Sportbiznisz

Manchesterben az Álmok Színházában már a kakasülőn sincs hely

2017. január 16. - Sportbiznisz Blog

Elképesztő stadionkihasználtság mellett pörögnek a Premier League mérkőzései és függetlenül az ellenféltől a Manchester United, az Arsenal, a Chelsea és a tavalyi bajnok Leicester City minden idei bajnokija teltház előtt zajlott. De a teltházas mérkőzések ellenére sem a Premier League fejére kerül a korona. Utánajártunk, hogyan alakul az öt topbajnokság mérkőzéseinek nézőszámai. Spanyolország, Németország, Olaszország és Franciaország után az angol bajnoksággal zárunk.

Mind az öt bajnokságot azonos elv alapján mutatjuk be: a mérkőzésenkénti stadionkihasználtság, a mérkőzésenkénti átlagos nézőszám és egy minimum maximum nézőszám különbséget jelző mutatószámmal. Az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság (Premier League) mérkőzésinek nézőszámait a premierleague.com oldalon található adatok alapján készítettük. A stadionok befogadóképességének adatai a Premier League Handbook 2016/17 kiadványból és a klubok honlapjairól származnak.

mu.png

Kép forrása: youtube.com

A 20 csapatos angol bajnokság mérkőzéseit eddig összesen több mint 7 millió 118 ezren látták a helyszíneken, amely 35 593-as átlag nézőszámot jelent mérkőzésenként. A legtöbb nézőt idáig a hatodik forduló hozta, amikor is közel 400 ezer szurkoló tekintette meg a stadionokban a mérkőzéseket. A csapatok eddig 10 mérkőzést játszott hazai pályán, csak a Liverpool és a Burnley kivétel ezalól, előbbi 9-szer, utóbbi 11-szer szerepelt saját szurkolói előtt.

A Bundesligában az eddig lejátszott mérkőzések több mint 45 százalékát teltház előtt játszották (teltháznak a 97,5 százalék feletti stadionkihasználtság számít), amely megdönthetetlennek tűnt, figyelembe véve a spanyol, a francia és az olasz számokat, de a Premier League eddig lejátszott 200 mérkőzésének az 50 százalékánál (!) teltek meg a stadionok.

Összesen egy mérkőzést játszottak le eddig, ahol a stadionkihasználtság nem érte el a 70 %-ot (a Hull City : Crystal Palace a 15. fordulóban, de itt is 69 %-os volt a kihasználtság), de nincs olyan csapat, ahol összességében az átlagos stadionkihasználtság 80 százalék alá esne. 166 mérkőzést játszottak le eddig úgy, hogy a futballpályák lelátói 90 százalékban megteltek. Ezen adatok láttán talán nem meglepő, hogy több klub is azon gondolkodik, hogy jelenlegi stadionját lecseréli egy nagyobbra. Ezen klubok közé tartozik például a Tottenham Hotspur (új stadion várható átadása 2018/19-es szezonra, jelenlegihez képest +28 000 férőhely, tervezett költség 140 milliárd forint), a Chelea (átadás 2020-ra, +19 000 férőhely, 210 milliárd Ft) vagy az Everton (átadás 2019-re, +12 000 férőhely, 105 milliárd Ft).

Az első 20 fordulóban az egy mérkőzésre vonatkozó átlagos nézőszám bőven meghaladta a 35 ezret, amely majdnem duplája a francia Ligue 1 értékének. Kimagaslik a mezőnyből a Manchester United a maga 75 ezret meghaladó átlagnézőszámával, amelyet amúgy csak két klub tud felülmúlni a kontinensen (lentebb mutatjuk, hogy melyik kettő). A német bajnoksághoz hasonlóan az angolban sincs olyan csapat, ahol az átlagos nézőszám 10 ezer alatt lenne, sőt mérkőzés sem volt, ahol ezt az értéket ne érte volna el a nézőszám.

A harmadik mutatónk kiindulási alapja egy klub hazai mérkőzéseinek legmagasabb és legalacsonyabb nézőszáma. Ennek a két számnak a különbségét vesszük, majd az így kapott számot viszonyítjuk a stadion teljes befogadó képességéhez. Ez a szám akkor a legjobb a klub számára, ha minél közelebb van a nullához, hiszen ez azt jelenti, hogy jól kiszámítható az egyes mérkőzésre kilátogatók száma.

Amiben egyedülálló az angol bajnokság és ezért a különdíjat mindenképpen megérdemli, azt a fenti diagram szemlélteti. 15 csapat van, ahol a különbség és a befogadóképesség aránya 10% alatt van, tehát függetlenül az ellenféltől, az időjárástól és a csapat formájától a szurkoló felkerekedik és kimegy a stadionba. Ráadásul a legnagyobb különbség, egy klub hazai mérkőzéseinek legmagasabb és legalacsonyabb nézőszáma között 7500 fő, amely a Sunderlandnál fordult elő, amely így is töredéke csak a többi bajnokság legnagyobb különbségének.

Összefoglaló

Az öt vizsgált bajnokság közül a francia első osztály (20 csapat) stadionjaiba férnek be a legkevesebben, itt az összes stadion kapacitása együttesen 644 ezer fő, ez 100 ezer férőhellyel kevesebb, mint az őket megelőző angol Premier Leagueben (20 csapat). A harmadik helyen a spanyol LaLiga (20 csapat) szerepel 771 ezres teljes stadionkapacitással, amíg a német Bundesliga annak ellenére, hogy csak ebben a topbajnokságban szerepel 18 csapat, így is a második, 803 ezres teljes befogadóképességgel. A sort az olaszok (20 csapat) vezetik, ahol a stadionok befogadóképessége összességében a 813 ezret is meghaladja.

Mítoszdöntés: tehát nem a Premier League mérkőzéseire járnak a legtöbben, hanem a Bundesliga összecsapásaira, viszont a stadionkihasználtság valóban az angol első osztályban a legjobb és ugyancsak a Premier League mérkőzéseit látogatják a legkiegyensúlyozottabban a szurkolók. Az alábbiakban ábra pedig megmutatja a topbajnokságok 10 legjobbját az átlagos nézőszám tekintetében, feltüntetve az átlagos stadionkihasználtságot is. A top tízben nincsen sem olasz, sem francia klub, viszont van öt angol, három német és két spanyol klub.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr1112128897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bp001 2017.01.17. 20:40:09

Mi ebben a mítoszdöntés? Már 20 évvel ezelőtt is több néző volt átlagban egy meccsen a Bundesligában. A különbség főleg a 2006-os vb után ugrott meg. Az átlag német legalább akkora fociőrült mint az angol. Az alacsonyabb osztályokban is. Egy-egy meccs igazi ünnep, még járni sem tud a gyerek de már viszik a meccsekre. Mire járni tud már megvan a csapata egy életre... Nagyobb ország, nagyobb népesség, átlagban nagyobb stadionok. De az angoloknál és a németeknél is igaz lehet, ha ennél is nagyobbak lennének a stadionok akkor is mindig közel teltház lenne.

Viszont az olaszok visszaesése drámai. A 80-as évek közepén megközelítette a 40ezert az átlag nézőszám. Tavaly alig 22ezren "lézengtek meccsenként :)

tegzes 2017.01.24. 20:32:43

És ha ezzel összevetjük a magyar Mennyei bajnokság nézőszámait, kiderül, hogy minden fillér jó helyre megy... Pedig az Eb szereplésünk megmutatta, hogy igenis nálunk is lehet fociőrület, csak ehhez foci is kellene. Erre mondta Kedves Vezetőnk, hogy ha van tó, lesz béka is. Lehet igaza lesz, a Stadler stadionban tán van béka is... Más nemigen.
süti beállítások módosítása