Sportbiznisz

Kiderült, mennyit költenek bérre a magyar focicsapatok

2017. január 24. - Sportbiznisz Blog

A magyar NB1 csapatai átlagosan 3,5 millió eurót, vagyis nagyjából 1,1 milliárd forintot költöttek 2015-ben bérekre – derül ki az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nemrég megjelent kiadványából. Ezzel a klubok teljes bevételének több mint 60%-a megy el erre a célra, de bármilyen meglepő, ez nem számít kirívóan magasnak Európában.

 fradi161219.jpg

A közelmúltban adta ki az UEFA a The European Football Landscape című kiadványát, mely egy sor fontos gazdasági adatot összegez a kontinens focijával kapcsolatban. A jelentés több területét is tervezzük feldolgozni például a stadionépítésekről, az átigazolási díjakról vagy a klubok bevételi szerkezetéről. Elsőként azonban lássuk a kényes kérdést, amire Magyarországon nem szeretnek válaszolni: Mennyit költenek a csapatok bérekre?

Az UEFA rangsora szerint a magyar NB1 jelenleg a kontinens 24. legerősebb bajnoksága, ennek megfelelő nagyjából a bérköltségünk is. A tizenkét klub összesen 42 millió eurót (mintegy 13 milliárd forint) költött el erre 2015-ben, ez átlagosan 3,5 milliót jelentett. Ahogy a grafikonon látszik, ezzel holtversenyben állunk Romániával.
uefa170120egy.png

Ez azonban nem sokáig lehet így, hiszen miközben nálunk 7%-kal nőttek a bérek 2014-hez képest, a román bajnokságban 13%-os zuhanást regisztráltak. Vagyis ennek alapján elképzelhető, hogy 2016-ban már megelőztük délkeleti szomszédunkat ezen a téren. Nagyon jönnek fel ugyanakkor a bolgárok 31%-os bérnövekedéssel, és a szlovákok, akiknél 24%-os volt az emelkedés.

A fenti ábra bal oldalán az is látszik, hogy a magyar klubok teljes működési bevételük 62%-át fordítják fizetésekre, ami egyáltalán nem kiemelkedő még a régióban sem. Horvátországban és Izraelben ez az érték megközelíti a 100 százalékot, Grúziában pedig meg is haladja azt. Vagyis ezekben az országokban csak a fizetések elvisznek annyi pénzt, amennyi a klubok teljes bevétele, ebből következően a csapatok nagy része vélhetően veszteségesen működött 2015-ben, hacsak nem kompenzálták ezt az az átigazolási bevételek.  A pénzügyi fegyelemben egyébként az UEFA meglátása szerint előrébb léptek a klubok 2014-hez képest, akkor ugyanis a 20-54. legerősebb bajnokságok közül még tíznél volt 80% felett a bevételarányos bérköltség, 2015-re ez a szám ötre csökkent. A szövetség szerint ez annak köszönhető, hogy a klubok egyre nagyobb része fogadja el a „költs, amennyit megkeresel!” alapelvet, emellett 2014-ről 2015-re jelentősen emelkedtek a nemzetközi kupák pénzdíjai is, ami már a selejtezőkben induló kisebb csapatokat kedvezően érintette.

Érdemes egy pillantást vetni Európa „nyugati végére” is a bérek szempontjából, az alábbi grafikonon a húsz legerősebb bajnokság adatait láthatjuk:

 uefa170120ketto.png

Jól látszik, hogy az angol Premier League ebből a szempontból is toronymagasan vezet, az UEFA kiemeli, hogy a kutatás készítése óta először fordult elő, hogy az első helyezett bajnokság adata több mint kétszerese a másodikénak. Ez részben annak is köszönhető, hogy 2015-ben még kiemelkedően erős volt az angol font, így jött össze a 2,7 milliárd eurós bérköltség. Azóta ez változott, hiszen tavaly a Brexit-népszavazás után mintegy 20%-kal értékelődött le a font, így a 2016-os adatokban már valószínűleg kisebb lesz a különbség a PL és a Serie A között.

Jól látszik az is, hogy a bevételarányos bárköltség Nyugat-Európában is 60% körül van, ami megint azt támasztja alá, hogy a 62%-os magyar érték egyáltalán nem kiemelkedő. Még a legalacsonyabb esetben sem megy ez az arány 50% alá. A topligák esetében csak a török bajnokságban éri el az arány a 80%-ot, a kazahoknál pedig megközelíti azt.

Az UEFA hangsúlyozza, hogy az állandó működési kiadások a kluboknál a bevételek 33-40%-át viszik el, éppen ezért ha a bérköltség 70% felett van, akkor az veszteséggel fenyeget, ha nem kompenzálják az átigazolási bevételekkel. Éppen ezért tekinti a bérköltség arányát egy fontos mutatónak a szövetség a licenszadásnál és a pénzügyi Fair Play szabályainál.

Összességében az állapítható meg, hogy a bevételeik arányában a magyar klubok egyáltalán nem fordítanak kiugróan nagy összeget a bérekre. A régióban az osztrák bajnokság jár az élen ebből a szempontból, ahol átlagosan majdnem 10 millió euró megy el a fizetésekre évente, rajtuk kívül a lengyelek kerültek még be a húsz legerősebb bajnokság közé Európában, náluk az átlagos bérköltség csapatonként már csak húsz százalékkal magasabb, mint az NB1-ben. A következő cikkben szintén a The European Football Landscape alapján annak járunk utána, miből származik a klubok bevétele, amit ilyen formában elköltenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr10012139851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szevabá 2017.01.25. 07:54:45

3,5mE az 1000m Ft huszonvalahány jó esetben közepes v.rosszabb sportolóért? Ez nem sok ?
Kb. 50m/év/fő ! És ez 12x !
Ennyi pénzért mondjuk nyugatról tudnánk 300 sztár belgyógyászt, sebészt, stb-t inportálni..
RÖHEJ !

Pilotax 2017.01.25. 09:51:27

A magyar focisták messze túlfizetettek a produktumokhoz képest. Eredményeik alapján nagyjából a magyar minimálbér környékén teljesítenek. A legfelháborítóbb azonban, hogy a jövedelmük túlnyomó többségét adófizetői pénzekből kapják. Amíg csak ilyen látogatottságot tudnak elérni a pályákon addig egyetlen fillér adófizetői pénznek sem lenne szabad a zsebeikbe csordogálni. Előbb a teljesítmény aztán az elismerés. Az EB-t nem igazán tekinteném teljesítménynek, "vak tyúk is talál szemet". Működjenek szigorúan üzleti alapon mint a Bundesliga, vagy a Premier liga, vagy a spanyol liga. Éljenek a magánszemélyek, a magáncégek szponzori pénzeiből meg a meccsbevételekből. Ha nem megy, akkor dögöljenek éhen. A magyar foci a magyar gazdaság "beteg embere", gyógyszere a pénz és a munkamorál, de ezt ne az adófizetők fizessék.

C. Lee Boss 2017.01.25. 09:51:28

Kezdésként, a libalegelőn, kínai tornacipőben kellene bizonyítani…. Azután, ha jól megy a dolog, keressenek, s ha találnak is szponzort, kerüljenek felsőbb osztályba. De erőszakkal kisajátítani adófizetők pénzét, abból uraskodni a semmi teljesítményért… nem illik, sőt, nem is jogos! Egy rossz rendszerben nem születnek jó eredmények, csak további torzulások jönnek létre. Csak az egészséges, néha gyengélkedő klubokat illene csak ’megtámogatni’, az akadémiának csúfolt, még a grundfoci színvonalát is alulról súroló egyletek pedig búcsúzzanak el! Jobbulást!

M. Péter 2017.01.25. 10:25:06

A ténylegesen üzleti alapon szerzett bevételnek (állami támogatás nem számít) hány százaléka?

chrisred 2017.01.25. 10:25:10

A bevétel és a bérek arányához azt tegyük hozzá, hogy a Premier League klubok nem kapnak támogatást közpénzből. A Premier League maga is üzleti vállalkozás, aminek a legfőbb bevétele a tévés közvetítések világszintű értékesítése, amiből befolyó bevételt szétosztja a klubok között. A magyar bajnokság ilyen téren eladhatatlan, a közvetítési jogok a szintén közpénzből fenntartott köztévénél vannak. Tehát Magyarországon piaci alapon saját magát eltartó klub nincs, ezért az összehasonlítás eleve okafogyott.

berber10 2017.01.25. 10:45:31

@Pilotax: Ezt nem csak a magyar focira hanem a teljes magyar profi sportra kellene érvényesíteni. Ha abból akarnak megélni akkor szerezzenek megfelelő szponzorokat ne állami pénzből tartsanak olyan intézményeket amik néhány ember hobbiját hivatottak szolgálni. Nagyon unalmas már, hogy ilyenkor az állami pénzből élő sport vezetők mindig a dicsőségre hivatkoznak. Jó lenne abból élnének meg amit ez a dicsőség hoz a konyhára. Hasznosabb helye is lenne ezeknek a pénznek még akkor is ha sportra fordítanák, tömegsportra. Legyen elérhető pl az uszoda mindenkinek aki úszni szeretne, legyenek olyan sportpályák ahol kulturált körülmények között elfogadható áron sportolhatnak azok akik szeretnének mozogni egy kicsit.

Pilotax 2017.01.26. 09:18:58

@berber10: Ezt minden épeszű magyar ember így látja. Kell állami támogatás az élsportnak, de ne az adja a megélhetésük alapjait. Amíg nincs épeszű és tisztességes politika addig ez marad.
süti beállítások módosítása