Sportbiznisz

Nem csak a pénz, a néző is rengeteg a PSG-nél

2017. január 12. - Sportbiznisz Blog

A mérkőzések túlnyomó részénél a stadionok félig megtelnek, de inkább hasonlítanak a francia bajnokság nézőszámai az olaszéra és a spanyoléra, mint a németére. A 2016-os labdarúgó Európa-bajnokságra kibővített stadionokat a Paris Saint-Germaint leszámítva, a csapatok nem tudják megtölteni. Utánajártunk, hogyan alakul az öt topbajnokság mérkőzéseinek nézőszámai. Spanyolország, Németország és Olaszország után a francia bajnokságot vizsgáljuk.

Mind az öt bajnokságot azonos elv alapján mutatjuk be: a mérkőzésenkénti stadionkihasználtság, a mérkőzésenkénti átlagos nézőszám és egy minimum maximum nézőszám különbséget jelző mutatószámmal. A francia első osztályú labdarúgó-bajnokság (Ligue1) mérkőzésinek nézőszámait a www.ligue1.com oldalon található adatok alapján készítettük. A stadionok befogadóképességének adatai a wikipedia.org és a csapatok honlapjairól származnak.

psg.jpg

Kép forrása: www.psg.fr

A 20 csapatos francia bajnokság mérkőzéseit az eddig eltelt 19 fordulóban összesen több mint 3 millió 834 ezren látták a helyszíneken, amely majdnem 18 és fél ezres átlag nézőszámot jelent mérkőzésenként. A legtöbb nézőt idáig a tizenegyedik forduló hozta, amikor is több mint 251 ezer szurkoló tekintette meg a stadionokban a mérkőzéseket. A csapatok fele eddig 9 mérkőzést játszott hazai pályán, egy csapat 8-at, a többi csapat pedig 10-et.

Az eddig lejátszott 208 mérkőzésből mindössze 5-nél volt teltház (teltháznak a 97,5 százalék feletti stadionkihasználtság számít), amely jobb az olaszénál és megegyezik a spanyolországi mutatóval, ám nagyon elmarad a németek értékétől.

Az öt teltházból kettőt a Paris Saint-Germain ad, amely abból a szempontból egyáltalán nem meglepő, hogy a bajnokságban mind az átlagnézőszám, mind a stadionkihasználtság tekintetében a párizsiak viszik a prímet. A mérkőzéseik nagy részét 90% feletti kihasználtság előtt játsszák, ráadásul a mérkőzésenkénti átlagos nézőszámuk Olaszországban is listavezető lenne (nagyjából 1000 fővel múlják felül az Intert). A maradék három teltházat két kisebb stadionú csapat hozza össze, a Guingamp egyet, a Dijon pedig kettőt.

Összesen 40 mérkőzést játszottak le úgy, hogy még a stadion fele sem telt meg és ezért 10 csapat a felelős, ráadásul ezen kongó stadionok 75 százalékát 5 klub hozta össze. A feketebárányok: a Monaco, a Bordeaux, a Montpellier, a Toulouse és a Marseille. A Marseille rendelkezik amúgy a liga legnagyobb stadionjával és szemlátomást nehézséget is okoz annak megtöltése.

A csapatonkénti átlagnézőszám tekintetében a Marseille már sokkal előkelőbb helyen van, hiszen a közel 34 ezres átlaggal a dobogó harmadik helyét foglalja el. A kék-fehér klubot két 40 ezer feletti átlagnézőszámot produkáló csapat előzi meg, a Párizs és a Lyon. A ligában két klub is van, amelyik nem éri el a 10 ezres átlagot és az egyik ezek közül a Monaco, amelyik amúgy február 21-én az angol Manchester City-vel fog Bajnokok Ligája mérkőzést játszani a legjobb 8 közé jutásért (a párharc első mérkőzése lesz ekkor).

Az öt vizsgált bajnokság közül amúgy a francia első osztály stadionjaiba férnek be a legkevesebben. Az összes stadion kapacitása együttesen 644 ezer fő, 100 ezer férőhellyel kevesebb, mint az őket megelőző angol Premier Leagueben. A sort amúgy az olaszok vezetik, ahol a stadionok befogadóképessége összességében a 813 ezret is meghaladja.

A harmadik mutatónk kiindulási alapja egy klub hazai mérkőzéseinek legmagasabb és legalacsonyabb nézőszáma. Ennek a két számnak a különbségét vesszük, majd az így kapott számot viszonyítjuk a stadion teljes befogadó képességéhez. Ez a szám akkor a legjobb a klub számára, ha minél közelebb van a nullához, hiszen ez azt jelenti, hogy jól kiszámítható az egyes mérkőzésre kilátogatók száma.

Először fordul elő a vizsgálat során, hogy nincs klub 10 százalék alatt. Ettől függetlenül a többség egy jól behatárolható sávban mozog csakúgy, mint a spanyol bajnokságnál. Ugyanakkor itt a francia bajnokságban két klub is van amelyik 50 százalék felett van, amely igaz azt jelenti, hogy a lejátszott mérkőzések között volt olyan, ahol egy fél stadionnyi szurkoló hiányzott. Az érdekesség az, hogy nézőszám tekintetében a legmagasabb érték mégsem ennél a két klubnál van, hanem a Marseille csapatánál, ahol a legtöbb és a legkevesebb néző előtt lejátszott mérkőzés különbsége kis híján eléri a 32 ezer főt.

Hamarosan jövünk az angol bajnokság nézőszámaival! Kövessen minket a Facebookon (klikk ide), hogy le ne maradjon róla!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr712118535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása