Sportbiznisz

Van Gerwen, akit a darts tett fontmilliomossá

2017. május 19. - Sportbiznisz Blog

Michael Van Gerwen nyerte a 2017-es Betway Premier League darts bajnokságot és ezzel megvédte címét. A bajnoki trófeán kívül az ő zsebébe vándorolt a győzelemért járó 250 000 angol font, azaz 91 millió forint is. Ezzel a győzelmével a világelső már karrierje során több mint 4,8 millió fontot gyűjtött a pénzdíjas versenyeken (dartsdatabase.co.uk adatbázisa alapján). A döntőt 10-11-re elbukó Peter Wright 120 ezer fonttal vigasztalódhat.

pdc_tv_michael-van-gerwen-betway-premier-league-winner.jpgForrás: pdc.tv

2017-ben a Professional Darts Corporation (PDC) égisze alatt futó versenyeken (például: a Premier League, World Darts Championship, World Grand Prix vagy a World Cup of Darts) több mint 10 millió font, azaz közel 3,7 milliárd forint kerül szétosztásra. Az eddig befejezésre kerülő 24 pénzdíjas verseny közül (összesen 44 verseny volt eddig, de az előbbiekből adódóan nem mind pénzdíjas) a most bajnok Michael Van Gerwennek ez a hetedik pénzdíjas tornagyőzelme az idén. MVG csak ezzel a hét győzelemmel 715 ezer fontot gyűjtött eddig, azaz több mint 260 millió forintot (dartsdatabase.co.uk adatbázisa alapján számolva).

A 2017-es Premier League sorozat idei összdíjazása 825 000 font (300 millió forint) volt, amely összeg több mint az öt és félszerese a 2005-ben megtartott első versenysorozaténak. A 2011-es szezont leszámítva, amikor az díjazás megegyezett a 2010-es évvel, folyamatosan nő az pénzdíj. Az idei évben közel 14 százalékkal nőtt a sorozat teljes pénzdíja a tavalyi évhez képest.

osszdij.PNG

A versenysorozat lebonyolításának sajátossága, hogy két szakaszból és egy rájátszásból áll. Az első szakaszban a tíz versenyző mindegyike játszik a másikkal és a két legkevesebb pontot gyűjtött játékos kiesik. A második szakaszban a maradék nyolc versenyző ismét játszik egymással, és a legjobb négy kvalifikálja magát a rájátszásra. Az a játékos, aki a két szakasz után (tehát 16 játszma után) a tabella élén végez, egy bónusz pénzdíjban részesül (a táblázatban ez látható „Bónusz (alapszakasz nyertese)” megnevezéssel).

A 8. helyezett versenyzőtől kezdődően, minden játékos többet vihetett haza, mint a 2016-os szezonban. A döntő nyertesének pénzdíja 25 százalékkal emelkedett, 250 ezer fontra, amíg a második helyezett díja 20 százalékkal, összesen 120 ezer fontra nőtt.

pl_dijazas.PNG

Sajnos a Premier League televíziós nézettségi adatai nem igazán elérhetőek megbízható hírforrásból de, hogy a darts népszerűségének növekedését alátámasszuk a legutóbbi világbajnokságot már 132 országban lehetett követni a televízió képernyőin keresztül. Hollandiában 2,1 millió tévénéző kapcsolt a világbajnokság döntőjére, ahol a holland Michael van Gerwen 7-3-re győzött a skót Gary Anderson ellen és Németországban is sportágtörténeti rekordot jelentett az 1,8 millió néző.

Habár a PL idei szezonjának vége, a sportág rajongóinak nem kell sokáig várni egy újabb rangos darts eseményre, sőt! Június első négy napján a Betway World Cup of Darts-on (Darts Világkupa) már magyar csapatért (Mester Zoltán és Végső János) is szoríthatnak a sportág honi rajongói.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr4112525255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása