Sportbiznisz

Már az 5 milliárd eurón is túl a topbajnokságok közvetítési jogdíjai

2017. február 14. - Sportbiznisz Blog

Éves szinten több milliárd eurót is megér a tévétársaságoknak a legnézettebb sportesemények  közvetítése. A Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszának indulása előtt megnéztük a nagy labdarúgó-bajnokságokat, hogy mennyit fizetnek a csatornák, hogy ők közvetíthessék Európa legnézettebb sportágának rezdüléseit.

untitled_design_1.png

Kép forrása: canva.com

Egy kicsit távolabbról kezdve a vizsgálatot érdemes a közvetítési díjak egyik királyával kezdeni, az Amerikai Egyesült Államok legnézettebb sportágával, a profi amerikaifutball-bajnoksággal (National Football League -NFL-), azaz az NFL-lel. Ugyanis a televíziós csatornákkal kötött szerződéseknek köszönhetően az NFL bevétele évenként több mint ötmilliárd dollárral gyarapszik (az 51. Super Bowl-lal kapcsolatban bővebben itt olvashatsz).

Az NFL-hez az UEFA Bajnokok Ligája is szép lassan felzárkózik, hiszen 2018-tól szezononként 3,2 milliárd eurós bevételt céloz meg a média és marketing díjakból az Európai Labdarúgó-szövetség, amely 28 százalékkal haladná meg az idei díjakat (korábban már foglalkoztunk a BL-t érintő változásokkal és megszerezhető pénzdíjakkal: ezekről itt olvashatsz).

Az európai topbajnokságok közvetítési díjai is folyamatosan növekszenek és ha nem is érik el a Bajnokok Ligájának összegét, itt is komolyan a zsebükbe kell nyúlni a közvetítő csatornáknak.  A KPMG The European Champions Report 2017 című kiadványára támaszkodva azt vizsgáltuk, hogy egy szezonban az angol, a német, a spanyol, az olasz, a francia, a török és a holland bajnokság belföldi közvetítési díjai mennyibe kerülnek. (Az egyszerűbb összehasonlítás végett minden díjat euróban tüntettünk fel).

A kimutatásban szereplő hetedik hollandiai Erdevisie szezononkénti közvetítési díjának a több mint huszonötszörösét fizeti ki a Sky Sport és a BT Sport az angol Premier League belföldi sugárzásának jogáért, amely összegszerűen több mint 620 milliárd forintot jelent egy szezonra. A teljes kontraktus 3 idényt ölel fel és a 2018/19-es szezonnal zárul, szemben a holland bajnokságéval, amely egy 12 szezonra szóló szerződés negyedik évében jár (2024/25-ös idény lesz az utolsó).

A spanyol és az olasz liga közvetítési díjai majdnem megegyeznek és a kontraktus hossza is azonos, mindkét esetben 3 évre szól, annyi különbséggel, hogy a La Liga szerződése a 2018-as szezon végéig szól, amíg az olasz szerződés utolsó idénye 2017-ben fog elkezdődni.

A mérkőzések helyszíni nézőszámaiból kiindulva (erről korábban itt írtunk) mindenképpen érdekes, hogy a német bajnokság csak a negyedik helyre szorult. Egyelőre! Ugyanis könnyeket nem kell ejtenünk a Bundesligáért, hiszen a 2017/18-as idénytől szezononként 1,2 milliárd eurót fizet a Sky Germany és az Eurosport négy éven keresztül a közvetítési jogokért.

A török Süper Lig is új szerződést kötött, így a 2017 nyár végétől öt idényen át nagyjából 470 millió eurót fog fizetni a Digiturk (az anyavállalat a beIN MEDIA GROUP), amellyel faragnak egy kicsit a francia Ligue 1-gyel szembeni hátrányukból. A franciák 4 éves szerződése 2020-ban fog lejárni.

Értelemszerűen ide kívánkozna a Magyar labdarúgó-bajnokság közvetítési díja is, ha más nem az összehasonlítás miatt. Annyi biztos, hogy a 2015/16-os bajnoki évadig az MTVA és a Sport TV (illetve az azt működtető Chello Central Europe Zrt.) idényenként 3,54 milliárd forintot (körülbelül 11,42 millió euró) fizetett a Magyar Labdarúgó Szövetségnek. Ugyanakkor, hogy a 2016/17-es idényért mennyit fizethetett az MTVA, arról nincs megbízható információnk. Annyit még sikerült kideríteni az MTVA által közölt 5 millió forintot meghaladó szerződéseket tartalmazó dokumentumából, hogy az utolsó 3,54 milliárd forintról szóló, az MLSZ által szervezett bajnoki labdarúgó mérkőzések közvetítését érintő szerződés lejárta 2016. december 31.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr4112256114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása