Sportbiznisz

100 milliót visznek haza a legjobb alpesi sízők

2017. január 27. - Sportbiznisz Blog

13 millió forintos győzelmi díj, korunk legjobb síelői, tomboló tízezrek, forralt bor és puncs. Ez az alpesi sízők világkupa-sorozata. A 2016/17-es idényben a női és férfi mezőny teljes összdíjazása meghaladja a 9,2 millió svájci frankot (2,6 milliárd forint). Az elmúlt idényben a nőknél az amerikai Lindsey Vonn 120 millió forint feletti pénzdíjazásban részesült, amíg a férfiaknál az osztrák Marcel Hirscher 156 milliót vihetett haza. 

94583_g08_w01fis_ski.jpg

Kép forrása: fis-ski.com

Október végétől március közepéig tart az alpesi sí világkupa, amely több versenyszámot is magában foglal: a kombinációt, a lesiklást, a műlesiklást, az óriás műlesiklást és a szuper-G futamokat is. A női mezőny küzdelmeinek a jelenleg is zajló idényben 3 kontinens (Európa, Amerika, Ázsia) 19 helyszíne ad otthont. A férfiaknál Európában és Észak-Amerikában zajlanak a versenyek, összesen 19 helyszínen. A tejes sorozatban megszerezhető pénzdíjak a nőknél 4,52 millió svájci frank, ezt csak egy picivel múlja felül a férfiaknál megszerezhető 4,75 milliós díjazás. A Nemzetközi Síszövetség (FIS) adatbankjában található dokumentumok alapján a pénzdíj 5 szezon alatt meghaladta a 40 millió svájci frankot (11 milliárd forint).

A versenyenkénti pénzdíjak az esetek többségében megegyeznek, egy-két kiemelt vagy különleges helyszín van, ahol az esemény összdíjazása nem 120 ezer svájci frank, nőknél például az osztrák Flachauban a műlesiklásban 190 ezer frankot osztottak ki, míg a férfiaknál ilyen volt az ausztriai Kitzbühel, ahol a szuper-G, a lesiklás és a műlesiklás versenyszámok összdíja 163 és 217 ezer frank volt. De mi most maradjunk az esetek többségében előforduló díjazásoknál. Mind a nőknél és mind a férfiaknál a versenyszám első 30 helyezettje részesül pénzdíjban. Az első három helyezett a teljes összeg közel 60 százalékát teheti zsebre, amíg a 30. helyezett is kap egy 140 ezer forint értékű szeletet a tortából. A futam győztese összességében a kilencvenszeresét kapja meg a harmincadik helyért járó 500 franknak.

A szezon közel kétharmadánál a női mezőny pontversenyét vezető amerikai Mikaela Shiffrin több mint 100 pontos előnyre tett szert a tavalyi összetett bajnok, svájci Lara Gut előtt. Az amerikai síelő eddig bombaformában versenyzett a műlesiklás futamain (5 győzelem és 1 harmadik hely), aminek a jelenlegi kiemelkedő helyezését köszönheti. Az alábbi diagramon látható, hogy az eddigi megszerzett pénzdíjak alapján a top 5-ben lévő versenyzők közül ketten is vannak, akik a pontversenyben hátrébb helyezkednek el. Ez annak köszönhető, hogy egy-egy kiugró, dobogós helyezést a Nemzetközi Síszövetség pénzben kiemelkedőbben díjaz, mint pontszámban.

A férfiak összetett mezőnyét az az osztrák Marcel Hirscher vezeti, aki az elmúlt öt szezonban is a dobogó legfelső fokára állhatott a szezon végén összetettben. Műlesiklásban és óriás-műlesiklásban is a folyamatosan kiegyensúlyozott jó teljesítményének köszönhetően közel 370 ponttal vezet a norvég Henrik Kristoffersen előtt.

A férfiak mezőnyében Samsal Dalibor képviseli a magyar színeket de a hosszú sérülése után visszatérő versenyző a FIS adatbankja szerint az idei vk-futamokon még nem szerzett pontot és pénzdíjban sem részesült.

Sajnálatos módon az egyetlen női magyar versenyző, Miklós Edit az altenmarkt-zauchensee-i világkupa verseny egyik edzésén nagyot bukott és súlyosan megsérült. A január közepén történt baleset, így megakadályozza az alpesi sízőt, hogy befejezze az idényét (várhatóan szeptembertől már síelhet), amelyen pedig nagyon jól szerepelt: 131 pontot szerzett és 15 350 svájci frank díjazásban (4,3 millió forint) részesült.

Az olimpiai hetedik helyezett magyar sielőnek mielőbbi felépülést kíván a Sportbiznisz Blog csapata!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr4312159197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása