Sportbiznisz

Ez az ábra sokat elárul a magyar bajnokságról

2017. szeptember 09. - Sportbiznisz Blog

Nemcsak Magyarországon, de a környező országokban is lezárult a nyári átigazolási piac, így a tavalyi évhez hasonlóan idén is végignézzük, hogy a hazai, illetve a régió bajnokságaiban melyik játékosért adták a legtöbb pénzt, kik a legértékesebb labdarúgók és hol áll a bajnokság az UEFA besorolásában. Sorozatunk első részében a magyar labdarúgó bajnokságot (OTP Bank Liga) vesszük górcső alá.

Az eddigi 7 fordulóban, 123 gól és 5 piros lap a mérlege az NB1-nek. A transfermarkt.com mértékadó portál szerint az NB1 319 játékosából, hat futballistának az értéke éri el, vagy haladja meg az 1 millió eurót. A legjobb eladást az átigazolási időszakban a Puskás Akadémia könyvelhette el, amikor Sallai Rolandot értékesítette 2 millió euróért (615 millió forintért) a ciprusi APOEL Nicosiának. Ha azt vesszük, hogy a tavalyi nyári átigazolási szezon legnagyobb értékű üzlete 1,5 millió eurós volt, amikor is a Ferencvárosból Nagy Ádám az olasz Bolognához szerződött, az Újpest sem lehet elégedetlen, hogy a nyáron egyik játékosát hasonló összegért tudta értékesíteni. Ugyanis a hírek szerint a macedón Enis Bardhi játékjogáért a spanyol Levante 1,5 millió eurót fizetett (több összeg is napvilágot látott a labdarúgó vételárával kapcsolatban, egyes információk szerint az Újpest most 1,2 millió eurót kapott, ami később a bónuszokkal akár a 2 milliót is elérheti majd).

Nemcsak eladásban, hanem vásárlásban is az élen volt a Puskás Akadémia. A transfermarkt.com adatai szerint a legtöbb pénzt a felcsúti klub adta egy játékosért, méghozzá 1 millió eurót, az albán-koszovói Liridon Latifiért. Ugyanakkor az továbbra is megfigyelhető, hogy a magyar klubok többsége főleg a szabadon igazolható, lejárt szerződésű labdarúgókat keresi a piacon.

A tavalyi összeállításunk adatait összehasonlítva az idei adatokkal, elmondható, hogy az idei szezon legértékesebb magyar és külföldi játékos értéke, nem éri el a tavalyi 1,5 millió eurós értéket. Jelenleg a magyar bajnokság legértékesebb játékosa a ferencvárosi Kenneth Otigba (1,3 millió euró), amíg a külföldi játékosok közül ketten is 1,2 millióval szerepelnek az élen (Davide Lanzafame/Budapest Honvéd és Marko Scepovic/Videoton). Egy NB1-es játékos átlagértéke jelenleg 263 ezer euró, amely lényegében megegyezik a tavalyi 81 millió forintos összeggel.

Ön már követi a Sportbiznisz Blogot a Facebookon? Ha nem, ITT most megteheti. Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr5712812518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása