Sportbiznisz

Annyi pénz van a szolnoki kosárlabdában, hogy akár meglepetést is okozhatnának

2016. december 02. - Sportbiznisz Blog

Nem kellett volna sok hozzá, hogy a Szolnoki Olaj KK begyűjtse második győzelmét a férfi kosárlabda Bajnokok Ligája E csoportjában a belga Spirou Charleroi ellen, ám ez nem sikerült. Pedig gazdaságilag a mérleg nyelve a magyar csapat felé mozdul el, hiszen ha hinni lehet a Belgiumból származó pletykáknak, a Charleroi költségvetése valahol 700 millió forint körül mozoghat, szemben a Szolnok 935 milliójával.

Ennek apropóján, illetve, hogy pénteken Alba Fehérvár – Szolnoki Olaj bajnoki rangadó lesz utánajártunk, hogy az európai kupákban szereplő magyar csapatok milyen költségvetésből gazdálkodnak. Az elemzések a 2015-ös évre vonatkozó céges beszámolók alapján készültek.
kosar.jpgA 2016/17-es szezonban a férfiak mezőnyében négy magyar kosárlabda csapat kezdte meg az európai küzdelmeket és jelenleg hárman vannak még versenyben. A 2015/16-os szezon magyar bajnoka, a Szolnoki Olaj KK alanyi jogon jutott be a férfi kosárlabda Bajnokok Ligájába, ahol egyelőre az E csoport sereghajtója (1 győzelem/6 vereség). Az Európa-kupában az Alba Fehérvár és az Egis Körmend is továbbjutott csoportjából, előbbi 4/2-es utóbbi 3/3-as mutatóval. A negyedik magyar csapatnak a Sopronnak nem sikerült továbbjutnia a középdöntőbe.

Az elemzésre került négy csapat 2014-ben és 2015-ben is nagyjából ugyanannyi bevételt (1,6 milliárd forint) és kiadást (1,47 milliárd forint) könyvelhetett el. A kiadásokon belül azonban jelentősebb átrendeződés történt, ugyanis a személyi jellegű ráfordítások 351 millióról 409-re kúsztak fel. Ez köszönhető volt annak is, hogy a Körmend majdnem 50%-kal megemelte az ilyen jellegű kiadásait, felzárkózva így a Fehérvárra és a Szolnokra.

A kimagasló költségvetésű Szolnok személyi jellegű ráfordításai egyáltalán nem lóg ki a sorból sőt, az Alba Fehérvár meg is előzi ebben az összevetésben. Érdekesség, hogy amíg a Körmend és a Fehérvár esetében a személyi jellegű ráfordítások a kiadások több mint 50 százalékát teszik ki, addig ez a Szolnok esetében csak 15, illetve a Sopronnál 21 százalék.

Mint ahogy már megszokhattuk az európai kupasorozatok díjazásai, amelyek nem a labdarúgáshoz kapcsolódnak nem túl bőkezűek. Nincsen ez máshogy a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség (FIBA) égisze alatt futó két európai sorozatnál sem. A Bajnokok Ligájánál az alapszakasz vagy más néven a főcsoport résztvevői 100 ezer euróban részesülnek (tehát a Szolnok is). A továbbjutók további 20 ezer eurót, a legjobb nyolc között szereplők pedig még 40 ezer eurót kapnak. A négyes döntőben a nyertes 340 ezer eurót, az ezüstérmes 100, a harmadik 80, a negyedik helyezett pedig 60 ezer eurót kap. Így egy gyors fejszámolással össze is áll a kép, hogy a FIBA által beharangozott győztesnek járó fél millió euró (155 millió forint), hogyan áll össze. Érdemes hozzátenni, hogy ez a Szolnok kiadásainak is csak a 19 százalékát fedezné, amely nem rossz, ám egy a Szolnok csoportjában lévő török Besiktasnál, ahol a büdzsé 2,35 milliárd forint (ehhez hasonló a görög AEK költségvetése is) vagy akár a német Ludwigsburg, ahol 1,25 milliárd forintból gazdálkodnak ez egy elenyésző összeg.

Zárásként érdekesség, hogy a Szolnoknál a nézőszám a Bajnokok Ligás mérkőzéseknél nem éri el az idei szezon magyar bajnokikon produkált átlagát, előbbinél 1140 fő (55% sportcsarnok kihasználtság), utóbbinál 1229 fő (60% sportcsarnok kihasználtság) az átlag. A Fehérvárnál épp fordított az eset, ott ugyanis az európai sorozat felé billen a mérleg nyelve (1700 és 1633 néző), illetve a Körmend az a csapat, amely a nézőszámok tekintetében szinte minden találkozóját teltház előtt játssza, így itt nincs igazán kimutatható eltérés.

 

Ha érdekel a sport és a gazdaság összefonódása, kövess minket a Facebookon is! LIKE-old a profilunkat (klikk ide) és értesülj a leghamarabb a cikkeinkről.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr8412015362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2016.12.02. 20:43:52

Ez most mi? Kicsit meg lehetett volna reszletesebben indokolni a Szolnok, tobbi csapathoz kepest oriasi beveteleit es kiadasait.

Sportbiznisz Blog 2016.12.03. 14:04:55

@DrSWAG_InstaProfessorOfYolo: Sajnos a legtöbb működtető cég vagy sportegyesület nem részletezi, nem bontja le a bevételeit/kiadásait. Természetesen azon vagyunk, hogy egy minél részletesebb és tisztább képet mutassunk be Nektek. A szolnoki vízilabda beszámolójából pl ki tudtuk hámozni a részletesebb adatokat: sportbiznisz.blog.hu/2016/11/09/a_szolnok_kimagaslik_a_mezonybol_de_gazdasagilag_nagyon_jon_fel_a_fradi_is
A kosárlabdánál a Szolnok sajnos nem részletezte a beszámolójában az adatokat (hozzátesszük a többiek sem voltak túl informatívak)...

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2016.12.03. 17:37:13

@Sportbiznisz Blog: Koszonom, es sajnalom. Nesze semmi,fogd meg jól. Persze nem a te hibad, hanem a nem kooperativ kluboke.

SzGeza 2016.12.04. 15:12:14

@Sportbiznisz Blog: Üdv!
Nagy örömmel fogadtam a blogot, és rendszeres követője és olvasója lettem. Jómagam az egyik nagy országos kosárlabda portál szerkesztője és szakírója is vagyok, és nem gazdasági végzettséggel, is régóta érdekel és foglalkoztat a sport gazdasági háttere. Elsősorban az európai kosárlabda a fő területem, de a honlapra (Kezdő5) író kollégák az NBA legtapasztaltabb itthoni szakértőinek számítanak, és sportgazdasági szempontból az NBA is egy felettébb érdekes téma.
Elsősorban nem az én döntési kompetenciám, de ha a későbbiekben, a kosárlabdát érintő hasonló elemzésekben esetleg a Kezdő5.hu is együtt tudna működni, az mindkét fél számára lehet hasznos.
Úgy egy hónapja, a másik nagy kosárlabda portál (BB1), készített egy összegzést az NB1-ről: www.bb1.hu/tartalom/cikk/31274_a_szolnok_utan_a_kormendnek_van_a_legnagyobb
Ha jól tudom, ők nyilvános TAO-s pályázatok számait használták, de például a Szolnoknál a személyi kiadások adatainál nagyon markáns a különbség a Ti elemzésetekhez képest.
De ez nekem (pénzügyekben)laikusként is több sebtől vérzik, és azóta is bennem van, hogy ezt egy gazdasági szakember szemével is meg lehetne vizsgálni, ezért is örültem az írásnak.
Egyébként a Szolnok által a BL-ben legyőzött (ez eddig az egyetlen sikerük) Dinamo Sassari költségvetése is legalább 6.5-7 millió euró (cca. 2 milliárd forint).
Az orosz, a spanyol, az olasz vagy a francia kosárlabda bajnokság csapatainak, akár aktuális fő gazdasági mutatóiról, vannak forrásaim, ha ezek a későbbiekben érdekelnek, vagy szükség lehet rá örömmel segítek.
üdv
Géza

Sportbiznisz Blog 2016.12.04. 18:26:58

@SzGeza: Köszönjük a kommentedet és örülünk, hogy a cikkeink elnyerték a tetszésedet. Igen, a csoportban lévő olasz, török, görög csapat költségvetése lényegében egy kalap alá vehető. A TAOs adatok és a beszámolók között sajnos sokszor van jelentős eltérés, amely egy teljes cikksorozatot megérhetne -rajta vagyunk az ügyön :) Ha gondolod írj egy emailt a sportbiznisz.blog@gmail.com -ra így egyszerűen tudunk mailcímet cserélni. Szép estét!
süti beállítások módosítása