Sportbiznisz

A legjobban kereső női sportolók

2017. március 08. - Sportbiznisz Blog

A 10 legjobban kereső női sportoló a 2013 június és 2016 június közötti időszakban összesen több mint 390 millió dollárt keresett, amely meghaladja a 115 milliárd forintot. A vizsgált időszak egyértelműen azt bizonyítja, hogy a tenisz az a sportág, amelynek a sportolói a legmagasabb bevételre tudnak szert tenni. 2013 júniustól a top 10-es listában mindig szerepelt legalább hét (!) teniszező hölgy.

untitled_design_1.png

Az amerikai Forbes gazdasági szaklap által összeállított 10 legjobban kereső női sportoló listájánál az elemzés figyelembe veszi az éves fizetést, a győzelemért és helyezésekért járó pénzdíjakat és a szponzori hozzájárulásokat is. A három vizsgált idénybe 22 alkalommal került be a tenisz, 3-szor az autósport, kétszer a golf és a harcművészet, illetve egyszer odafért a listára a műkorcsolya is. Az összes bevételt vizsgálva is látványos a tenisz dominanciája, a top 10-es játékosok összesen 391,1 millió dollárt kerestek, amelynek 77%-a vándorolt a teniszezők zsebébe.

Hat sportoló van, akik mind a 3 alkalommal szerepeltek a top 10-ben: Serena Williams (tenisz), Maria Sharapova (tenisz), Danica Patrick (autóversenyző), Caroline Wozniacki (tenisz), Ana Ivanovic (tenisz) és Agnieszka Radwanska (tenisz).

A 2015 június és 2016 június közé eső vizsgált időszakban a 10 sportolónő összesen 124,7 millió dollárt keresett. A bevételek 63%-a származik a szponzoroktól és támogatóktól, és 37%-a a versenyeken szerzett pénzdíjakból, bónuszokból, illetve a fizetésekből. Összesen 3 sportág versenyzői kerültek be a 2016-os top 10-be: a tenisz nyolc sportolót adott, amíg az autósport és a harcművészet egyet-egyet.

Serena Williams

A képzeletbeli dobogó legfelső fokára felálló Serena Williams, amerikai teniszező nemcsak keresetével emelkedik ki a mezőnyből (28,9 millió dollár), hanem a sportágra és a fiatal sportolókra tett hatásával is. Karrierje során ez idáig Williams több mint 84,4 millió dollár pénzdíjban részesült a versenyeken. Támogatói között olyan világhíres cégek vannak, mint a Nike, a Wilson, a Delta Air Lines vagy éppen az IBM. A sportoló nő az UNICEF jószolgálati nagykövete is. Testvérével (Venus Williams) együtt az NFL történelmébe is már beírták magukat, amikor tulajdonrészt szereztek a Miami Dolphins csapatában, ezzel ők lettek az első afroamerikai női tulajdonosok egy amerikai futball csapatban.

Maria Sharapova

A dobogó második fokára szintén egy teniszező, az orosz Maria Sharapova állhat fel, aki a vizsgált időszak egy jelentős részében nem is indulhatott versenyeken emlékezetes doppingvétsége miatt. Mindezek ellenére az utóbbi évek legjobban kereső sportolónője most még a második helyre odafért, habár valószínűsíthető, hogy a 2017-es listán már nem fog a top 10-be beférni. Ugyanis a dopping vétség nem csak a sportoló hírnevére, de a szponzoroktól kapott hozzájárulásokra is rossz hatással volt. A Tag Heuer nem újítja meg a Sharapovával kötött szerződését, a Nike és a Porsche pedig, ha nem is szüntette meg, de felfüggesztette azt. Az orosz sportoló nő 2017 áprilisában térhet vissza majd a teniszpályára.

Ronda Rousey és Danica Patrick

A harmadik és negyedik helyen egy harcművész, Ronda Rousey és egy autóversenyző, Danica Patrick szerepel. Ronda Rousey, mint az UFC legismertebb és legnépszerűbb női harcosa 14 millió dollárral szerepel a listán. A magazinok címlapjain és filmekben is feltűnő MMA harcos valószínűleg a 2017-es listán fog utoljára szerepelni, mert a ketrecben elszenvedett vereségei miatt abbahagyja sportpályafutását (2016. decemberében elszenvedett vereségért 3 millió dollárt tehetett zsebre). Az amerikai vegyes harcművész nő mögött olyan szponzorok sorakoztak fel, mint a Reebok, Bud Light vagy a Buffalo Jeans.

Danica Patrick amerikai autóversenyző, jelenleg a NASCAR Spirnt Cup-ban versenyzik, de számos más versenysorozatban is rajthoz állt már, mint a Nationwide Series-ben vagy az IndyCar Series-ben. Az amerikai versenyző csak egy hajszállal maradt le a dobogóról 13,9 millió dolláros bevételével. Danica Patrick mögött olyan szponzorok állnak, mint a Chevrolet, a Coca-Cola vagy éppen a GoDaddy.

A női és a férfi sportolók mezőnyét is figyelembe vevő Forbes által készített 2016-os top 100-as listára, bevételei alapján csak két hölgy fért fel. Serena Williams a 40., Maria Sharapova a 88. helyen szerepel a listán.

Tavaly novemberében a Blikk is összeállított egy magyarországi top 10-es sportolói listát, amelybe két női sportoló is befért. Babos Tímea 339,6 millió forinttal a 6. helyet szerezte meg, közvetlenül utána Hosszú Katinka következett 244,3 millió forinttal.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr4012320315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása