Sportbiznisz

Mekkora a legmagasabb fizetés az NHL-ben?

2017. október 16. - Sportbiznisz Blog

Rekordösszegű fizetési sapkával vágtak neki a 2017-18-as szezonnak az észak-amerikai profi jégkorongliga csapatai, habár egy játékos sem fog kézhez kapni annyi pénzt, mint a 2016-17-es idény során. A csapatok több mint 60 százaléka nem tudta növelni a helyszíni nézőszámait a tavalyi szezon alapszakaszában, amely azt eredményezte, hogy az össznézőszám közel 100 ezer fővel csökkent a 2015-ös idényhez képest.

uszas_pdij.png

Az NHL bemutatásának első részében főleg a liga és a csapatok bevételeivel foglalkoztunk, most pedig a  játékosok fizetését és a nézőszámok alakulását vesszük górcső alá.

Aki nem jártas az amerikai major sportok világában annak érdemes tudnia, hogy a csapatoknál egy fizetési sapka van meghatározva, tehát egy olyan összeg, amit a klubok játékosok bérezésére fordíthatnak. Ez minden klubra egyaránt vonatkozik (abba most nem mennénk bele, hogy milyen módon lehet ettől elérni, többet költeni). A jégkorongban ez az összeg az idei szezonra 75 millió dollár csapatonként, azaz 20 milliárd forint. Ami közel 3 százalékkal több, mint a tavalyi szezonra vonatkozó limit. Tíz évvel ezelőtt ez az összeg még 50 millió dollár volt. A 2012-es idényben visszaesés tapasztalható, de ez annak volt köszönhető, hogy az az idény csonka volt, mert a szezon előtt lejárt kollektív szerződés helyett a játékosok (szakszervezet) és a tulajdonosok nem tudtak megegyezni az új szerződésről (ezt hívják a 2012-13-as lockout-nak).

nhl_fizetesi_sapka.PNG

Ki keresi a legtöbb pénzt az idén?

Pontosabban nem ki, hanem kik, mivel két játékos, Patrick Kane és Jonathan Toews (mindketten a Chicago Blackhawks játékosai) is ugyanakkora összeget kap, ami egyben a legmagasabb fizetést is jelenti a ligában, 13,8 millió dollárt (3,66 milliárd forint). Ez az összeg ugyanakkor azt is jelenti, hogy a 2011-12-es szezon óta először fordul elő, hogy nincs játékos az NHL-ben, aki nem kap kézhez 14 millió dollárt (Shea Weber: 2012-2015 között és Anze Kopitar: 2016-ban keresett 14 millió dollárt). A Chicagón kívül a Washington az egyetlen klub, amelyik még két játékost ad a top 11-be, igaz ők pont a sor vége felé helyezkednek el.

nhl_legjobban_keresok.PNG

Kié a legértékesebb szerződés?

Ha valaki esetleg már találkozott korábban ezzel a kérdéssel, de nem ugyanazoknak a játékosoknak a neve köszönt vissza minden alkalommal, ne lepődjön meg. Valószínűleg nem az összeállítás volt a hibás, hanem más szempontok szerint súlyozták a szerződéseket. Nézzük is az első, legkézenfekvőbb lehetőséget, amikor a szerződés teljes értékét vesszük alapul: ebben az esetben a legjobban kereső játékos Alex Ovechkin (Washington Capitals) 124 millió dollárral. Ugyanakkor az orosz játékos ezt a pénzt 13 év szolgálatáért kapja, évente átlagosan 9,54 millió dollárt. Persze az is egy elképzelhető sorrend lenne, ha a legértékesebb szerződésnek az edmontoni Leon Draisaitlét választanák, habár ő nem tudott felkerülni az alábbi listára, ami a szerződések teljes időtartalmát veszi alapul. Draisaitlé szerződésének értéke 68 millió euró, ugyanakkor a szerződése 6 évre szól, ami így átlagosan egy évre 11,3 millió dollárt jelent, ami bőven meghaladja Ovechkin átlagát. Az alábbi diagramot vizsgálva az is feltűnhet, hogy az idén a legjobban kereső két játékos jóval több pénzt kap kézhez, mint amennyi az egy évre jutó átlagos fizetése. Ez azért van, mert az átlagos bér tényleg csak egy mutatószám és egyáltalán nem biztos, hogy a játékos ekkora összegben részesül az adott évben. Ettől amúgy nem csak felfelé, de adott esetben lefelé is el lehet térni.

nhl_jatekosszerzodesek.PNG

Azt már most tudjuk, hogy a fenti sorrend 2018-tól megváltozik, mivel 3 játékos is új szerződést fog kapni, ami alapján helyet fog követelni magának a listán (szerződés értéke/éves átlagérték):

  • Connor McDavid (18/25; EDM): $100 000 000 / $12 500 000
  • Carey Price (18/25; MTL): $84 000 000 / $10 500 000   
  • Jack Eichel (18/25; BUF): $80 000 000 / $10 000 000   

Hányan nézik a mérkőzéseket?

Mint ahogyan azt az NHL idei szezonját bemutató előző cikkünkben említettük nem kevés pénzt áldoznak a közvetítő csatornák, hogy megszerezzék a mérkőzések közvetítési jogát. Az NBC a 2011-12-es szezontól tűzi műsorra a jégkoron mérkőzéseket Amerikában, amiért szezononként körülbelül 200 millió dollárt fizet. A szerződés 10 évre szól, tehát a teljes időszakért összesen 2 milliárd dollárt utal a ligának a NBC Sports Group. Kanadában egy 12 szezonra szóló szerződést kötött a Rogers Communications (2014-15-ös szezontól lépett életbe), amiért 5,232 milliárd kandai dollárt fizetett (ez jelenlegi árfolyamon 4,18 milliárd amerikai dollárnak felel meg). Ennek fényében nem meglepő, hogy nem repesett senki sem az örömtől az RC-nél, amikor egy kanadai csapat sem jutott be a 2015-16-os rájátszásba, ezzel meg is alapozva az alacsony nézettséget Kanadában. A tavalyi szezon viszont már sokkal jobban sült el, lévén 5 kanadai csapat is megélte a tavaszt. Hogy ez mit is jelentett a nézettségnél? A CBC és Sportsnet által sugárzott mérkőzések a 2015-ös idényhez képest 94%-os növekedést produkáltak, elérve az 1,61 millió átlagos nézőszámot. Ráadásul a rájátszás legmagasabb átlagos nézettségét hozó mérkőzésénél (4,29 millió néző) érintett volt egy kanadai klub is, az Ottawa (Pittsburgh és Ottawa 7. összecsapása).

Az északi szomszédnál tapasztalható hurrá hangulat az alapszakaszban elkerülte az Egyesült Államokat. A 2015-16-os szezon amúgy sem magas nézőszámait is sikerült alulmúlni tavaly. Az átlagos nézettség 1,21 millió volt az alapszakaszban az NBC-n, ami 20%-os csökkenés az előző évhez képest. A rájátszás mérkőzéseinél azonban már mérhető volt egy szolidabb, 3 százalékos emelkedés az NBC Sports Group csatornáin, majdnem elérve ezzel az 1,1 millió átlagos nézőszámot.

A döntő, amely az előző idényben 6 mérkőzésből állt és a Pittsburgh Penguins nyerte meg 4-2-re a Nashville Predators ellen, mindkét országban magasabb nézettséget produkált mint a 2016-os döntő. Amerikában a hat mérkőzést átlagosan 4,762 millióan követték az NBC-n és a NBCSN-n (+19%), amíg Kanadában a nézettség elérte a 2,67 millió főt (+18%)

A helyszíni nézettség a tavalyi alapszakasz során összességében csökkent, habár voltak csapatok, amelyek látványosan növelni tudták a 41 hazai mérkőzésükre kilátogatók számát. Az Edmonton tavaly új arénába költözött és a nézők korábbi jó szokásukat megtartva az új otthont is megtöltötték, közel 9 százalékkal emelkedett az átlagos nézőszám. A legtöbb nézőt a Colorado veszítette el, a 13%-os (2197 fő) csökkenés miatt, 15 ezer alá esett az átlagos nézőszám. A 41 mérkőzés alatt a legtöbb néző Chicagóban gyűlt össze, közel 900 ezer ember, amíg a legkevesebb Carolinába látogatott ki, kevesebben mint fél millióan. Az alapszakasz mérkőzéseit figyelembe véve a liga átlagnézőszáma 17 500 fő volt, ami elmarad a 2015-16-os szezon 17 576 számától.

untitled_design_1_2.png

Az összegek forintba történő átváltásakor: 1 dollárt 265 forinttal váltottunk.

Ön már követi a Sportbiznisz Blogot a Facebookon? Ha nem, ITT most megteheti, hogy ne maradjon le a sport gazdasági oldaláról se. Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr1912973075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása