Sportbiznisz

Indul a világ legértékesebb jégkorongligája!

2017. október 04. - Sportbiznisz Blog

Rekord magas fizetési sapkával és 31 csapattal indul az észak-amerikai profi jégkorongliga, az NHL 2017-18-as alapszakasza. Új mezbeszállítója van a ligának, amely ezért a jogért a dupláját fizeti, mint amennyit az elődje adott. A Vegas Golden Knights pedig harmincegyedik csapatként csatlakozik a ligához, egy 132 milliárd forintos belépési díj fejében. A szezon legjobban kereső játékosa pedig nem kevesebb, mint 13,8 millió dollárral fog gazdagodni.

uszas_pdij.png

Az NHL 2017-18-as szezonjának a bemutatását két részre osztottuk. Az első részben főleg a liga és a csapatok bevételeivel foglalkozunk, amíg a második részben a játékosok idei fizetését és a nézőszámok tavalyi alakulását vesszük majd górcső alá. Vágjunk is bele!

A három legértékesebb

Tehát magyar idő szerint 2017. október 5-én a Winnipeg Jets - Toronto Maple Leafs ütközettel kezdetét veszi a világ legnívósabb jégkorong bajnoksága. Két olyan kanadai csapattal kezdődik az idény, amelyik közül az utóbbi kifejezetten előkelő helyet foglalt el a Forbes amerikai magazin NHL csapatait gazdasági szempontból vizsgáló 2016-os listáján. A torontói juharlevelesek ugyanis a dobogó harmadik fokára állhattak fel, köszönhetően annak, hogy értékük elérte az 1,1 milliárd dollárt. A Winnipeg ennél jóval szerényebb helyet foglalt el a listán (21.), mivel értékük csak a harmada volt a Torontonak, 340 millió dollár. A lista első helyén egyébként az amerikai New York Rangers áll, amíg a második a kanadai Montreal Canadiens. A Rangers értéke a Forbes szerint nem kevesebb, mint 1,25 milliárd dollár, ami 4 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi. A Montreal öt százalékot veszítve 2015-ös értékéből, 1,12 milliárd dollárt ér. A tavalyi 30 csapat értékét alapul véve, egy klub átlagértéke kicsivel haladja csak meg a fél milliárd dollárt. Jelentősebb pénzügyi eredményt (a magazin az EBITDA szerinti érték nézte, ami az üzleti eredmény+amortizáció) is a három legértékesebb csapat tudta felmutatni. A Forbes 2016 novemberében készült számításai szerint a legmagasabb amortizációt magában foglaló üzleti eredményt a Montreal Canadiens produkálta 76,9 millió dollárral, ennél 2,4 millióval kevesebbet ért el Rangers, amíg a Toronto 68 millióval zárt. Ez a három klub adta a pozitív eredménnyel záró klubok eredményének 45 százalékát, amíg nyolc csapat eleve veszteségesen működött.

Egyre nő a bevétel

A tavalyi szezonban rekord bevételt termelő NHL, ami 4,5 milliárd dollárt, azaz közel 1 200 milliárd forintot jelent, lényegében megduplázta a 2005/2006-os bevételeit. Sorozatát nézve ez az ötödik szezon a 2013-as szezontól számítva, amikor nőnek a bevételek. A 2012-13-as idényben azonban volt egy nagyobb, több mint 20 százalékos visszaesés a megelőző szezonhoz képest. Ez annak volt köszönhető, hogy a 2012-13-as idény egy csonka szezon volt, mert a szezon előtt lejárt kollektív szerződés helyett a játékosok (szakszervezet) és a tulajdonosok nem tudtak megegyezni az új szerződésről (ezt hívják a 2012-13-as lockout-nak) így csak később indult el az idény.

nhl_osszbevetel.PNG

A liga 4 és fél milliárdos bevételei azonban egyelőre elmaradnak a másik 3 legjelentősebb észak-amerikai sportág, az amerikai labdarúgás (NFL), a baseball (MLB) és a kosárlabda (NBA) mögött. A Forbes, illetve egyéb mértékadó sportgazdasági médiumok elemzései alapján az NFL körülbelül 14 milliárd dolláros bevételre tett szert a tavalyi szezonban, amíg az MLB 10 milliárdot zsebelhetett be és az NBA is csak egy kicsit marad le a 8 milliárd dolláros bevételről. A soccert, azaz az európai labdarúgást, már az ötödik ligaként emlegetik (MLS), ugyanakkor a bevételeit tekintve még az NHL-től is nagyon le van maradva. Fél milliárd dolláros bevételével egyelőre egyértelmű sereghajtó a sorban.

A liga és a csapatok bevételeinek növelésében nagy szerepet játszanak a közvetítési jogdíjakat birtokló médiumok, amelyek nem kevés dollármilliót áldoznak azért, hogy a liga mérkőzéseit ők közvetíthessék. Nem említve most külön a regionális vagy a csapatspecifikus szerződéseket a két legjelentősebb közvetítési díj kifizetését a NBC Sports Group és a Rogers Communications szolgáltatta. Az NBC a 2011-12-es szezontól tűzi műsorra a jégkoron mérkőzéseket Amerikában, amiért szezononként körülbelül 200 millió dollárt fizet. A szerződés 10 évre szól, tehát a teljes időszakért összesen 2 milliárd dollárt utal a ligának a NBC Sports Group. Kanadában egy 12 szezonra szóló szerződést kötött a Rogers Communications, amiért 5,232 milliárd kandai dollárt fizetett (ez jelenlegi árfolyamon 4,18 milliárd amerikai dollárnak felel meg). Az NHL és Rogers közötti megállapodás a 2014-15-ös szezontól lépett életbe. A TVA Group pedig már 2013 végén megegyezett a Rogers vállalattal, hogy a francia nyelvű közvetítéseket évi 120 millió dollár ellenében, ő tűzze majd műsorra.

Ha nem is akkora bevételt jelent majd a ligának, mint a közvetítési jogok értékesítése, de az idei szezontól már nem a Reebok, hanem az Adidas lesz a csapatok mezszállítója. A 2015-ben megszületett döntés értelmében, a német sportszergyártó cég, a kanadai TSN sportcsatorna forrásai szerint szezononként 70 millió dollár körüli összeget fizet az NHL-nek a jogdíjért (a Reebok korábban 35 millió dollárt fizetett). Az NHL és az Adidas közötti szerződés 7 szezonra szól (a mezbeszállítói jogért még az Under Armour és a Bauer Hockey volt versenyben).  Mivel 2005-ben az Adidas 3,1 milliárd dollárért megvette a Reebokot, így végül is „családban marad” a mezbeszállítói jog.

Az új fiú és pár új név

s3-news-tmp-111981-t-mobile_arena--default--1280.jpg

kép forrása: arenadigest.com

Mint ahogyan említettük korábban, egy új csapattal bővül az idei NHL, mégpedig a Las Vegas-i Vegas Golden Knights-sal, amely csapat mögött az amerikai milliárdos üzletember, Bill Foley áll. Ezzel eldőlt, hogy az első meghatározó észak-amerikai liga, amelyik beteszi a lábát Vegasba az az NHL lesz. A  Columbus Blue Jackets és a Minnesota Wild 2000-es csatlakozása óta ez az első alkalom, hogy bővül a liga mezőnye, amiért a Golden Knights-nak nem kevés pénzt kellett fizetnie. Amíg a Colombusnak és a Minnesotának fejenként 80 millió dollárt kellett fizetniük a Ligának a belépésért, addig a Las Vegas-i csapatnak 500 millió dollárt kellett átutalnia az NHL számlájára. Az agglomerációval együtt Vegas lakossága meghaladja a kétmillió főt és éves szinten 42 millió turista látogat a városba, amely önmagában biztosíték lehet a teltházas mérkőzésekre. A csapat arénája a 375 millió dollárból (közel 100 milliárd forint) épült T-Mobile Aréna lesz, amely 17 500 néző befogadására képes, és Foley nyilatkozata alapján azt is tudni lehet, hogy már 14 000 szezonbérletet lefoglaltak a szurkolók (tehát a stadion kapacitásának 80%-át). A csapat legjobban kereső játékosa David Clarkson lesz, aki az idei szezonra 7 millió dollárt kap. Ez az összeg lényegében a fele a szezon legjobban kereső játékosok fizetésének. A legjobban kereső játékosok, Patrick Kane és Jonathan Toews 13,8 millió dollárral fognak gazdagodni idén, ráadásul mindegyikük ugyanabban a klubban játszik, a Chicago Blackhawks-ban.

Az idei szezont új arénájában kezdi meg a Detroit Red Wings is, amely csapat a Joe Louis Arénát hagyja ott és költözik át a Little Caesars Arénába. A Detroit új otthonának költségei meghaladták a 860 millió dollárt (több mint 227 milliárd forint), amely 20 ezer hokiszurkoló befogadására lesz képes (amúgy ekkora kapacitással rendelkezett a korábbi aréna is).

Ha új arénát nem is, de új nevet kap a Washington Capitals és a Winnipeg Jets otthona is. Előbbi Capital One Aréna lesz, amíg utóbbi Bell MTS Palace. Hogy mennyit fizetett a Capital One az aréna átnevezéséért arról hivatalos közlés nincs sem a cég, sem a jégkorong klub oldaláról, de egyes források szerint a 10 évre szóló névhasználatért 100 millió dollárt ($10m/év) kapott a Washington.

A világ legerősebb jégkorongligájának mérkőzéseit Magyarországon is élőben lehet majd látni, ugyanis a Spíler TV minden játékhéten a maximálisan közvetíthető mérkőzésszámot tűzi képernyőjére (ez közel 300 mérkőzést jelent).

Az összegek forintba történő átváltásakor: 1 dollárt 265 forinttal váltottunk.

Ön már követi a Sportbiznisz Blogot a Facebookon? Ha nem, ITT most megteheti, hogy ne maradjon le a sport gazdasági oldaláról se. Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr2912927595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása