Sportbiznisz

5 és fél millió forint jár a legjobb dzsúdósoknak

2017. augusztus 29. - Sportbiznisz Blog

Közel 1 millió dollár kerül szétosztásra a budapesti dzsúdó-világbajnokságon a legjobb versenyzők között. A női és férfi sportolók is ugyanakkora összegben részesülnek, sőt az éremért járó pénzdíjból még a sportoló edzője is kap. A vb aranyéremért járó, több mint 20 ezer dollár, a nemrégiben Magyarországon megrendezésre kerülő vizes világbajnokság egyéni úszó számaiban megszerezhető pénzösszeget is meghaladja.

dzsudovb.png

Augusztus 28-tól egy hétig látja vendégül a világ legjobb cselgáncsosait Budapest (Papp László Sportarénában), ahol nem kevesebb mint 126 ország 731 sportolója vesz részt. Ez a szám minden tekintetben meghaladja a két évvel ezelőtti vb résztvevő országok (120) és sportolók (729) számát. A Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) égisze alatt zajló eseményen a női és férfi sportolók 7-7 súlycsoportban mérik össze erejüket (egyéni számok), illetve egy csapatbajnokságon (egy csapat 3 női és 3 férfi versenyzőből áll). Pénzdíjban csak az érmet szerző versenyzők (és edzőik) részesülnek, ez súlycsoportonként 4 versenyzőt jelent, mivel bronzéremből kettőt osztanak.

Az egyéni versenyzők között összesen 798 ezer dollár kerül szétosztásra, amíg a vegyescsapat küzdelmeinél 200 ezer dollár, így az esemény összdíjazása 998 ezer dollár (közel 260 millió forint /1USD=260Ft/). Az aranyérem mellé 26 ezer dollár jár, amelynek 80 százaléka ($20 800/~5,4 millió Ft) a versenyzőt, 20 százaléka ($5 200 / ~1,35 millió Ft) az edzőt illeti meg. A 2015-ös cselgáncs-világbajnoksághoz (Astana, Kazahsztán) képest, ahol súlycsoportonként 14 ezer dollárt osztottak szét, a mostani budapesti vb-n ez az összeg megnégyszereződött, összesen 57 ezer dollár jut egy-egy egyéni versenyszámra. 2015-ben az aranyérem mellé 6 000 dollár járt, most 26 000. A csapatverseny győztese Budapesten 90 ezer dollárban részesül.

vb-penzdij.PNG

A világbajnokság érmesei az érem és a pénzdíj mellé világranglistapontokkal is gazdagodnak (az aranyérmes 2000 pontot kap, csak összehasonlításként a Grand Slam győzelemért 1000, amíg az EB és Grand Prix győzelemért 700 pont jár), amely az év végi összesítéskor újabb komoly pénzdíjat jelenthet. Hogy mennyit? A 2016-os női és férfi világranglista élén végző versenyzők (nemenként 7 súlycsoport van és minden súlycsoportnak külön világranglistája van, tehát összesen 14 ranglista) fejenként 50 ezer dollárban részesültek, amely 13 millió forintnak felel meg.

A 2017-es év folyamán a világbajnokság mellett több, például Grand Prix (8 esemény), Grand Slam (5 esemény) és Masters Top 16 verseny(ek)en lehet még pontokat szerezni és ezeken a versenyen az érmesek pénzdíjban is részesülnek.

sorozat_dzsudok.PNG

A mostani világbajnokságon jól szereplő magyar sportolók extra jutalmakban is részesül(het)nek. Az első ötben végzett sportolónak a Magyar Judo Szövetség felajánlotta, hogy a használatra megkapott Suzuki személygépkocsit megtarthatja. A dzsúdó-világbajnokság legsikeresebb magyar sportolója számára az OTP Bank pedig egy 5000 dollár értékű bónuszt ajánlott fel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr4012788060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása