Sportbiznisz

Megint nagyot kaszált a sportfogadáson a magyar állam

2017. május 29. - Sportbiznisz Blog

Tíz százalékkal nőtt 2016-ban a Szerencsejáték Zrt. (Szrt.) árbevétele, ennek ellenére a cég az előző évinél kevesebb osztalékot tervez befizetni a költségvetésbe – derül ki a napokban megjelent éves beszámolóból. A forgalom jelentős részét továbbra is a sportfogadás adja, a Tippmix és a TippmixPro produkálta szinte a teljes növekedést az előző évhez képest, amiben a nyári labdarúgó Európa-bajnokság is komoly szerepet játszhatott.

untitled_design_10_1.pngA napokban publikálta 2016-os éves beszámolóját az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt., eszerint a társaságnak 386,4 milliárd forintos árbevétele volt tavaly, ami 9,9%-kal haladta meg a 2015-ös szintet. Ezen felül volt elhanyagolható összegű, mintegy 120 millió forintos egyéb bevétele is a vállalatnak. Természetesen az árbevétel szinte teljes egészében szerencsejátékoknak volt köszönhető.

A Szerencsejáték Zrt. kiadásain belül a legnagyobb tételt továbbra is az egyéb ráfordítások jelentették, ez 294,4 milliárd forintos tételt jelentett. Első ránézésre meglepő lehet a kiadások ilyen koncentráltsága, azonban a részletekből kiderül, hogy ennek legnagyobb része, 252,4 milliárd forint a játékok utáni nyeremény-kifizetést jelentette, ezen felül 28,3 milliárdot elvitt a játékadó, amit az államkasszába fizetett be a vállalat, vagyis gyakorlatilag saját tulajdonosának juttatta. Az egyéb kiadások mellett 58,1 milliárd forintot tavaly is az anyagjellegű ráfordítások tettek ki, 12,7 milliárdot pedig a személyi jellegű kifizetések vittek el a beszámoló szerint.

A fenti számokat egyszerűen lefordítva azt mondhatjuk, hogy a mintegy 385 milliárdos szerencsejáték-költés kétharmada került vissza nyereségként az ügyfelekhez. Vagyis minden három forint bevételből egy az állami cégnél maradt. 

A fentiek mellett az Szrt. egy évvel korábbi 21,3 milliárd forintos üzemi eredménye 17,1 milliárdra csökkent, amit a pénzügyi műveletek nyeresége még majdnem 300 millióval fejelt meg, így az adózás előtti profit 17,4 milliárdot tett ki. Az adózott eredmény 16 milliárdot tett ki a 2015-ös 19,2 milliárddal szemben. Az eredménykimutatás arról nem szólt, hogy a fenti nyereségből mennyi osztalékot fizet az Szrt. az államnak, azonban a kiegészítő mellékletben leírják, hogy a terv az, hogy a tavalyi 13 milliárd után most 12,5 milliárd lesz a tulajdonosi kifizetés, ez azonban egyelőre nincs jóváhagyva.
szrtosztalek170528.png

Szintén a kiegészítő mellékletben található az a táblázat, ami az egyes játékok árbevételének alakulását tartalmazza, ebből minden évben érdekes következtetéseket lehet levonni. Tavaly 2015-höz hasonlóan a Tippmix hozta a legnagyobb bevételt a cégnek, a második helyen pedig talán meglepetésre még mindig a sorsjegyek állnak. A kaparós sorsjegyek közül a legnagyobb, 24,1 milliárdos bevételt a Buksza hozta, de darabszám alapján még mindig a Black Jack volt a legnépszerűbb 28,1 millió darabbal. A harmadik helyen még mindig a klasszikus ötöslottó áll, azonban tavaly már alig hozott több bevételt, mint az online sportfogadás, a TippmixPro.
szrtforgalom170528.png

Az alábbi ábrán jól látszik, hogy 2015-höz képest a bevétel növekedése elsősorban éppen a sportfogadásnak, a Tippmixnek és a TippmixPronak volt köszönhető. Az online sportfogadás 44,5 százalékkal, míg a hagyományos papíralapú Tippmix 29 százalékkal generált magasabb forgalmat tavaly, mint egy évvel korábban. Mellettük jól teljesített a Kenó és az Eurojackpot is, a másik véglet viszont éppen az ötöslottó, mely 23,2%-kal alacsonyabb forgalmat generált. A többi „hagyományos” játék, a Joker, a Totó és a Hatoslottó sem szerepelt sokkal jobban, a jelek szerint a fogyasztók jelentős része ma már inkább nosztalgiával tekint ezekre.
szrtforgvalt170528.png

Az Szrt. jelentésében azt nem részletezi, minek volt köszönhető a sportfogadás kimagasló teljesítménye tavaly, de könnyen lehet, hogy ebben a „szezonalitás” is szerepet játszott. 2016-ban ugyanis labdarúgó Európa-bajnokság és olimpia is volt, miközben egy évvel korábban semmilyen nagy eseményre nem került sor. Azt pedig már korábban megfigyelhettük, hogy ezek a nagy események a sportfogadók kedvét is meghozzák. Arról nem is beszélve, hogy az Eb-re 44 év után a magyar válogatott is kijutott, így igazi futball-lázban égett az ország tavaly nyáron.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr912546585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérnork 2017.05.29. 15:19:12

A szerencsejáték a hülyék adója.
Fizetem én is rendesen. ;-))
süti beállítások módosítása