Sportbiznisz

A Juventus viszi a hátán az olasz bajnokságot

2017. január 04. - Sportbiznisz Blog

A mérkőzések 40 százalékánál a stadionok még félig sem telnek meg és hova tűnhettek a nézők Rómából? Nem vitás, egyre rosszabb képet fest a nézőszámok alakulása a Serie A-ban. A Juventus az egyedüli, amely fel tudja venni a versenyt a német klubokkal és a rangadókon Milánóban is megtelik a San Siro. Utánajártunk, hogyan alakul az öt topbajnokság mérkőzéseinek nézőszámai. Spanyolország és Németország után az olasz bajnokságot vizsgáljuk.

Mind az öt bajnokságot azonos elv alapján mutatjuk be: a mérkőzésenkénti stadionkihasználtság, a mérkőzésenkénti átlagos nézőszám és egy minimum maximum nézőszám különbséget jelző mutatószámmal. Az olasz első osztályú labdarúgó-bajnokság (Serie A) mérkőzésinek nézőszámait a legaseriea.it és a corrieredellosport.it oldalakon található adatok alapján készítettük. A stadionok befogadóképességének adatai a wikipedia.org és a csapatok honlapjairól származnak.

large_160329-132247_to290316spo_18102.jpg

Kép forrása:www.serieatim-fanplace.it

A 20 csapatos olasz bajnokság mérkőzéseit eddig összesen több mint 3 millió 833 ezren látták a helyszíneken, amely majdnem 22 ezres átlag nézőszámot jelent mérkőzésenként. A legtöbb nézőt idáig a nyolcadik forduló hozta, amikor is több mint negyedmillió szurkoló tekintette meg a stadionokban a mérkőzéseket. A csapatok többsége eddig 9 mérkőzést játszott hazai pályán, csak a Sassuolo és a Crotone játszott ennél eggyel kevesebbszer. Ugyanakkor a kimutatásokban a Crotone neve mellett csak 5 hazai mérkőzés került bele a számításokba, mivel az első 3 mérkőzését habár otthon játszotta, de az Ezio Scida Stadiont éppen felújították.

Az eddig lejátszott 178 mérkőzésből mindössze 4-nél volt teltház (teltháznak a 97,5 százalék feletti stadionkihasználtság számít), amely fényévekre van a német értéktől, és ha minimálisan is, de még a spanyolországi mutatót is alulmúlja.

A 4 teltházból kettőt a Juventus zsebelt be és egyedüli olasz klubként a 90 százalékos kihasználtságot is túllépi, amellyel amúgy vezető spanyol klub lehetne vagy egy élboly mögötti német csapat. A másik két teltház a Cagliarihoz és a Pescarahoz fűződik, előbbi amúgy a második, utóbbi a negyedik a sorban. De lássuk, hol vannak a híresebb olasz csapatok? Az olasz bajnokság átlagos stadionkihasználtsága 56,2% és a két milánói klub (AC Milan és Internazionale) egyike sem éri el ezt a számot. Mindkét csapatnak otthonául szolgáló San Siro, a maga több mint 80 ezres befogadóképességével a legnagyobb stadion a ligában és ennek megtöltése ha nincs rangadó, látványosan gondot is okoz a két csapatnak. A Napolinak is van gondja a stadionja megtöltésével, de az égszínkékeknek problémája eltörpül a római csapatok vergődéséhez képest. Az AS Roma és a Lazio is a sor legvégén szerepel (mindkét csapat otthona a Stadio Olimpico), ráadásul a Lazio éppen, hogy átlépi az átlagos negyed házat.

Az első 18 fordulóban a csapatonkénti átlagnézőszám tekintetében a korábban említett híres olasz klubok már sokkal jobban szerepelnek. Amely azt is jelenti a stadionkihasználtságot is figyelembe véve, hogy az olasz klubok stadionjai túlméretezettek. A 2011 szeptemberében átadott Juventus új stadionjának méretét viszont nagyon jól eltalálták a tervezők. De nézzük is a számokat! A rangsor elején 40 ezer feletti átlagos nézőszámmal a két milánói klub áll, amely már egy sokkal hízelgőbb mutató, ám majd a harmadik diagramon látjuk, hogy örömujjongásra még sincs ok. Az előbb még a sor legvégén lévő római csapatok is jóval előrébb szerepelnek. A Roma az ötödik, amíg a Lazio kilencedik, habár utóbbi már a liga átlagát nem éri el.

A harmadik mutatónk kiindulási alapja egy klub hazai mérkőzéseinek legmagasabb és legalacsonyabb nézőszáma. Ennek a két számnak a különbségét vesszük, majd az így kapott számot viszonyítjuk a stadion teljes befogadó képességéhez. Ez a szám akkor a legjobb a klub számára, ha minél közelebb van a nullához, hiszen ez azt jelenti, hogy jól kiszámítható az egyes mérkőzésre kilátogatók száma.

Mindösszesen két klub van amelyik 10% alatt van. Ez a Juventus esetében azt jelenti, hogy folyamatosan magas nézőszám előtt játszik a torinói csapat, amíg a Crotone az eddigi hazai mérkőzéseit félház előtt játszotta. Az eddigi bemutatott bajnokságokat figyelembe véve, korábban nem látott hektikussággal találkozunk az olaszoknál. Öt klub is 50 százalék környékén vagy afelett van, amely azt jelenti, hogy a lejátszott mérkőzések között volt olyan, ahol egy fél stadionnyi szurkoló hiányzott. Megdöbbentő, hogy a világ egyik legsikeresebb klubjánál, az AC Milannal ez a szám több mint 50 ezer nézőt jelent. Volt hazai mérkőzése a klubnak, ahol alig érte el a nézőszám a 26 ezret, ugyanakkor a városi rangadón az Inter ellen közel 78 ezren voltak a stadionban.

 

A következő héten a francia és az angol bajnokság nézőszámai is bemutatásra kerülnek, kövessen minket a Facebookon (klikk ide), hogy le ne maradjon róla!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr7412096069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzGeza 2017.01.05. 13:16:10

apró kiegészítés, javítás: a Crotone az első három meccsét nem otthon, hanem Pescaraban (elég messze van Crotonétól..) játszotta, elvileg nézők előtt, de jobb hogy az a 3 meccs nem kerül bele a statisztikákba, mert ezeken 812, 510, és 522 néző volt...

Sportbiznisz Blog 2017.01.05. 15:28:39

@SzGeza: Nagyon köszönjük a kiegészítés és a pontosítást!
süti beállítások módosítása