Sportbiznisz

400 milliárd forinton osztoznak a BL csapatok

2017. szeptember 12. - Sportbiznisz Blog

Elkezdődnek az UEFA Bajnokok Ligájának csoportküzdelmei, amelyben a világ 5 legértékesebb labdarúgó klubja is szerepel az idén. Az Európai Labdarúgó Szövetség nem változtatott a tavalyi pénzdíjakon, így idén is több mint 1,3 milliárd eurót tervez szétosztani a sorozatban elinduló klubok között. Ugyanakkor a legtehetősebb klubok mellett, a legjobb 32 között van olyan csapat is, amelyiknek a költségvetése nem nagyobb, mint a legtöbb pénzből gazdálkodó magyar klubé.

bl160927.jpg

A bevételek elosztását az UEFA 3 éves ciklusokra bontja, és az idei szezon a 2015-18-as időszak utolsó évada, amikor is a szövetség 1318,9 millió eurót oszt vissza a BL-ben részt vevő kluboknak. A következő ciklus (2018-21) pontos számai még nem ismertek, de az biztos, hogy a csapatoknak járó összegek még jelentősebbek lesznek. A német Kicker korábbi számításai szerint a sorozat elit klubjai szezononként átlagosan 100 millió eurót tehetnek majd zsebre.

Az idei esztendőben a fix díjak nem változtak a tavalyihoz képest. Minden klub, amelyik bejutott a csoportkörbe 12,7 millió euróval, közel 4 milliárd forinttal gazdagszik. A csoportból való továbbjutás 6 millió eurót ér, amíg a sorozat győztese 15,5 millió eurót kap.
bl_penzek.PNG

Habár a 2016/17-es idényben a kluboknak visszaosztott összegeket még nem hozta nyilvánosságra az UEFA, a Real Madrid, mint az előző idény győztese, legkevesebb 85 millió euróval növelte a bevételét, amely a sorozat teljes összdíjazásának a 6,4 százaléka. Ez az összeg még változhat (csak felfele), amelynek összetétele két fő komponensből áll: a fix díjból, amely a csapat, sorozatban elért eredményétől függ és a market pool-ból, amely lényegében a közvetítési jogdíjakból befolyó részesedést jelenti. Éppen a market pool egyik érdekességéből adódik, hogy a Juventus, amely klub a tavalyi döntő másik résztvevője volt, 100 millió euró körüli bevételre tehetett szert. De a lista végén szereplő klubok is magyar viszonylatban hatalmas összegeket kaptak. A 2015/16-os idény pontos számai már ismertek, így tudható, hogy a csoportkörbe bejutó csapatok közül a legkevesebbet az izraeli Maccabi Tel-Aviv FC kapta: 16 683 000 eurót (5,13 milliárd forint), amely bőven meghaladja a legtehetősebb magyar csapat éves költségvetését.

A 32 klub

A csoportkörbe jutott klubok között ott van a spanyol Real Madrid és a Barcelona, az angol Manchester United és a Manchester City és a német Bayern München is. A Forbes felmérése szerint ez az öt klub vezeti a legértékesebb futballcsapatok 2017-es listáját, összértékük 15,7 milliárd dollár. Az első a Manchester United 3 689 millió dollárral, amely klubot a két spanyol csapat a Barcelona ($3 635m) és a Real Madrid ($3 580m) követ. A 20 legértékesebb klubból idén 14-en jutottak be a csoportkörbe. Az első körben három összecsapás is lesz, ahol két top20-as klub találkozik:

  • AS Roma (értéke: $569 millió/17. a listán) - Atletico Madrid ($732m/14.)
  • Barcelona – Juventus ($1 258m/9.)
  • Tottenham ($1 058m/10.) - Borussia Dortmund  ($808m/12.)

A Juventussal kapcsolatos hír, hogy a Borsa Italiana oldalán megjelent elemzés szerint az olasz klub 2015/16-os bevételei (387,9 millió euró) 43 százalékkal, 554,86 millió euróra nőhettek a 2016/17-es szezonban. A bevételek megugrása az elemzés szerint főleg a Bajnokok Ligájában elért jó szereplésnek és a játékos eladásból származó bevételeknek köszönhető. Bevételek szempontjából a listavezető a Manchester United, legalább is a Deloitte nemzetközi tanácsadó cég 2017 januárjában kiadott Football Money League rangsora szerint. Az angol klub 689 millió eurós bevételre tett szert (a tanulmány a 2015/16-os idényt vizsgálta).

Mint ahogy a bevezetőben említettük, a csoportkörbe jutott klubok között vannak olyan klubok is amelyeknek költségvetése, bevétele nem versenyezhet a nagyobb klubokéval. Még a holland bajnok Feyenoord, 2017/18-as idényre becsült 60 millió eurós költségvetése vagy a belga bajnok Anderlecht, 2016/17-re becsült 45 millió eurós büdzséje elenyésző a csoportkörbe jutott angol, német, spanyol, olasz vagy francia klubokéhoz képest. És akkor a ciprusi, a szlovén és az azerbajdzsáni bajnok költségvetéséről még nem is beszéltünk. Habár a csoportkör „szegény legényeinek” pénztárcája még így is sokkal vastagabb, mint például a magyar bajnok, Budapest Honvédé. A kispesti klub 2016-os költségvetése 1,36 milliárd forintra rúgott, amely körülbelül 4,4 millió eurónak felel meg. Ennek az összegnek a news.az azeri hírportálon megjelent adatok szerint, a csoportkörbe jutott 32 klub között a legkisebb költségvetésből gazdálkodó Qarabag is a háromszorosából él. Ugyanakkor a magyar klubok között is találni olyat, amelynek anyagi lehetősége eléri, sőt meghaladja az azeri bajnokét. A kicsit több mint 12 millió eurós költségvetésű Qarabagnál a Ferencvárosi TC 2 millió euróval többől, 14,26 millió euróból gazdálkodott 2016-ban.

Tehát a keddi Chelsea – Qarabag találkozó igazi Dávid és Góliát csatája lesz. A gazdasági lehetőségek mellett a játékosok értékében is megmutatkozik a különbség, a londoni alakulat játékoskerete ugyanis a 35 és félszerese az azeri klubénak.

bl_jatekos.png

Az idei év a 2016/17-es magyar bajnok szempontjából már elúszott (a Budapest Honvéd az izraeli Hapoel Beer-Seva ellen két vereséggel búcsúzott a sorozattól, de így is több mint fél millió eurót keresett a kispesti klub), a jövő évi csoportkörbe jutás pedig még nehezebb lehet. A 2018-21-es pénzügyi ciklus ugyanis nem csak a pénzösszegekben hoz majd változást, de a lebonyolítás menetében is. A jelenlegi 32 csapatos csoportrendszer nem változik, de a csoportkörbe való bekerülés már markánsan módosul. 2018-tól automatikusan az előző szezon Bajnokok Ligája és Európa-liga győztese, a négy topbajnokság (ez az UEFA-koefficienstől függ, jelenleg: spanyol, német, angol, olasz) első négy helyezettje, az 5. és 6. bajnokság első két helyezettje és a 7-10. bajnokság győztese automatikusan a csoportkörből indul. A maradék 6 helyből négyre a bajnoki ágról (eggyel kevesebb, mint jelenleg), kettőre pedig a helyezettek ágáról lehet majd bekerülni (hárommal kevesebb, mint jelenleg). Tehát a mostani lebonyolítással ellentétben a 11. és 12. legerősebb európai bajnokság győztesének is selejtezőt kell majd játszania (jelen esetben a footballseeding.com számításai szerint ez a holland és a török). A négy topbajnokság pedig további 5 klubot ad a csoportkörhöz.

Az összegek forintban történő átváltásakor 1 eurót 307,5 forinttal váltottunk.

Ön már követi a Sportbiznisz Blogot a Facebookon? Ha nem, ITT most megteheti. Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr1512823286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása