Sportbiznisz

Federer a 110 millió dolláros álomhatár küszöbén

2017. szeptember 05. - Sportbiznisz Blog

Az egyéni versenyzőknél már a negyeddöntők kezdődnek az amerikai nyílt teniszbajnokságon, ahol az összdíjazás meghaladja a 13 milliárd forintot. Az év utolsó Grand Slam-viadal egyéni versenyszámait megnyerő női és férfi versenyző közel 1 milliárd forinttal gazdagszik majd. Ha a svájci Roger Federer lesz az idei US Open győztese, akkor karrierje során az ATP versenyeken kapott pénzdíjak összege meghaladja majd a 110 millió dollárt.

usopen_www_atpworldtour_com.PNG

Kép forrása: atpworldtour.com

A jelenleg is zajló amerikai torna pénzdíja 9%-kal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti teljes pénzdíj, így a torna történelme során először haladja meg az 50 millió dollárt. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a tenisztorna összdíjazása, ami azt eredményezte, hogy az idei rekordösszeg már a duplája a 2012-ben szétosztott pénzeknek. Az idei év Grand Slam-tornái közül (Australian Open/Melbourne, Roland Garros/Párizs, Wimbledon/London, US Open/New York) az amerikai torna összdíjazása a legmagasabb. Az összehasonlítást némileg megnehezíti, hogy a négy torna díjazása nem azonos pénznemben történik (ausztrál dollár, euró, angol font és amerikai dollár), de ha az elmúlt egy év átlagértékével számolunk, akkor az idei első három Grand Slam-torna (38 és 42 millió dollár közötti összdíjazás) bőven elmarad az US Open pénzdíjától.

usopen_10ev_2017.PNG

Az már biztos, hogy az idei US Open-viadalon nem lesz címvédés sem a női, sem a férfi versenyzőknél. A tavalyi női győztes német Angelique Kerber már kiesett, amíg a férfiaknál a svájci Stan Wawrinka sérülés miatt el sem indult. De olyan sikeres teniszezők sem indultak az idei versenyen mint az amerikai Serena Williams a nőknél (gyermeket vár) vagy a szerb Novak Djokovic és a brit Andy Murray (mindketten sérültek) a férfiaknál.

A 137. Amerikai nemzetközi teniszbajnokság pénzdíjainak emelkedése mind az egyéni, mind a páros versenyzők díjazásában megmutatkozik. Az egyéni versenyzőknél minden egyes győzelem után nagyobb pénzdíj érhető el, mint 2016-ban. Arányait tekintve több mint 10 százalékkal vihet több pénzt haza az, aki már a főtábla első vagy második körében búcsúra kényszerül (így a világranglista 59. helyén szereplő Babos Tímea is, aki a második körben esett ki, az orosz Maria Sharapova ellen). A magyar versenyző a tavalyi 77 ezer dollár helyett most 86 ezret (közel 23 millió forint) vihet haza. A győzelemért járó díj emelkedett összegszerűen a legjobban, az idei győztes 200 ezer dollárral vihet többet haza mint a tavalyi legjobb, összesen 3 700 000 dollárt.

usopen_egyeniversenyzo_2017.PNG

Habár egyéniben már minden magyar résztvevő búcsúzott a páros küzdelmekben még mindig lehet magyar versenyzőért szorítani. Ráadásul két számban is! Ugyanis Babos Tímea mind párosban, mind vegyespárosban még versenyben van. Női párosban a cseh Andrea Hlavackova oldalán már a 8 között vannak és helyi idő szerint holnap délután (09.06) játszanak az  elődöntőbe jutásért. Vegyespárosban is az elődöntőbe jutás lesz a tét szeptember 9-én, ebben a számban a magyar teniszező oldalán a brazil Bruno Soares játszik. A párosoknál a legjobb nyolc között már legrosszabb esetben is 41 ezer dollárral gazdagodna a magyar teniszező, amíg a vegyespárosoknál az elődöntő 22,5 ezer dollárt ér.

usopen_paros_2017.PNG

Karrierje során Federer az ATP versenyeken szerezhető pénzdíjakkal eddig közel 108 millió dollárt nyert. Ezzel az eredményével a 1981-es születésű svájci a ranglista második helyén szerepel, az első helyen Novak Djokovic áll 109,8 millió dollárral. Mivel Djokovic valószínűleg idén már nem fog pályára lépni, Federer lesz az első teniszező, aki átlépi a 110 millió dolláros határt. És ez akár egy héten belül megtörténhet, a vasárnapi US Open-döntő megnyerésével.

Az összegek forintban történő átváltásakor 1 dollárt 265 forinttal váltottunk.

Ön már követi a Sportbiznisz Blogot a Facebookon? Ha nem, ITT most megteheti. Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr5212802730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása