Sportbiznisz

Komoly bukás a legerősebb magyar hokicsapat üzemeltetése

2016. október 24. - Sportbiznisz Blog

Az elmúlt években kivétel nélkül 200-300 millió forintos veszteséget könyvelhetett el a Fehérvár AV19 jégkorongcsapata – derül ki az Alba Volán SC Tao-pályázatából. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy a csapat költségvetése drasztikusan visszaeshet 2016-ban az előző évekhez képest, így pedig azon sem lehet csodálkozni, hogy a fehérváriak talán az előzetes várakozásoknál gyengébben szerepelnek az osztrák ligában (EBEL).

A héten erőltetett menetben van a Fehérvár AV19 jégkorongcsapata, hiszen kétnaponta játsszák a meccseket az EBEL-ben. Szombaton a sorozat első állomása nem sok örömöt okozott, hiszen a Südtirol 4:2-re győzött Székesfehérváron. Ma este az Innsbruck ellen lehet javítani szintén hazai pályán, majd szerdán a Bolzano érkezik a fehérvári arénába. A szezonban egyébként eddig nem sok babér termett a Fehérvár AV19-nek, hiszen a tizenkét csapatos osztrák ligában csak a tizedik helyen állnak. Tizenkét meccs alatt mindössze három győzelmet sikerült összeszedni a rendes játékidőben, a hosszabbításban pedig további egy sikert arattak. Ezzel szemben hétszer a hatvan perc alatt, egyszer pedig a ráadásban szenvedett vereséget az EBEL egyetlen magyar résztvevője. Ezzel a teljesítménnyel csak a Dornbirn és az Olimpija Ljubljana csapatait előzik meg a fehérváriak. Pedig a szezonnak még nagy reményekkel futott neki a Volán, a csapat gazdálkodását elnézve azonban meglehet az egyik oka a sikertelenségnek.

albavolan161023.jpg

Forrás: fehervarav19.hu

A fehérvári csapatot az Alba Volán SC működteti, az egyesület honlapján található Tao-pályázatból próbáljuk most összerakni a gazdálkodásukat. A pályázatban részletezett tételek szerint az utóbbi években az alábbiak szerint alakultak az egyesület bevételei:

albavolanbevetel161023.png

A 2016-os évre csak terveket közöltek, a többi adat elvileg tény. Jól látszik, hogy tavaly eléggé megugrottak a bevételek, hiszen a 2014-es bő 640 millió forintnak több mint a duplája folyt be a kasszába. Ez azonban a tervek szerint csak átmeneti volt, hiszen az idén 840 milliós bevétellel számol az egyesület vezetése. A tavalyi megugrás alapvetően két dolognak köszönhető:

  1. a korábbi évek 200 millió forint körüli állami és önkormányzati támogatása hirtelen a két és félszeresére emelkedett
  2. a Tao-támogatás összege is majdnem megduplázódott az előző évhez képest.

A pályázat szerint ugyanakkor az Alba Volán SC sem bízik abban, hogy ezeket az összegeket fenn lehet tartani, hiszen az idén 262,2 millió forintnyi állami és önkormányzati támogatással és 210 millió körüli Tao-bevétellel számolnak. Utóbbi egyébként reális is lehet, hiszen a csapat honlapján azt is írják, hogy a megítélt összeg 2016-ra 209,3 millió forint, amiből ugyanakkor eddig egy fillért sem hívtak le.

A bevételek csökkenésével természetesen a kiadásokat is alacsonyabb szintre kellett terveznie az egyesületnek. Ez a csökkenés nagyrészt az egyéb, máshova nem sorolható bevételek során valósul meg, amit sajnos nem részleteznek. Mindenestre ezen a soron a 2015-ös 727,6 millió forint után az idén 226,8 milliót tervez a vezetőség. Emellett a személyi jellegű kiadások csökkenhetnek jelentősen, a tavalyi közel 600 millió forint után 415 milliót tehetnek zsebre 2016-ban a játékosok és a személyzet. Ennek a két tételnek köszönhetően eshet vissza a teljes kiadás a tavalyi közel 1,6 milliárd forintról 840 millióra.

albavolankiadas161023.png

Elvileg a 2016-os évet nullszaldósra tervezte az Alba Volán SC, hiszen a 840,5 millió forint mellé ugyanekkora kiadást ütemeztek elő. Ha azonban megnézzük az utóbbi éveket, akkor láthatjuk, hogy 2011 óta ez a nullszaldó egyszer sem valósult meg:

albavolaneredmeny161023.png

A bevallott bevételek és kiadások közt a legnagyobb különbség 2013-ban volt, amikor több mint 350 milliós vesztesége volt az egyesületnek, de még tavaly is 255,6 milliós volt a lyuk. Az utóbbi öt évben pedig ez a differencia egyszer sem tudott 220 millió forint alá csökkenni, öt év alatt pedig összesen 1,37 milliárd forinttal költött többet a Volán, mint amennyi a bevétele volt. Ezeket a számokat elnézve pedig nem meglepő, hogy jelentősen csökkenhet a csapat bevétele 2016-ban, ez pedig egyelőre az eredményekben is megmutatkozik. Persze azt mindenképp érdemes hozzátenni, hogy az idei számok csak tervek, elképzelhető, hogy ennél kedvezőbben alakul vagy alakult a gazdálkodás. Mindenesetre az utóbbi évek nem sok jóval kecsegtetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr2911832433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása