Sportbiznisz

Tavaszra tényleg csak a nagyok játéka a Bajnokok Ligája?

2017. február 22. - Sportbiznisz Blog

A kezdeti stádiumban még kisebb országok csapatainak is van esélyük bekerülni a Bajnokok Ligája (BL) csoportkörében, azonban az általános nézet, hogy tavaszra többnyire már csak a nagyok maradnak állva. Most annak nézünk utána, hogy tényleg így van-e, ebből pedig képet kaphatunk arról is, hogy az európai foci tényleg nagyrészt a pénzről szól-e, ahogy a legtöbben gondolják.

bllogo161031.jpg

Többször idéztük már az UEFA The European Football Landscape című kiadványát, mely a kontinens focijáról próbál minél teljesebb képet adni a 2015-ös üzleti év adatai alapján. Most ismét ezt a dokumentumot vettük elő, ugyanis szerepel benne egy rangsor a harminc legnagyobb bevétellel rendelkező európai klubról. Mindez azért érdekes, mert a BL-csapatok a nyolcaddöntőkkel kezdték meg a tavaszt, vagyis már csak tizenhatan vannak versenyben a legrangosabb trófeáért. Így most érdemes megnézni, hogy a tizenhat csapat közül hányan szerepelnek Európa leggazdagabbjai között.

Az UEFA kimutatása szerint egyébként a harminc legnagyobb bevétellel rendelkező csapat 2015-ben összesen 8,2 milliárd euróból gazdálkodhatott, ezzel a topligák összes bevételének 49%-a ezekre a csapatokra esett. 2014-hez képest átlagosan 12%-os bevétel-növekedésről számoltak be a klubok, a harmincból 27 csapat növelni tudta bevételét az előző évhez képest.

Ha a klubok gazdagságát a bevételükkel azonosítjuk, akkor az élen a Real Madrid áll, mely 578 millió euróból gazdálkodhatott, a második pedig az ősi rivális Barcelona 561 millióval. A dobogó harmadik fokára az a Manchester United került, mely talán meglepetésre tavaly a BL-indulást sem tudta kiharcolni, így idén legfeljebb az Európa Ligában vigasztalódhat.

A harmincas toplistán egyébként összesen 14 angol csapat van, de ez kicsit csalóka, hiszen a két évvel ezelőtti pénzügyi eredmények alapján például az azóta már másodosztályú Newcastle és Aston Villa is felkerült a rangsorba. Az angolok mellett az UEFA összesítésében szerepel három spanyol, hat német, négy olasz, valamint egy-egy francia, orosz és török klub. Íme a teljes lista:

 bltavasznagy170221.png

És akkor most ígéretünkhöz híven nézzük meg, hogy tényleg a nagyok játéka-e a tavaszi BL!

A jelenleg még versenyben lévő 16 csapatból a Napoli, a Benfica, a Porto, a Sevilla és a Monaco nem szerepelnek a harminc leggazdagabb klub között.  Vagyis vannak ugyan meglepetések, de alapvetően a kieséses szakasz nagyjából kétharmadát valóban a nagy klubok adják. Elsőre talán feltűnő lehet a portugál csapatok felülteljesítése, azonban jobban megvizsgálva az UEFA kiadványát kiderül, hogy a Porto a harmadik, a Benfica pedig a hatodik legnagyobb átigazolási egyenleget érte el 2015-ben, vagyis ezek a klubok nem elsősorban a működésükből, hanem egyszeri nagy transzferekből gazdagodnak meg nagyon.

Ha a BL mellett vetünk egy pillantást az Európa Ligára is, akkor az derül ki, hogy ott a még állva maradt 32 csapatból a Manchester United, a Tottenham, a Mönchengladbach, a Zenit, a Roma és a Schalke szerepel a kontinens bevételi toplistáján. Ez azt jelenti, hogy papíron ezeknek a csapatoknak lenne a legnagyobb esélyük a végső győzelemre, ha elfogadjuk azt, hogy a pénzügyi lehetőségek esnek a legnagyobb mértékben a latba.

A másik érdekesség, hogy a fentiek szerint a BL-ben még 11, az EL-ben pedig hat csapat áll a leggazdagabbak közül, vagyis a 2015-ös top harmincnak a fele még ma is megélte a tavaszt valamelyik nagy európai kupában. Ahogy említettük már, vannak olyan nagy hiányzók, mint a Newcastle vagy az Aston Villa, akik épp a Championshipben küzdenek a feljutásért, de legalább ugyanekkora hiányzónak mondható a Liverpool vagy a Chelsea, melyek a tíz legnagyobb bevételű klub között voltak Európában két éve.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr7512280139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása