Sportbiznisz

Ömlik a pénz az UEFA kedvencébe!

2016. szeptember 26. - Sportbiznisz Blog

A kedd esti Bajnokok Ligája labdarúgó mérkőzések ráhangolódásaként érdemes szemügyre venni, hogy a sorozatban részt vevő harminckét klub a dicsőség elnyerésén túl mekkora összegeket tehet zsebre. Az UEFA Bajnokok Ligájában idén megszerezhető pénzdíjak már 44 százalékkal múlják felül az öt évvel ezelőttieket és az UEFA augusztus végi bejelentésnek köszönhetően már azt is tudjuk, hogy ez az emelkedés továbbra is megmarad. Ugyanakkor innen, a futballtérkép széléről megint keserű szájízzel konstatálhatjuk, hogy a 2018/19-es idénytől a magyar bajnoknak még nehezebb lesz bejutni a sorozatba.

Kép forrása: uefa.com


A Real Madrid, mint a 2015/16-os idény győztese, legkevesebb 94 millió euróval növelte a bevételét, amely a sorozat teljes összdíjazásának a 7,4 százaléka. Ez az összeg még változhat (csak felfele), amelynek összetétele két fő komponensből áll: a fix díjból, amely a csapat a sorozatban elért eredményétől függ és a market pool-ból, amely lényegében a tv és szponzori díjakat jelenti.

A bevételek elosztását az UEFA 3 éves ciklusokra bontja, amely a fenti ábrából is látható, hogy a 2012-15-ös ciklus után a 2015-18-as időszakban az UEFA több pénzt tud visszaosztani a Bajnokok Ligájában részt vevő kluboknak. Pontos számok a 2018-21-es időszakra még nem ismertek, de az biztos, hogy a csapatoknak járó összegek még mesésebbek lesznek.


A top csapatok által megszerezhető összegek a sorozatban résztvevő kisebb kluboknak elérhetetlen, de senki sem panaszkodik, mivel már a csoportkörbe való bejutás által elérhető bónusz is igen jelentős és egyre jelentősebb. Nem véletlen, hogy az aktuális magyar bajnok évről évre a csoportkört célozza meg, amit aztán a legtöbbször nem sikerül elérni. 

Az UEFA a végleges csapatonkénti pénzdíjazását a 2015/16-os idényre még nem közölte, de a 2014/15-ös idényben a csoportkörbe bejutó csapatok közül a legkevesebbet a fehérorosz FC Bate Boriszov kapta: 12 965 000 euró (4 milliárd forint), amely így is meghaladja a legtehetősebb magyar csapat éves költségvetését. 


Mivel az idei év a magyar bajnok szempontjából már elúszott (a Ferencváros az albán Partizani ellen két döntetlen után tizenegyesekkel búcsúzott a sorozattól), a jövő évi csoportkörbe jutás igen fontos lenne, mert a 2018/19-es szezontól ez még nehezebb lesz. A 2018-21-es pénzügyi ciklus ugyanis nem csak a pénzösszegekben hoz majd változást, de a lebonyolítás menetében is.


A jelenlegi 32 csapatos csoportrendszer nem változik, de a csoportkörbe való bekerülés már markánsan módosul. 2018-tól automatikusan az előző szezon Bajnokok Ligája és Európa-liga győztese, a négy topbajnokság (ez az UEFA-koefficienstől függ, jelenleg: spanyol, német, angol, olasz) első négy helyezettje, az 5. és 6. bajnokság első két helyezettje és a 7-10. bajnokság győztese automatikusan a csoportkörből indul. A maradék 6 helyből négyre a bajnoki ágról (eggyel kevesebb, mint jelenleg), kettőre pedig a helyezettek ágáról lehet majd bekerülni (hárommal kevesebb, mint jelenleg). Tehát a mostani lebonyolítással ellentétben a 11. és 12. legerősebb európai bajnokság győztesének is selejtezőt kell majd játszania (jelen esetben ez Svájc és Csehország), illetve a négy topbajnokság plusz 5 klubot ad a csoportkörhöz.


A pénzdíjak változása az UEFA közleménye szerint jelentős lesz, a német Kicker számításait alapul véve pedig fogalmazzunk úgy, hogy mesések. A jelenlegi ciklusra fizetett 2,35 milliárd eurós marketing bevétel ugyanis 3,2 milliárdra nő 2018/19-től, amely azzal fog járni, hogy a sorozat elit klubjai szezononként 100 millió eurót tehetnek majd zsebre átlagosan. Így a világ egyik legnézettebb sorozata kezdi elnyerni pénzügyi téren is a neki kijáró előkelő helyet a világban.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr2411742123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása