Milliárdokról is szól az úszóháború

2016. december 12. - Sportbiznisz Blog

A szakmai problémák mellett más tétje is lehet az utóbbi hetekben kirobbant úszóháborúnak, hiszen a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) évente több mint egymilliárd forintnyi állami támogatást oszthat szét a versenyzők és az egyesületek között. Az pedig egyáltalán nem mellékes, kinek a kezében lesz ennek a pénznek a sorsa, ha valóban távozik Gyárfás Tamás a szövetség éléről.

hk_fina.jpg

Forrás: fina.org

Sok más magyar sportághoz hasonlóan az úszás számára is a 2013-as év hozta meg az áttörést, akkor döntött ugyanis a kormány arról, hogy 16 kiemelt sportág kap a korábbinál nagyságrendekkel több állami támogatást. Az első évben összesen 12,5 milliárdot szavaztak meg ezeknek a sportágaknak, 2014 és 2020 között pedig összesen 135 milliárdot fordítanak erre a célra. Most csak az úszással foglalkozunk, de érdemes megemlíteni, hogy mellettük az asztalitenisz, az atlétika, a birkózás, az evezés, a cselgáncs, a kajak-kenu, a kerékpársport, a korcsolyasport, az ökölvívás, az öttusa, a röplabda, a sportlövészet, a tenisz, a torna és a vívás élvezi a kiemelt státuszt.

A kiemelt állami támogatást minden esetben a sportági szakszövetség (az úszók esetében a MÚSZ) osztja szét többnyire eredményességi szempontok szerint az egyesületek között. Emellett az egyéni sportolók is kaphatnak a pénzből, ez a forrás tette lehetővé például azt is, hogy az úszószövetség tavaly gáláns anyagi ajánlatot tegyen Hosszú Katinkának, amit ő aztán teátrálisan összetépett.

Ha megnézzük a MÚSZ gazdálkodását, feltűnő a változás 2013-tól, egyik évről a másikra a négyszeresére emelkedett a szövetség bevétele, ami nagyrészt az állami támogatásnak volt köszönhető. A 2012-es 211,1 millió forintról 2013-ban 884,8 milliárdra emelkedett a költségvetési támogatás, emellett önkormányzatoktól is kapott még további 37,4 milliót a szövetség.

muszbeveteljo.png

A fentiekkel párhuzamosan a kiadások is hasonló mértékben emelkedtek, vagyis a megnövekedett állami támogatást a MÚSZ annak rendje és módja szerint el is juttatta a klubokhoz, egyesületekhez.

muszkiadas161211.png

A szétosztás menetéről egy 2015. márciusi hír tanúskodik, akkor 520 millió forintnyi sportágfejlesztési támogatásról döntöttek:

A rendelkezésre álló hatalmas összegen gondosan kialakított érvrendszer és szakmai mérlegelés alapján az ország 68 jól működő egyesülete osztozhat. Elsősorban a nemzetközi eredményességet figyelembe véve 70 millióval honorálják az úszás műhelyeinek tevékenységét. Az aranyjelvényes program keretein belül 150 milliót oszthatnak fel, itt a versenyzők által elért időeredményeket veszik számba. A képzési akadémiai program megvalósításához 200 millióval járulnak hozzá, ahol nagyon sokat számítanak az országos bajnokságokon megszerzett pontok, de megjelenik a Jövő Bajnokai program is Az sem mindegy, hogy a támogatott egyesületek mennyire tudnak megfelelni annak a követelménynek, hogy a legkisebbektől egészen a felnőtt korú úszókig megfelelő színvonalú felkészítésről és versenyeztetésről kell folyamatosan gondoskodniuk. Ide kapcsolódik a „Minden gyerek tanuljon meg úszni” program is, amelynek eredményességét további 100 millió forint biztosítja.

Vagyis az egyesületek egyszerre több MÚSZ-programon keresztül is kaphatnak támogatást, ezek közül van olyan, ami alanyi jogon jár, mint például a gyermekek úszását támogató program, míg más összegek a versenyzők eredményességétől függően érkeztek az egyesületekhez.

A szövetség 2015-ös beszámolóját egy picit alaposabban is szemügyre vettük, hogy a különböző támogatások honnan és milyen célra érkeztek:

 1. Szakmai és működési támogatás: 306,3 millió forint
 2. Sportágfejlesztés, úszás támogatás: 899,8 millió forint
 3. Versenyek és edzőtáborok finanszírozása: 242,1 millió forint

Vagyis összesen 1448,2 millió forintot tettek ki a cél szerinti juttatások.

A szövetség azt is részletesen közli, hogy az egyes támogatók név szerint milyen célra adtak pénzt:

 • Magyar Olimpiai Bizottság (MOB): 213,5 millió forint szakmai, működési, létesítmény használati támogatás
 • MOB: 44,2 millió forint a Heraklész Programra
 • MOB: 6 millió forint a Sport XXI. programra
 • MOB: 4,9 millió forint az ifjúsági játékok (EYOF) 2015-ös és 2017-es felkészülésére
 • Emmi: 950,2 millió forint sportágfejlesztési támogatás és nyíltvízi világkupa, FINA-gála rendezési támogatás
 • Balatoni Fejlesztési Tanács: 3 millió forint a nyíltvízi világkupa rendezésére
 • Hódmezővásárhely önkormányzata: 2,6 millió forint a versenysport, élsport támogatására
 • Pécsi Sport Nonprofit Zrt.: 3,75 millió forint működési célú támogatás
 • Újpesti Torna Egylet: 3 millió forint működési célú támogatás
 • Vasas Sport Club: 7,625 millió forint működési célú támogatás
 • PBS Hungária Kft.: 1 millió forint működési célú támogatás

 

Vagyis a jövőben nem csak az lesz a kérdés, hogy az új elnök újra egységet tud-e teremteni a magyar úszótársadalomban, és ez megmutatkozik-e a sikerekben is, hanem az is, ki és milyen szempontok szerint oszthat szét évente 1-1,5 milliárd forintnyi állami támogatást. Hiszen a sportág a megállapodás értelmében 2020-ig biztosan élvezi majd a jelenlegi kiemelt státuszt.

Úgy gondoljuk, hogy mivel az úszás most „forró téma”, ezért érdemes folytatni a gazdasági vizsgálódást. Következő cikkünkben azt vesszük szemügyre, megjelenik-e az állami támogatás a nagyobb egyesületeknél is, illetve éves költségvetésük mekkora része származik ebből a forrásból.

Ha érdekel a sport és a gazdaság összefonódása, kövess minket a Facebookon is! LIKE-old a profilunkat (klikk ide) és értesülj a leghamarabb a cikkeinkről.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr4812041443

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Bírói önkényuralom kialakulása 2016.12.12. 20:57:35

Ha a hatalomnak nincs semmilyen kontrollja, illetve csak is saját maga, akkor a rendszer törvényszerűen önkényuralomba torkollik. - Bírói Önkény Ellen mozgalom

Trackback: Bírói önkényuralom kialakulása 2016.12.12. 20:56:49

Ha a hatalomnak nincs semmilyen kontrollja, illetve csak is saját maga, akkor a rendszer törvényszerűen önkényuralomba torkollik. - Bírói Önkény Ellen mozgalom

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czjanos 2016.12.12. 19:33:11

Mi az az "Úszás támogatás", 900 millió forintért?

Leylandi 2016.12.12. 20:07:24

Ugyanmár, mese habbal! A Fidesz le se hajolna másfélmilliárdért!
Sokkal többről lehet szó. Gondolom, VB-rendezések, beruházások, beszerzések, külföldi utak, ösztöndíjak, ingatlanok, üzleti kapcsolatok...
Naivak vagytok. Vagy ami rosszabb, csak úgy tesztek.

Jakab.gipsz 2016.12.12. 20:13:59

Nem kedvelem a "támogatás" kifejezést, nem túl szerencsés, nem fedi le egy szövetség, (pl. az úszó szövetség), célját maga a szó.

Egy meghatározott szövetség mint az úszás, nem csak a verseny-paripák, és dinasztiák, sztárolásáról kell hogy szóljon, mint ahogyan azt az elmúlt időszak "családi" perpatvara is bizonyítja.
Helyesebb lenne talán egy más szófordulattal kifejezni a "támogatás" helyett például " sport ág fejlesztés" vagy kapjuk elő költőinket, nyelvészeinket.
Mert a sport nem lehet csak biznisz, mint ahogyan ezt egy határozott irányultság feltételezi.

Leylandi 2016.12.12. 20:18:52

@Jakab.gipsz: "Mert a sport nem lehet csak biznisz"

De. Ma, Banánisztánban CSAK az lehet!
Talán csak az egészen alacsony szintű amatőr sport kivétel, mert azt nem nézik sokan, tehát nincs belőle bevétel. De még az se biztos, mert egy tornaterem-felújításon is le lehet 3 doboz lakkot nyúlni.
Szánalmas ez az ország:-(

Jakab.gipsz 2016.12.13. 00:10:37

@Leylandi: Ha szánalmasnak tartod ezt az országot kérd számon azokon akik kitalálták a kommunizmus majd mekkora szerencse ért bennünket kitalálták a neoliberalizmust, ugyan is mind e kettő "tudományos társadalom filozófiai" elmélet, légy szíves náluk reklamálni, ne pedig a magyarokat hibáztatni.
Jelen esetben a brüsszeli birodalmi polipbüró az illetékes. Ha érdekel név szerint is felsorolom neked.
De nem erről beszéltünk hanem az úszók sport szövetségéről.
Eltértél a témától, hogy egy jóízűt gyülököd(hess), miért, talán mert csak úgy jól esik, azon kívül, hogy önmagadat minősítetted, nem lettünk okosabbak.

Leylandi 2016.12.13. 10:22:28

@Jakab.gipsz: nyugi, a kommunizmusnál én is csak az (ál)liberalizmust utálom jobban. Népünk tragédiája valóban az, hogy örökös ütközőzónában fekszik, így itt a peremen mindig valamiféle káros "izmus" fog uralkodni, amit itt próbálnak ki, de azért a nemzeti tragédiákba bőven belejátszik az itt felülreprezentált kívülrólokoskodó, de tenninemakaró, egyben korrupcióra hajlamos (sőt azt igénylő) magyar mentalitás. Ez pedig a széthúzásból eredeztethető, hiszen a Kárpát-medence egy olvasztótégely, genetikailag már a 90-es években kimutatták, hogy nincs már ősi magyar nép, az itt átvonuló népek elegye vagyunk. Nincs hát genetikai indíttatású összetartozás sem, tudat alatt érezzük, hogy mind mások vagyunk.
Lopásról meg, tudod, csak gyűlölködve tud beszélni, akinek egyáltalán valamiféle erkölcse van. A posztra is kinyílt a bicska a zsebemben, mert egy nyilvánvaló terelés/mosdatás az egész. Ez olyan, mintha kiírnák: a földértékesítés során jé, minő csudálatos, de gazdát cserélt némi pármilliócskás érték is! Nanemáné-e! Ezen a nép elrágódik, hogy tényleg, vannak, akiknek lett új autójuk? Így elterelődik a figyelem arról, hogy úgy GDP-nagyságrendű vagyonok "csusszannak át" zsebekbe! Régi recept: ismerd be. hogy elvittél egy cserepet, és nem kérdik majd, honnan van a házad.
Kíváncsi lennék, ez a blog éppen kit mosdat. Mert azt sejtem, kinek a megbízásából...