Sportbiznisz

11 milliárd forintos összdíj Wimbledonban

2017. július 05. - Sportbiznisz Blog

Az év harmadik Grand Slam-tornáján Wimbledonban az összdíjazás eléri a 31,6 millió angol fontot (több mint 11,2 milliárd forint), ami a torna történetében rekordnak számít. A tavalyi díjazáshoz képest ez 12 százalékos emelkedést jelent és lényegében 5 év alatt megduplázódott az összdíj, hiszen 2012-ben még 16 millió fontot osztottak szét. Az egyéni női és férfi versenyző a tornagyőzelemért 2,2 millió fonttal lesz gazdagabb.

wimbledon_1.png

A 131. londoni tenisztorna főtáblás küzdelmei július 3-án kezdődtek meg, a selejtezőkre már a múlt héten sor került (mindhárom magyar induló: Gálfi Dalma, Stollár Fanny és Balázs Attila is búcsúzott a selejtezők során). A főtáblán kezdte meg a küzdelmeket Babos Tímea és Fucsovics Márton is egyesben, de mindketten búcsúztak a magasabban rangsorolt ellenfelükkel szemben. Babos Tímea párosban, július 5-én lép először pályára.

Az idei torna pénzdíjazása rekordösszegű a Wimbledoni teniszversenyek történetében, ami meghaladja az év első Grand Slam-tornájának, az Australian Open összdíját (korábban erről itt írtunk) is. A 11,2 milliárd forintos díjazás nagyjából megegyezik a második Grand Slam-torna, a francia Roland Garros teljes díjazásával (itt a díjazás euróban történt, ami 36 millióra rúgott).

A július 16-ig tartó angliai füves pályás torna teljes pénzdíja 12 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. Nagyjából ekkora arányban nőtt az egyéni indulók között szétosztott összdíjazás is (a selejtezőkörben kiosztott pénzeket is beleszámolva). Ennél egy kicsivel többel, 14 százalékkal nőtt, a női és férfi párosoknak járó összdíjazás, amíg a vegyes párosok pénzdíjai az elmúlt 3 évben nem változott.

versenyszam_wimb.PNG

A nőknek és férfiaknak járó helyezésenkénti pénzdíjak megegyeznek. Tehát a női első helyezettet éppen ugyanúgy 2,2 millió (780 millió forint) font illeti meg, mint a férfi mezőny győztesét. A tavalyi és tavaly előtti győztes Serena Williams gyermeket vár, így ő nem fog részt venni az idei küzdelmekben (pályafutása során az amerikai teniszcsillag már több mint 84 millió dollárt gyűjtött össze). Ugyanakkor a 2016-os döntő másik résztvevője Angelique Kerber ott lesz Wimbledonban, csakúgy mint az idén berobbant fiatal teniszező, a lett Jelena Ostapenko, aki az idei Roland Garrost nyerte meg.

A férfi mezőny tavalyi győztese, az angol Andy Murray idén is bizonyíthat Wimbledonban, csakúgy mint a 2017-es esztendőben szárnyaló spanyol Rafael Nadal és a svájci Roger Federer. A spanyol teniszező a Roland Garrost, amíg a svájci sportoló az Ausztralian Opent nyerte meg idén. Ennek is köszönhető, hogy a két klasszis vezeti a 2017-ben elnyert pénzdíjak rangsorát. Nadal idén több mint 7,1 millió dollárt teniszezett össze (karrierje során már közel 86 millió dollárt), amíg Federer 5,6 millió dollárnál tart (karrierje során több mint $104 milliót).

egyeni_wimb.PNG

Babos Tímea és Andrea Hlaváčková a torna 4. kiemeltjei ként szerepelnek párosban. A magyar teniszező a Grand Slam-tornák között a legnagyobb sikereit Wimbledonban érte el eddig. Tavaly a kazah Jaroszlava Svedovával egészen a döntőig menetelt, ahol a Williams testvéreket már nem tudták legyőzni, így a második helyen végeztek. 2014-ben is a dobogó második fokára állhatott fel párosban a magyar sportoló, amíg 2015-ben az elődöntőig jutott. A jelenleg párosban a 11. és egyéniben a 42. helyen álló Babos Tímea 2017-ben (júniusi összesítés szerint) több mint 430 ezer dollár pénzdíjat nyert (a torna hivatalos oldalán feltüntetettek alapján)

paros_wimb.PNG

A torna pénzdíjainak fejlődését az alábbi táblázat szemlélteti (forrás: wimbledon.com), amit érdemes egy kicsit közelebbről megvizsgálni. 1968-ban a torna teljes összdíjazása 26 150 font volt, ekkor amúgy a férfi első helyezett 2000, a női első 750 fontot kapott. 1984-ben az összdíjazás átlépi az egy millió fontot, 2005-ben pedig a tíz milliót. 2007-ig kellett várni, amíg a női mezőny győztese a férfiak díjazásával megegyező pénzösszegben részesül, ez 700 ezer fontot jelentett akkor. Az elmúlt időszak legnagyobb arányú ugrása pedig 2013-ban történt, amikor a 2012-es összdíjhoz képest 40 százalékos emelkedés történt, 16 millióról közel 22,6 millió fontra.

untitled_design_1_1.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr5712631079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása