Sportbiznisz

A világ legjobban kereső férfi sportolói

2017. március 17. - Sportbiznisz Blog

A 10 legjobban kereső férfi sportoló a 2013 június és 2016 június közötti időszakban összesen közel 2,23 milliárd dollárt keresett, amely meghaladja a 657 milliárd forintot. Ebben az időszakban a 10 legjobban kereső női sportoló, ennek az összegnek a tizenhét százalékát kereste meg. A vizsgált időszakban 16 alkalommal szerepeltek a top 10-ben a csapatsportok és 14 alkalommal az egyéni sportok képviselői. 2013 június óta mindig volt legalább két kosárlabdázó, két labdarúgó és két golfozó a legjobb 10-ben. Az elmúlt 10 évet figyelembe véve, először fordul elő, hogy a legjobban kereső sportoló egy labdarúgó.

untitled_design_8.png

Az amerikai Forbes gazdasági szaklap által összeállított 10 legjobban kereső férfi sportoló listájánál az elemzés figyelembe veszi az éves fizetést, a győzelemért és helyezésekért járó pénzdíjakat és a szponzori hozzájárulásokat is. A három vizsgált idénybe 8 alkalommal került be a kosárlabda, hatszor a labdarúgás és a golf, ötször a tenisz, háromszor a boksz és kétszer az amerikai labdarúgás. A top 10-es játékosok a három vizsgált idény alatt összesen 2227,8 millió dollárt kerestek, amelynek durván 70%-a vándorolt a bokszolók, a kosárlabdázók és a labdarúgók zsebébe.

Hat sportoló van, akik mind a 3 alkalommal szerepeltek a top 10-ben: Cristiano Ronaldo (labdarúgás), Kobe Bryant (kosárlabda), LeBron James (kosárlabda), Lionel Messi (labdarúgás), PhilMickelson (golf) és Roger Federer (tenisz).

A 2015 június és 2016 június közé eső vizsgált időszakban a 10 sportoló összesen 635,2 millió dollárt keresett. A bevételek 57%-a származik a szponzoroktól és támogatóktól, illetve 43%-a a versenyeken szerzett pénzdíjakból és a fizetésekből. Összesen 5 sportág versenyzői kerültek be a 2016-os top 10-be: a kosárlabda három sportolót adott, a labdarúgás, a golf, a tenisz kettőt-kettőt és az amerikai labdarúgás egyet. A 10 sportolónak összesen több mint 418 millió követője van (2017.03.15-i adatok alapján) a közösségi oldalakon (Facebook és Twitter).

Cristiano Ronaldo

A világ legnépszerűbb férfi sportolója felért a csúcsra és a 2015-16-os vizsgált időszak legjobban fizetett sportolója lett. Ezzel megtört egy régi sorozat is, hiszen az elmúlt tíz évet figyelembe véve először kerül a csúcsra egy csapatsportág versenyzője.

Cristiano Ronaldo a spanyol Real Madrid portugál klasszisa a vizsgált időszakban a Forbes számítása szerint 88 millió dollárt (26 milliárd forint) tehetett zsebre. Ebből 56 milliót a fizetése és a bónuszok tesznek ki és a maradék 32 milliót a szponzori bevételekből származnak. A Nikeval kötött szerződésének köszönhetően CR7 évenként 13 millió dollárt kaszál. A portugál, aki 2016-ban az év labdarúgója is lett a FIFA-nál, több mint 170 millió Facebook és Twitter követőt is maga mögött tudhat.

LeBron James

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az amerikai kosárlabdázó LeBron James állhatott fel, aki csak 4 millió dollárral maradt el a második helyet megszerző, argentin labdarúgótól, Lionel Messitől. A Cleveland Cavaliers sztárja több mint 77 millió dollárt tehetett zsebre, amelynek nagyobbik része, 54 millió dollár a szponzori hozzájárulásokból adódik. "King" James 2003-as draftja óta összesen 595 millió dollárnyi fizetést és szponzori hozzájárulást tehetett már zsebre. Tavaly augusztusban aláírt szerződésének köszönhetően Michael Jordan és Kobe Bryant után a harmadik játékos lett az NBA-ben, aki egy szezon alatt több mint 30 millió dollárt keres (3 évre 100 millió dollár). A támogatói között olyan nagy cégek vannak mint a Nike, a Coca-Cola, a Beats Music vagy a Kia Motor. Az amerikai kosárlabdázó a sportpályafutása mellett sikeres vállalkozó is, akit cégei értéke alapján 2016-ban beválasztottak a 40 leggazdagabb 40 év alatti amerikai vállalkozó közé is. LeBron James ezen a listán a 39. volt 275 milliós nettó értékkel, köszönhetően éttermi láncának és a filmiparban szerzett érdekeltségeinek. 

A nők és a férfiak mezőnyét is figyelembe vevő Forbes által készített 2016-os top 100-as listára, bevételei alapján mindösszesen csak két hölgy kapott helyet. Serena Williams a 40., Maria Sharapova a 88. helyen szerepel a listán. 

Tavaly novemberében a Blikk is összeállított egy magyarországi top 10-et, amelyet Dzsudzsák Balász, a magyar labdarúgó válogatott csapatkapitánya vezet (1 milliárd forint), a második helyen a Hoffenheim labdarúgója Szalai Ádám áll (618 millió forint) és a harmadik helyen is egy labdarúgó, az al-Garafa játékosa, Német Krisztián található (424,5 millió forint).

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr3212343925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása