Sportbiznisz

Kreber és Djokovic is harcban Ausztráliában a 800 millió forintért

2017. január 19. - Sportbiznisz Blog

Elkezdődött az év első Grand Slam tornája az Australian Open, ahol az összdíjazás eléri a torna történetében rekordnak számító 50 millió ausztrál dollárt (több mint 10,7 milliárd forint). Az Ausztrál nemzetközi teniszbajnokság első fordulóját hibátlanul vette a női mezőny világranglista vezetője Angelique Kerber és a férfiak ranglistavezetője Andy Murray is már a második fordulóra készül. A női és férfi mezőny jelenlegi top 10-es versenyzői a WTA és ATP versenyeken 2016-ban összesen 24,3 milliárd forintot teniszeztek össze.

ao_2016_wtatennis_com.jpg

Kép forrása: wtatennis.com

A jelenleg is zajló melbourne-i torna pénzdíja 14%-kal magasabb, mint az egy évvel ezelőtti teljes díj, de még ezzel is csak éppen túlszárnyalja a Roland Garros (párizsi Grand Slam torna) tavalyi összdíját, amely nagyjából 10 milliárd forint volt. Viszont még mindig elmarad a Wimbledon (londoni Grand Slam torna) és az US Open (New York-i Grand Slam torna) tenisztornákon 2016-ban megszerezhető összegektől, ahol a teljes díjazás az előbbinél csaknem 12, míg utóbbin 13,4 milliárd forint volt.

A pénzdíjak emelkedése főleg az egyéni versenyzők díjazásában mutatkozik meg, ahol minden egyes győzelem után nagyobb pénzdíj érhető el, mint 2016-ban. Arányait tekintve 23 %-kal vihet több pénzt haza az, aki már a főtábla első körében búcsúra kényszerül (így a 25. helyen kiemelt Babos Tímea is, ami valószínűleg egyáltalán nem vigasztalja a magyar versenyzőt). A tavalyi 38 500 ausztrál dollár helyett most 50 ezret (közel 11 millió forint) vihet haza a versenyző. A győzelemért járó díj emelkedett összegszerűen a legjobban, az idei győztes 300 ezer dollárral vihet többet haza mint a tavalyi legjobb, összesen 3 700 000 ausztrál dollárt.

Viszont nem minden pénzdíj növekedett a párosoknál és a vegyespárosoknál. Amíg a páros küzdelmeknél a negyed- és elődöntőben búcsúzók több pénzt kapnak, addig a már korábban búcsúzok kevesebbet. A döntőt elérő mindkét páros pénzdíja növekedett a tavalyi díjakhoz képest.

A vegyespárosok jártak a „legrosszabbul”, ugyanis itt a versenyzők a negyeddöntőt leszámítva vagy ugyanakkora, vagy kevesebb pénzben részesülnek mint tavaly és ez igaz a döntő résztvevőire is.

Kicsit visszatekintve a tavalyi évre, mint azt a bekezdésben már írtuk, a női és férfi top 10-es versenyzők a WTA és az ATP versenyeken összesen több min 24 milliárd forintot nyertek. A női mezőnyben az aktuális világranglista első helyezettje kereste a legtöbbet 2016-ban, a német színekben versenyző Angelique Kerber kicsit több mint 8 millió 660 ezer amerikai dollárt gyűjtött össze. Ő utána következik az amerikai Serena Williams, aki 1 millió dollárral gyűjtött kevesebbet. A négyszeres olimpiai bajnok teniszező, ugyanakkor még így is toronymagasan vezeti a női szakág örökranglistáját. Karrierje során a 81-es születésű versenyző 2017. január 16-ig összesen 81 761 761 dollárt gyűjtött össze.

A férfiaknál viszont az a helyzet állt elő, hogy nem az aktuális ranglistavezető részesült a legtöbb pénzdíjban 2016 folyamán. A skót Andrew „Andy” Murray 9,7 millió dolláros teljesítményét a szerb Novak Djokovic túlszárnyalta és több mint 11,2 millió dollárt tett zsebre. A 87-es születésű szerb teniszcsillag az elmúlt évek teljesítményének köszönhetően az örökranglistán is az élre állt és 2017. január 16-ig karrierje során összesen 107 898 543 dollárt gyűjtött össze (több mint 31 milliárd forint).

Ha érdekel a sport gazdasági oldala és a sportban mozgó pénzek, kövess minket a Facebookon! LIKE-old a profilunkat (klikk ide) és értesülj a leghamarabb a cikkeinkről.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr6612136067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása