Sportbiznisz

Ez az ábra sokat elárul a román bajnokságról

2017. október 11. - Sportbiznisz Blog

Sorozatunk harmadik részében a román bajnokságot vizsgáljuk meg közelebbről. Az eddig eltelt 13 fordulóban 216 gól esett és 29 piros lap került kiosztásra. A 2016-17-es szezonban a helyszíni átlagos nézőszám 2977 fő volt. A román bajnokság küzdelmeiben 14 csapat vesz részt.

A legjobb eladást a nyári átigazolási időszakban a transfermarkt.com mértékadó portál szerint a CS U Craiova könyvelhette el, amikor Andrei Ivanért, a 20 éves jobbszélsőért az orosz Krasnodar 922,5 millió forintot (3m €) fizetett. A legdrágább belföldi transzfer az FCSB-hez (ismertebb nevén az FC Steaua București) köthető. A 19 éves Florinel Coman hagyta el a tavalyi bajnokot, az FC Viitorult a fővárosi csapat kedvéért 2 millió euró ellenében. Érdemes kiemelni, hogy a Bukarest további két játékost is véglegesen megszerzett a bajnoktól (Dragos Nedelcu: 1,5m €, Romario Benzar: 1,2m €), így összességében 4,7 millió eurót fizetett az FCSB a Viitorulnak. Ha idén nem is volt olyan jelentős bevétele egyik klubnak sem egy játékos eladásából, mint tavaly (Nicolae Stanciuért az FCSB 2,7 milliárd forintot kapott a belga Anderlechttől), azért idén is feltöltötték egy-két klub kasszáját. A Steaua a nyáron is mélyen a zsebébe nyúlt és nem sajnálta a pénzt új játékosokra, aminek egyik legnagyobb haszonélvezője a tavalyi bajnok volt, amely csapat a nyáron összességében 5,28 millió eurót zsebelhetett be a transfermarkt adatai alapján.

Habár az FCSB 13 helyet hátrébb csúszott a tavalyi 55. helyéhez képest az UEFA-koefficiensek alapján készült európai klubok rangsorában (legjobb magyar klub a 228. helyen szereplő Videoton), a román csapat idén is szerepel az Európa-ligában.

A román bajnokság a játékosok átlagértékét figyelembe véve megelőzi a magyar bajnokságot, jelenleg az átlag Romániában 110,5 millió forint, szemben a magyar 81 milliós értékkel.

Az összegek forintba történő átváltásakor: 1 eurót 307,5 forinttal váltottunk.

Ön már követi a Sportbiznisz Blogot a Facebookon? Ha nem, ITT most megteheti, hogy ne maradjon le a sport gazdasági oldaláról se. Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr1312953667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása