Sportbiznisz

Amikor a szomszéd fűje is sárga

2016. október 18. - Sportbiznisz Blog

A hétvégén több médiumban is megjelent a magyar labdarúgó-bajnokságban tapasztalható nézői érdektelenség. Mint a magyar foci elkötelezett hívei mi is szomorúan látjuk a stadionokban és a számokból, hogy egy sikeres Európa-bajnokság után sem tudott a honi labdarúgás új nézőket megszólítani vagy a korábbi híveit visszacsábítani. Ugyanakkor mindenki előtt, aki veszi a fáradságot és szabadidejében kilátogat bármely sporteseményre, le a kalappal. Mert aki már átélt jó hangulatú mérkőzést az tudja, hogy kevés hozzá hasonló élmény akad.

A nézőszámmal kapcsolatos hírek olvasása közben egyre jobban furdalta az oldalunkat a kíváncsiság, hogy a szomszéd fűje vajon zöldebb? Bemutatjuk, hogy az idei bajnokság első 11 forduló mérkőzéseinek figyelembe vételével mi a helyzet Ausztriában, Horvátországban, Romániában, Szerbiában és Szlovákiában a nézőszámok tekintetében, avagy amikor a szomszéd fűje is sárga…

Kép forrása: sandiegofreepress.org (a kép csak illusztráció)

Bevalljuk őszintén kicsit mást kaptunk, mint amire számítottunk. Először is kijelenthető, hogy Ausztriában szeretik a focit. Az viszont, hogy a többi bajnokságban is hasonlóan alacsony az érdeklődés a mérkőzések iránt, mint hazánkban az lehangoló. Legtöbb esetben átlagokat mutatunk be, és nem totális összegeket, próbálva igazságossá tenni ezt a versenyt. Hiszen az említett országok bajnokságaiban nem ugyanannyi klub szerepel, így egy összesített fordulónkénti nézőszám félrevezetheti az olvasót, hiszen nem mindegy hogy a 16 csapatos szerb bajnokságot, hogyan vetjük össze a 12 csapatos szlovákkal. Kezdjük a legmagasabb átlag nézőszám előtt játszó klubok listájával. A hat bajnokságot és 74 csapatot figyelembe vevő kimutatásnál teljesen le kellett menni 5000 főig, hogy legalább egy szlovák csapatot fel lehessen tüntetni. Az 5000 fő megadásával egyből 6 osztrák klub is felkerült a listára, amely megsüvegelendő teljesítmény a 10 csapatos bajnokságtól.

Érdekesség, hogy ezek a számok koránt sem párosulnak telt házzal, sőt némelyik még így is kong az ürességtől. A szerb Crvena Zvezda és a román Steaua Bukarest is átlagosan 20 százalék alatti kihasználtsággal működik. Ide tartozik még az osztrák Austria Wien is, habár itt érdemes figyelembe venni, hogy a lila-fehér csapat cstadionjának a felújítása miatt nem otthon, hanem a közel 50 ezer néző befogadására képes Ernst Happel Stadionban játssza a hazai mérkőzéseit.

És akkor lássuk is az átlagos stadionkihasználtságot! Nem nagy dicsőség, de összesítve a bajnokságokban résztvevő klubok stadionkihasználtságát, annyit legalább elmondhatunk, hogy egy országnál sincs 20 százalék alatt az átlagos kihasználtság. Tehát egy átlag számról beszélünk, amely azt is jelenti, hogy Ausztriát leszámítva mindenhol van olyan klub, ahol ez az arány még a tíz százalékot sem éri el.

Ausztria az összevetésekben majdnem mindenhol a legjobban szerepel és ez most itt sincsen másként. A mérkőzésenkénti átlagos nézőszámot figyelembe véve a nyugati szomszédunknál járnak ki a legtöbben mérkőzésre, toronymagasan vezetve a felsorolást. Habár azt tegyük hozzá, hogy az osztrák bajnokság is attól szenved a régió más bajnokságaival egyetemben, hogy a nézőszám nagyságrendileg évről-évre stagnál. Kisebb növekedést és kisebb csökkenést lehet megfigyelni az egymást követő szezonokban.

A labdarúgás a nézőkért van és éppen ezért lássuk is, hogy melyik mérkőzések voltak azok, amelyek a legtöbb nézőt vonzották. Nem árulok el nagy titkot, hogy ezek többnyire a bajnokságok rangadói voltak. Az osztrák Rapid Wien-Salzburg ütközeténél például 85% felett volt a stadion kihasználtsága, amely a legmagasabb kihasználtságot jelenti a rangadók között.

A végére hagytuk azon klubok listáját, amelyeknek átlagosan még az 1000 látogatót sem sikerült felmutatnia a hazai mérkőzéseiken. Ők az úgymond fekete bárányok, akiknél lehet, hogy a klubvezetésnek el kellene sürgősen gondolkodni a már említett tézisen, hogy a labdarúgás a szurkolókért van és ő előttük érdemes ezt profi szinten űzni. Az MTK is szerepel ezen a listán, de azt tudni kell, hogy a kék-fehér gárda nem otthon játssza a hazai mérkőzéseit hanem Dunaújvárosban.  Fekete bárány amúgy két országban nincsen, Ausztriában és Romániában. 

 

A táblázatokban szereplő adatok a bajnokságok szövetségeinek honlapján fellelhető hivatalos adatai alapján készültek.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr9811818237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása