Sportbiznisz

Milliárdoktól búcsúzik, aki az első körről lecsúszik

2017. április 29. - Sportbiznisz Blog

A játékosok pénztárcája is megérzi, hogy kit hányadik helyen választanak ki az NFL Drafton. A tavalyi, draft első helyén választott Jared Goff 4 évre garantáltan meg fogja kapni a közel 28 millió dollárt (8,1 milliárd forint) a Los Angeles Rams-tól, amíg az utolsó helyen, 253-ként választott Kalan Reednek 4 teljes szezonra összesen 58,5 ezer dollárt garantál a Tennessee Titans csapata.

nfl-draft-2017-814b7ac57f9b75d1.jpg

A 82. alkalommal megrendezésre kerülő 2017-es NFL Drafton (április 27-29-ig tart, helyszín: Philadelphia) választott játékosok fizetései egyelőre nem nyilvánosak, de az borítékolható, hogy minél távolabb esik valaki az első körös választástól, annál kevesebb összeg fog szerepelni a szerződésében. A Business Insider a Spotrac.com adataira hivatkozva összeállította a tavalyi évben kiválasztott játékosok szerződéses összegeinek változását annak figyelembe vételével, hogy hányadik körben került kiválasztásra a játékos.

Mint ahogyan az a lenti ábrán is látszik, az első körben kiválasztott 32 játékosnál meredeken esik a szerződés értéke, ahogy távolodunk az elsőnek kiválasztott Jared Goff 27,9 milliójától. Az első kör utolsójaként kiválasztott Germain Ifedi négy éves szerződése éppen meghaladta a 8,26 millió dollárt, amelynek már csak 75 százaléka volt garantált a játékos számára.

A második körös játékosoknál egy átlagos négy évre szóló szerződés 5,1 millió dollárt ért, a harmadik körösöknél már csak 3,3 milliót. A negyedik körtől kezdve az utolsó, hetedik körig már nem volt jelentősebb eltérés a szerződések átlagos értékénél a gazdasági portál elemzése szerint (2,9-2,4 millió között alakult). A fő különbséget a garantált összegek jelentették (tehát amelyet a játékos biztosan megkap), amelyek a negyedik körben még átlagosan fél millió dollár körül voltak, az utolsó körre nagyjából 60 000 dollárra apadtak.

a_feltuntetett_osszegek_a_szerzodesek_teljes_idejere_vonatkozik_egy_szerzodes_altalaban_4_evre_szol.png

Az, hogy az idei draft során elsőnek kiválasztott Myles Garrettre 4 éves szerződése mennyit fog érni, még talány, de a tavalyi számokból kiindulva még így is nagyon messze lesz majd egy top játékos fizetésétől. A 2016-os Super Bowl (erről itt részletesen olvashatsz) két irányítója karrierjük során összesen közel 330 millió dollárt keresett, Tom Brady 196 millió dollárnál (57,8 milliárd forint) tart 17 szezon alatt, amíg Matt Ryan 9 szezon alatt 133,7 millió dollárt (39,4 milliárd forint) keresett. A jelenlegi legmagasabb átlagfizetéssel rendelkező játékos Andrew Luck, az Indianapolis Colts irányítója, akinek az éves átlagfizetése egészen pontosan 24 594 000 dollár (7,1 milliárd forint).

A tavalyi év újoncai közül az első öt kiválasztottból négynek az éves átlagfizetése meghaladja a 6 millió dollárt, illetve az öt játékos négy évre szóló szerződésének összege majdnem eléri a 130 millió dollárt, amely szinte teljes mértékben garantált is.

2016osdraftexcel.PNG

Zárásul visszatérve a bevezetőben említett tavaly utolsóként draftolt Kalan Reedre. „Mr Irrelevant” számára a Tenessee Titans csapata a 4 évre szóló szerződéséből a teljes időtartamra mindösszesen csak 58,5 ezer dollár kifizetését garantálta (a szerződés összege amúgy majdnem $2,4 millió volt négy évre). A Spotrac.com adatai szerint azonban 2016-ban a garantált összegen felül még kapott több mint 200 000 dollárt is és 2017-től egy új 2 éves szerződést. És ne felejtsük el, Tom Bradly sem az első körben lett kiválasztva még 2000-ben! Az azóta NFL és Patriots ikonná váló Bradlyt csak a 6. körben 199-ként darftolta a Patriots.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr1712465449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása