Persze hátradőlnie nem lehet az MLS vezetésének, hiszen ezek a számok a négy nagy amerikai sportág döntőitől (amerikai foci, kosárlabda, baseball, jégkorong) még messze elmaradnak. Az előbbiek közül kiemelkedik az idei 50. Super Bowl (Carolina Panthers - Denver Broncos), amelyet a CBS-en átlagosan több mint 111 millióan néztek, de a Stanley Kupa döntő (Pittsburgh Penguins - San Jose Sharks) utolsó mérkőzését is átlagosan 5,4 millióan nézték az NBC-n.

Persze a soccer, az európai labdarúgás, még mindig csak építi önmagát a tengerentúlon, így minden sikernek örülnek az MLS háza táján. A stadionokba kilátogatók száma is folyamatosan növekszik. A 20 csapatot magába foglaló alapszakasz 340 találkozóját összesen 7 375 144 néző tekintette meg helyszíneken (a magyar és a környező bajnokságok nézőszámairól itt olvashat), amely picit több mint fél százalékos javulás a tavalyihoz képest. Az idei szezonban átlagosan 21 692 néző volt kíváncsi a mérkőzésekre és ez az utóbbi négy évben folyamatosan növekszik.

Érdemes kiemelni, hogy az utóbbi nyolc szezon legmagasabb átlag nézőszámát az alapszakaszban egyébként éppen az idei bajnok Seattle produkálta. A 2016-os év 17 hazai bajnokiját Seattleben több mint 720 ezer szurkoló tekintette meg (átlagosan 42 636-an), amely messze a legmagasabb szám a ligában. Az amerikaiak döntőbeli ellenfelénél a Torontónál ez a szám kicsit több mint 450 ezer (átlagosan 26 583-an).

Az Amerikai Profi Labdarúgó-bajnokság Szövetsége és az Amerikai Profi Labdarúgó-bajnokság Játékosainak Szövetsége között létrejött kollektív szerződés (2015.02.01-2020.01.31 közötti időszakot szabályozza) értelmében az idei szezonban az első csapathoz tartozó felnőtt profi játékos éves alapfizetésének el kellett érni a 62 500 dollárt (mintegy 18,5 millió forint). Ennek 2017-ben már 65 ezernek kell lennie, majd a 2019-es szezonra 70 250 dollárra kell rúgnia. A most lezárult idényben 22 játékos volt, akiknek az éves alapfizetésük meghaladta az 1 millió dollárt. Köztük akadnak szép számmal olyan játékosok, akiket minden labdarúgást kedvelő ismer, mint az angol Steven Gerrard, Frank Lampard vagy éppen az olasz Andrea Pirlo. A lista élén azonban egy brazil áll, mégpedig a világbajnok és Bajnokok Ligája győztes Ricardo Izecson dos Santos Leite, ismertebb nevén Kaká.

A transfermarkt.com adatai alapján a legértékesebb játékos a Torontot erősítő és a döntőben is résztvevő olasz Sebastian Giovinco (9,5 millió euró), második helyen a mexikói Giovani dos Santos (6 millió, Los Angeles Galaxy) és a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a szintén döntős, ám a Seattle színeit képviselő Nicolás Lodeiro (5,5 millió euró) állhatott fel.

A már említett kollektív szerződés szabályozza a csapatoknak a minimálisan a fizetésekre költendő éves keretét is. Ez az idei szezonban 3,66 millió dollár volt, 2019-re pedig ennek a kiadásnak el kell érnie a 4,24 millió dollárt (1,25 milliárd forint). A 2016-os szezonban a 20 klub összesen 163,5 millió dollárt költött csak az alapfizetésekre.

A legkevesebbet a Chicago Fire ($4 millió) és az FC Dallas ($4,1 millió) költötte, ennek ellenére a Dallas a nyugati csoport alapszakasz győztese lett. A lista élén a keleti csoport egyik nagyágyúja a New York City FC áll, amely klub nem sajnált közel 21 millió dollárt (6,1 milliárd forint) költeni az alapfizetésekre. Az átlagos éves alapfizetése egy játékosnak 289 ezer dollár volt (nagyjából 85 millió forint).

A jövő évi szezonban, amely 2017 márciusában rajtól, a teljes mezőny 22-re bővül, ugyanis csatlakozik az MLS-hez az Atlanta United és a Minnesotta United csapata is.

 

Ha érdekel a sport gazdasági oldala is, kövess minket a Facebookon! LIKE-old a profilunkat (klikk ide) és értesülj a leghamarabb a cikkeinkről.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr3912049831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása