Sportbiznisz

Super Bowl: egy híres megálló, a több ezer milliárdos NFL üzletben

2017. február 03. - Sportbiznisz Blog

A houstoni NRG Stadion ad otthont az 51. Super Bowlnak, ahol az Atlanta Falcons és a New England Patriots méri össze erejét. A győztes csapat játékosainak járó pénzdíj 170 ezer amerikai dollár (31,5 millió forint), de a vesztes csapat játékosai is fejenként 53 ezer dollárral (15,6 millió forint) vigasztalódhatnak. Hogy a Forbes számításai alapján a liga 2. legértékesebb csapata, a Patriots, mire megy majd az ezen rangsor 19. helyen szereplő Falcons ellen, az magyar idő szerint hétfő hajnalra kiderül.

A profi amerikaifutball-bajnokság (National Football League -NFL-) 2016-os szezonjának nagydöntőjében az Atlanta Falcons, mint az NFC (National Football Conference) és a New England Patriots, mint az AFC (American Football Conference) bajnokának összecsapása minden bizonnyal a teltházat jelentő 71 795 szurkoló előtt fog zajlani. A 2002-ben átadott texasi multifunkcionális aréna ezzel már a második nagydöntőjére készül, amely amúgy nem kevesebb, mint 104 milliárd forintba került, ám egyes kutatásokból az derül ki, hogy a teljes költség ennél jóval többre, 132 milliárd forintra rúg.

www_atlantafalcons_com.jpg

Kép forrása: atlantafalcons.com

Az idei eseményre a SeatGeek által közzétett adatok alapján január 30-án egy átlagos jegyár 3 225 dollárba került. Jegyek még mindig kaphatók, ha valaki úgy gondolja, hogy mégis élőben tekintené meg az Amerikai Egyesült Államok legnézettebb sporteseményét. A jegyárak nehezen mérhetőek bármilyen magyar sporteseményéhez, hiszen a jelenlegi (2017.02.03.) legolcsóbb jegy a StubHubon $2 595, azaz 765 ezer forint mely éppen, hogy nem a kakasülőre szól. De 4000 és 5500 dollár között már egy jó helyre szóló jegyet is el lehet csípni. Ha már ott lehet egy ilyen eseményen az ember, akkor ugyebár nem mond nemet egy pohár borra vagy egy korsó sörre és még egy kis ajándékot is beszerez. Tavaly a kaliforniai Levi’s Stadionban lejátszott 50. Super Bowlt 71 088 szurkoló követte a helyszínen, akik fejenként átlagosan $152,28 költöttek el ételre és italra ($87,57), illetve szuvenírre ($64.71).

A korábban már említett Forbes 2016 szeptemberében készített számításai szerint a New England értéke 3400 millió dollár, amíg az Atlantáé 2 125 millió (amúgy a legértékesebb a Dallas Cowboys, $4200 millió). Itt érdemes megemlíteni Arthur Blank nevét, aki az Atlanta tulajdonosa és 2002-ben még 545 millióért vette meg a klubot, amely most már majdnem a négyszeresét éri. Sőt a csapat várhatóan a következő szezonját már az új Mercedes-Benz Stadionban kezdi meg, amely építési költsége már az 1,6 milliárd dollárt (!) is eléri az Atlanta Business Chronicle információi szerint

Lássuk most már a játékosok fizetéseit is! Azt érdemes tudni, hogy a négy nagy amerikai sportágban (amerikai futball, kosárlabda, baseball és jégkorong) egy úgynevezett fizetési sapka van meghatározva, amely megszabja, hogy egy klub mennyit költhet egy évben a játékosok bérére. Abba most nem mennénk bele, hogy mégis hogyan lehet az, hogy egyes klubok a megadott összegnél többet költenek és, hogy lehet az, hogy a szerződésekben leírt összegek csak bizonyos százaléka van garantálva. Ezt majd egy későbbi cikkben vesézzük ki. A játékosok fizetéseinek adatai a Spotrac weboldal online adatbázisából származnak.

Tehát, a 2016-os idényre a csapatonkénti fizetési sapka 155,27 millió dollár volt, úgy 45,8 milliárd forint, amelyet mindkét klub tartani is tudott. Lényegében az Atlanta fel is használta a teljes keretet, amíg a New Englandnek 150,7 millió is elegendő volt erre az idényre. Mindkét csapatnál magasan a támadósor veszi ki a legnagyobb fizetési hányadot a teljes keretből. A védelemre fordított összeg az Atlantánál még a támadósornak a felét sem éri el, amíg a New Englandnél ez az arány 56:44 a támadósor javára.

e9b356aa81c80bc132e7c6af94854b1c.png

Az alábbi ábrán a két csapat legmagasabb átlagfizetéssel rendelkező játékosai láthatók. Külön kiemelve a teljes időtartalomra vonatkozó összeget, az egy évre jutó átlagösszeget (teljes időtartamra vonatkozó összeg/évek száma) és a teljes időtartamra vonatkozó összeg garantáltan kifizetésre jutó részét. Ugyanis a hatalmas számok mögött megbújó szerződéseken vannak bizonyos meghatározott feltételek, amelyek nem teljesülésekor a szerződésben feltüntetett összeg töredékére eshet vissza, vagy akár egy hosszabb sérülés miatti is.

A top 10-es listában nyolc támadójátékos van és két védő. Ők kettőjükre (Robert Alford/ATL és Devin McCourty/NE) egyébként éppen ugyanakkora összeg jut átlagosan erre az idényre. Jelenleg, minden bizonnyal a Patriots játékosa lehet boldogabb, mivel neki az öt éves kontraktusa 28,5 millió dollárt garantál (8,4 milliárd forint), amíg Robert Alfordnak be kellett érnie a 21 milliós garantált összeggel.

nfl_sajat.jpg

Nem meglepő ugyanakkor, hogy a legmagasabb átlagfizetése a két irányítónak van (quarterback/QB), Matt Ryannek és Tom Bradynek, mindkettőjüknél 20 millió dollár felett van ez az átlagösszeg. Karrierjük során a két játékos összesen már közel 330 millió dollárt keresett, Tom Brady 196 millió dollárnál (57,8 milliárd forint) tart 17 szezon alatt, amíg Matt Ryan 9 szezon alatt 133,7 millió dollárt (39,4 milliárd forint) keresett.

A Forbes becslése szerint a nagyjából 1800 NFL játékos bérére a 2016-17-es szezonban a csapatok 6,4 milliárd dollárt költenek, amely megközelítőleg 1 888 milliárd forint. 

Hogy, miből lehet kifizetni ennyi pénzt? A 2016-os idényre az NFL teljes bevétele (a közvetítési díjaknak köszönhetően) meghaladja a 13 milliárd amerikai dollárt. Tehát a tévétársaságok (CBS, ESPN, FOX, NBC) számára kiemelkedően fontos, hogy a teljes bajnokság alatt (beleértve a Super Bowlt), minél nagyobb nézettséget produkáljon, hogy egyre magasabbra tudja emelni a reklámdíjakat. A Super Bowllal kapcsolatban napokkal ezelőtt már írtunk arról, hogy idén egy 30 másodperces spot átlagosan kevéssel több mint 5 millió dollárba kerül.

Összehasonlítás végett, amíg 2010-ben még csak 2,6 centbe került egy tévénézőt elérni (átlagnézőszám/30 másodperces spot átlag ára), addig 2016-ban már 4,4 centet is elkért a közvetítő csatorna.

Hétfőn 00:30-kor útjára indul az 51. Super Bowl, amelyet Magyarországon a Sport1 TV élőben közvetít. 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr7912179978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása