Sportbiznisz

Két kerékkel a milliókért

2017. május 15. - Sportbiznisz Blog

A 2017-es Giro d’Italia teljes pénzdíja 1,38 millió euró, ami kicsit csalódás, hiszen a jelenleg is zajló jubileumi, 100. kerékpáros körverseny pénzdíja lényegében nem változott a tavalyihoz képest. Az összetett győztes több mint 200 ezer eurót vihet majd haza, amely összehasonlítva más sportágakkal meglepően alacsony. A sportág csillagai azonban kimagasló keresetre tesznek szert, amely éves szinten meghaladja a 2 millió eurót.

2017.png

Az idei Giro d’Italia május 5. és 28. között kerül megrendezésre, amely a szardíniai Algheroból indult és miután átszelik Olaszországot a biciklisek, Milánóban fejeződik majd be. Az olasz körversenyt, amely egyike a három legrangosabb országúti kerékpáros versenynek (Grand Tour: Tour de France, Giro d’Italia, Vuelta a España), több mint 170 országban követhetik végig a televízió képernyőin keresztül a sportág hívei.

Az olasz körverseny teljes összdíjazása az elmúlt négy évben nem változott jelöntősen, az idei év 1 385 060 eurós összeghez képest még 2014-ben is hasonló, 1 378 210 euró volt a verseny díjazása. Ahogyan az elmúlt években idén is számtalan kategóriája van a versenynek, amellyel pénzdíj szerezhető. Az idei versenyen 24 különböző kategória van, amely címén pénzdíjat osztanak:

  • napi vagy a teljes versenyre vonatkozó
  • egyéni versenyzőre vagy csapatra vonatkozó
  • gyorsaságot vagy aktivitást figyelembe vevő
  • további speciális számok

A legjelentősebb versenyszám az összetett verseny, a Maglia Rosa (rózsaszín trikó - a szín amúgy a versenyt létrehozó La Gazzetta dello Sport olasz sportújságra utal), ahol az időeredmények kerülnek összeadásra és a legkevesebb idővel rendelkező versenyző nyeri a küzdelmet. Kiemelkedő még a hegyi verseny (Maglia Azzurra), a pontverseny (Maglia Rossa), a fiatalok versenye (Maglia Bianca) és a csapatverseny.

A 21 szakaszból álló verseny egyes szakaszai után 27 540 eurót osztanak szét, amely 70 százaléka az első 3 versenyző zsebébe vándorol, így a további 17 versenyző már csak a maradék 30 százalékon osztozik.szakasz_dij.PNGAz összetett verseny megnyeréséért több mint 115 ezer euró jár, ám ezen felül még az első tíz versenyző kap egy speciális bónuszt, amelynek összértéke 170 500 euró, amelyből a verseny győztese 90 ezer eurót kap. Így végül is az összetett verseny győztese 205 668 eurót vihet majd haza, amelyben nincsen benne az egyes szakaszokon elért teljesítményért járó pénzösszeg vagy a speciális számok után járó díjazás. Ugyanakkor ez az összeg még így jócskán elmarad például a teniszben szerezhető pénzösszegek nagyságától. Az idei év első Grand Slam tornáján az Australian Openen, a torna győztese több mint 2,4 millió eurót vihetett haza (erről részletesebben itt olvashat).osszesitett_dij.PNGÖsszehasonlításképpen a nagy testvér, a Tour de France összdíjazása majdnem elérte a 2,3 millió eurót 2016-ban. A francia futam tavalyi nyertese, a brit Chris Froome fél millió eurót vihetett haza az összetett verseny megnyerése miatt. Ebben az összegben nincs benne a szakaszgyőzelemért, illetve az egyéb kategóriákban elért helyezés után járó pénzdíjak.

Az imént említett brit versenyző egyébként nem csak eredményeivel, de fizetésével is felhívta magára a figyelmet, ugyanis minden bizonnyal a legjobban kereső kerékpáros az évenként 4 millió fontos, mintegy 1,5 milliárd forintos fizetésével (2018-ig szól a szerződése). A sportágban ugyanakkor, mint ahogyan azt az ausztrál bikechaser internetes portál összeállította, a többi nagyágyú, mint Vincenzo Nibali vagy Alberto Contador bevételei is meghaladják az 1 milliárd forintot. Azonban azok a versenyzők, akik csak egy-egy szakaszon, illetve kisebb versenyen tudnak emlékezeteset nyújtani, az említett összegnek már csak a töredékét tudják megkeresni, átlagosan körülbelül 70 000 és 140 000 euró között.

Az alábbi táblázatban látható a 2017-es Giro d’Italia kiemelt összetett versenyszámainak a díjazásai:

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr2212502955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása