Sportbiznisz

Az óriás törpék ellen

2016. november 11. - Sportbiznisz Blog

Nehéz bármit is mondani vasárnapi ellenfelünkről, hiszen a többségnek valószínűleg semmi nem jut eszébe elsőre Andorráról. Persze mindez lehetőséget nyújt arra is, hogy egy kicsit jobban megismerjük Európa legnagyobb törpeállamát.

 valogatott161005.jpg

Az alig több mint 70 ezer lakosú Andorra Spanyolország és Franciaország közé ékelődik, ugyan nem tagja hivatalosan az Európai Uniónak, mégis vámmentességet élveznek és az euró a hivatalos fizetőeszköz. Önálló pénznemük nem is volt soha, korábban a spanyol peseta és a francia frank voltak hivatalos fizetőeszközök.

Az andorrai gazdaságról nem könnyű friss statisztikákat találni, végül a helyi statisztikai hivatal honlapjához fordultunk. Érdekesség, hogy az országot évente majdnem 8 millió turista látogatja, vagyis minden egyes állampolgárra jut száz turista évente. Az ország fő attrakciója a síturizmus. A minimálbér közel ezer euró, míg az átlagbér 2014-ben meghaladta a 2000 eurót, ami magyar szemmel nézve irigylésre méltó. Ráadásul a miniállamban alig ötszáz regisztrált munkanélküli van.

Az adatok szerint az andorrai gazdaság nyolcvan százalékát az idegenforgalom adja, emellett a spanyol és francia állampolgárok szempontjából adóparadicsomként funkcionál az ország, vagyis erős a bankszektor is. Andorra két fő exportcikke a cigaretta és a bútor, fő kereskedelmi partnere pedig a két „nagy testvér”, a franciák és a spanyolok mellett az Egyesült Államok.

Természetesen most is „eljátszottunk” kicsit a számokkal, azonban reménykedünk, hogy ennél simább lesz a vasárnapi meccs, hiszen a szokásos öt mutató alapján mindössze 3:2-es magyar siker adódik. Azt az átlagbérnél már gondolhattuk, hogy az egy főre jutó GDP-ben nem sok esélyünk lesz, ennek megfelelően az andorrai adat majdnem a duplája a magyarnak. Emellett a legfrissebb munkanélküliségi rátában is egy kicsivel jobban állnak, vagyis rögtön kétgólos hátrányból indulunk. A szerencsénk, hogy miközben a magyar gazdaság tavaly 2,9%-os növekedést produkált, az andorrai csak 0,8%-kal tudott bővülni. Az pedig előre borítékolható volt, hogy a futballisták értékében már „behúzzuk a győzelmet”.

 magyarandorrajo1611110.png

A Transfermarkt a 17 fős andorrai keretből mindössze négy játékos esetében közöl pontos értéket, a maga 200 ezer eurójával a 19 éves Max Llovera a legértékesebb. Ő egyébként a spanyol harmadosztályban játszik. A magyar keretből mindenkit többre taksál nála a Transfermarkt, de még az U21-es csapat nagy része is megüti a 200 ezer eurós szintet.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr711949021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szaza 2016.11.12. 16:21:38

Ha a magyarok 5 gólos különbséggel nyernek, akkor minden játékosnak a nevét "megörökítem" Laguna Beach homokjàban. Instagram: zalansz
süti beállítások módosítása