Sportbiznisz

Ahol még a BL-ezüstéremmel sem jön a profit

2016. szeptember 23. - Sportbiznisz Blog

A hétvégén indul a férfi kézilabda Bajnokok Ligája, ezért érdemes megvizsgálni a két magyar klub költségvetését. A fociban a BL sokszor a pénz szinonimája, azonban az elsőre is látszik, hogy a kézilabda teljesen más világ. Még a tavalyi ezüstérmes Telekom Veszprém („leánykori nevén” MKB-(MVM) Veszprém) sem tudott nyereséget termelni 2015-ben annak ellenére, hogy emellett még magyar bajnok, magyar kupagyőztes és a SEHA Liga aranyérmese is volt. A Pick Szegedtől már az is tisztes eredménynek számít a költségvetése alapján, hogy legalább néha a magyar bajnokságban meg tudja szorongatni a bakonyiakat.

Legutóbb a hétközi Videoton-Fradi rangadó kapcsán hasonlítottuk össze a két magyar élcsapat gazdálkodását, most pedig a kézilabdaszezon indulásával nézünk kicsit a kulisszák mögé. Csak azért hoztuk vissza a Vidi-Fradi összehasonlítást, mert érdemes visszaidézni a cikk fő számait: a magyar élmezőnyben bajnok Ferencváros 2015-ben mintegy 3,8 milliárd forintból, míg a Videoton 3,3 milliárdból gazdálkodott. Ehhez is érdemes majd hasonlítani a két BL-ben vitézkedő férfi kézilabdaklub büdzséjét.

De vágjunk is rögtön bele!  A Telekom Veszprém csapatát jelenleg a Veszprém Handball Zrt. üzemelteti, amely a Veszprémi Kézilabda Sportegyesület tulajdonában van. A Pick Szeged esetében pedig a Szeged Kézilabda Zrt. gazdálkodását vettük górcső alá, melynek tulajdonosa 95%-ban a Pick Szeged Zrt., 5%-ban pedig a Tisza Volán SC.

pickszeged.jpg

Kép forrása: pickhandball.hu

A két klub költségvetéséből az már elsőre látszik, hogy nagyjából „kétszeres szorzóval” dolgozhatunk a Veszprém esetében, szinte minden fontosabb gazdasági mutatóban nagyjából ekkora a különbség. A bakonyi klub árbevétele 1,9 milliárd forint volt, ehhez jött még 236,8 milliónyi egyéb bevétel. Sajnos az árbevételt illetően nem találtunk részletesebb bontást, hogy mennyi származott például jegyekből vagy szponzoroktól, csak annyi derült ki, hogy 1,6 milliárdot belföldön, 268,3 milliót pedig külföldön realizált a cég. Mindenesetre az rögtön látszik, hogy a veszprémi csapat évente 2,1-2,2 milliárd forintot költhetne ahhoz, hogy nullszaldós legyen.

veszprembevetel160922.png

Lássuk akkor a kiadásokat: a cég a legtöbbet személyi jellegű ráfordításokra (jellemzően bérekre) fizet ki, ez bő kétmilliárd forint volt tavaly. Ezen felül 582,3 millió megy el anyagjellegű kiadásra. Ezen belül a legnagyobb tételt az ügynöki szolgáltatások jelentették 130,2 millióval, de bérleti díjra is elment bő százmillió. A személyi jellegű kiadások részletezésénél az is kiderül, hogy a többség egyszerűsített formában, ekho-ként kapja a fizetését, hiszen ez 1,6 milliárdot tett ki. A fentieken felül volt még 79,5 milliónyi egyéb kiadás is a büdzsében, amiből 70,4 milliót az adók vittek el.

veszpremkiadas160922.png

És akkor lássuk, miért beszéltünk „kétszeres szorzóról”:

szegedbevetel160922.png

A Pick Szeged árbevétele 771 millió forint volt 2015-ben, ezt fejelte meg 328,6 milliós egyéb bevétel. Ebből a beszámolóból érdekesebb információk is kiderülnek, elárulják, hogy például jelentősen nőtt a bérletesek száma, a 2014-15-ös 559-ről 826-ra ugrott az eladott szezonbelépők száma. Emellett a reklámtevékenység bevétele is 6,6%-kal emelkedett. Az egyéb bevételek között számolta el a Szeged Kézilabda Zrt. az EHF-től és az Magyar Kézilabda Szövetségtől kapott prémiumot a BL és a magyar bajnoki szereplés után.

És akkor lássuk a szegediek kiadásait, itt is érvényesül a kétszeres szorzó:

szegedkiadas160922.png

Jól látszik, hogy a csongrádi együttes is a bérekre költi a legtöbbet, többet, mint a teljes árbevétele. Erre jönnek az anyagjellegű ráfordítások és az egyéb kiadások.

Összességében az látszik, hogy mindkét vezető magyar kézilabdaklub gazdálkodása veszteséges, az adózott eredmény a Veszprém esetében 543,1 millió forintos mínuszt mutat, míg a Szegednél 223,7 milliós volt a veszteség. Az egyértelmű, hogy a Telekom Veszprém gazdaságilag is uralja a mezőnyt a maga 2,7 milliárd forint körüli költségvetésével, őket követi a Szeged 1,3 milliárddal. Vagyis egy kicsit visszatérve a cikk elejére, ketten költenek el majdnem annyit évente, mint a Ferencváros focicsapata egyedül, de persze nem lehet egy az egyben párhuzamot vonni. És érdemes egy rövid kitérőt tenni azzal kapcsolatban is, mire elég a két magyar csapat büdzséje a nemzetközi színtéren. Megbízható információ kevés van, francia sajtóhírek szerint a világ leggazdagabbjának számító PSG költségvetése 2015-ben 16,5 millió euró (mintegy 5,1 milliárd forint) volt. A francia ligában játszó klubok átlagosan 4,66 millió euróból gazdálkodtak, vagyis nagyságrendileg annyiból, mint a Pick Szeged.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr2011736729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása