Sportbiznisz

Egy vagyont bukik a Manchester United, ha nem nyeri meg az Európa Ligát

2017. május 24. - Sportbiznisz Blog

Egy 8 milliárd forintos záradék terhe is nyomja majd a Manchester United labdarúgóinak vállát az Európa Liga döntőjében. Ráadásul, ha az angolok elbukják a döntőt a holland Ajax ellen, akkor nem indulhatnak a Bajnokok Ligája 2017/18-as idényében sem.  Szerda este kiderül, hogy a holland bajnokság második helyezettje mire megy az angol bajnokság hatodik helyezettjével.

untitled_design_9.png

Kép forrása: UEFA.com

A Manchester United éves szinten 75 millió fontot kap az Adidastól, hogy a hússzoros angol bajnok klubnak a német sportszergyártó óriás legyen a mezbeszállítója. A The Times információi szerint viszont a szerződésnek van egy olyan záradéka, hogy ha a manchesteri csapat egymás utáni két idényben nem szerepel a Bajnokok Ligája csoportkörében, akkor az éves szerződés 30 százalékára (£22,5m) azaz nagyjából 8 milliárd forintra, nem lesz jogosult a Manchester. Az idei Európa Liga győztese egyébként még a Bajnokok Ligája csoportköre előtt, a rájátszásban csatlakozik a küzdelemhez, tehát ez a győzelem az Unitednek csak az első lépés lenne. Mindezen felül, ha nem nyeri el a kupát a Manchester, akkor az UEFA-tól kapható összeg is 3 millió euróval csökken. Az anyagiak mellett az sem mellékes, hogy a nagy kupasorozatok közül, amelyet európai klub megnyerhet, az Európa Liga győzelméért járó serleg az egyetlen, amelyet még nem gyűjtött be a Manchester.

Az Ajax labdarúgók vállát korántsem nyomja ennyi súly a döntő előtt. A szezonjuk sem sikerült rosszul, hiszen a holland bajnokságban elért második helyüknek köszönhetően ők már biztosan szerepelnek a jövő évi BL szezonban. Az Ajax a 2016/17-es kupaszezont is még a Bajnokok Ligája selejtezőjében kezdte el, ám a csoportkörbe már nem sikerült bejutnia, mert az orosz FK Rosztov 6-2-es összesítéssel búcsúztatta. Így a holland alakulat a Manchesterhez hasonlóan a csoportküzdelmeket már az Európa Ligában kezdte meg és jutott el a döntőig.

De lássuk is, hogy mennyit vihet majd haza a sorozat nyertese! Az UEFA által visszaosztott pénzek az EL résztvevőinek, két fő komponensből tevődnek össze: a fix díjból, amely a sorozatban elért eredménytől függ és a market poolból, amely lényegében a tv és szponzori díjakat jelenti (bővebben az EL pénzekről: klikk ide). A market pool csapatonkénti összege jelenleg még nem ismert, de azt már tudjuk, hogy a tavalyi idény (2015/16) szereplői mekkora összeggel gazdagodtak. Ebből pedig következtetni lehet a várható pénzdíjra is. Tavaly a döntőt az angol Liverpool és a spanyol Sevilla játszotta, ahol a végén az utóbbi klub emelhette magasba a serleget. A Sevilla a BL csoportkörének küzdelmei után került az EL-be, ahol 13,85 millió eurót gyűjtött össze (a BL szereplése miatt pedig további 21,18 millió eurót). A Liverpool tavaly hasonló utat járt be mint most a Manchester, hiszen az Európa Ligában kezdett és jutott is el a döntőig amiért 37,85 millió eurót kapott. Tehát ha a Manchester United megnyeri a kupát, akkor körülbelül 42 millió euró ütheti a markát. Ha az Ajax nyeri meg a kupát, akkor ennek az összegnek körülbelül a felét, 20 millió eurót tehet majd zsebre, de ebben az összegben már benne van a BL szereplésért járó pénzdíj is. A nagy különbséget az okozza, hogy az Ajax jóval kisebb mértékben részesül majd a market poolból.

el_10_klub_1.PNG

A két klub mindegyike azonos gazdasági évet használ (júliustól – júniusig), így ha a 2016/17-es időszak még nem is, de a 2015/16-os adatok rendelkezésre állnak és érdemes is a két klub gazdasági lehetőségeit összevetni. Ugyanis ebből kiderül, hogy a két klub gazdaságilag nincs egy súlycsoportban. A Deloitte nemzetközi tanácsadó cég 2017 januárjában kiadott Football Money League rangsorában a Manchester United az első helyen szerepel, köszönhetően a 689 millió eurós, azaz több mint 213,5 milliárd forintos bevételének (a spanyol Barcelona a második (€620,2m) és a szintén spanyol Real Madridot a harmadik (€620,1m)). A rangsor első 30 klubjába nem került be egy holland csapat sem, így az Ajax sem. Az amszterdami alakulat 2015-16-os évi bevételei ugyanis az United bevételeinek csak a 13,5 százaléka, 93 millió euró volt. Ráadásul, amíg az angolok több mint 42 millió euró profitot is termeltek, addig az Ajaxnak nem sikerült nullszaldósra sem kihozni az évet (megközelítőleg 1 millió eurós veszteséggel zárt).

A játékosok értékét alapul véve is toronymagasan vezet a Manchester. A Vörös Ördögök összértéke a mértékadó transfermarkt.com adatai alapján 469 millió euró, amíg az Ajax játékoskeretének értéke alig haladja meg a 100 millió eurót. A várható kezdőjátékosok közül a tíz legértékesebb labdarúgó között mindösszesen csak három Ajax játékos van. Ám ők is úgy kerülhettek be, hogy a Manchester valószínűsíthető taktikai felállása miatt, olyan játékosok ülnek a cserepadon (például: Mata, Marital vagy Rooney), akiknek az értéke eléri vagy meg is haladja a 20 millió eurót.

el_10_jatekos.PNG

A döntőre a mai napon (2017.05.24-én) 20:45-kor kerül sor Stockholmban, amelyet az RTL II élőben közvetít.

 

Kövess minket a Facebookon is, hogy ne maradj le a sport gazdasági oldaláról se.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr1912535831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása