Sportbiznisz

100 millió eurós álomhatárnál a Juventus

2017. június 03. - Sportbiznisz Blog

A Real Madridnak sikerülhet az, ami még eddig egyetlen labdarúgó klubnak sem, hogy megvédi címét a Bajnokok Ligájában. A Juventus is felállíthat egy rekordot, ha az olaszok ma este nyernek szinte biztos, hogy elérik a 100 millió eurós álomhatárt. Érdekesség még, hogy az elmúlt 4 kiírásban az olasz klub 18 százalékkal több pénzt kapott az UEFA-tól mint a spanyolok.

bl160927.jpg

Csapjunk is a közepébe, lássuk hogyan jön ki a 100 milliós bevétel! Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) által visszaosztott pénzek a BL résztvevőinek, két fő komponensből tevődik össze: a fix díjból, amely a sorozatban elért eredménytől függ és a market poolból, amely nagyon leegyszerűsítve a tv és szponzori díjakat több változó figyelembevételével történő felosztását jelenti a klubok között (bővebben a 2016/17-es BL pénzösszegekről: klikk ide). A market pool csapatonkénti összege jelenleg még nem ismert, de azt már tudjuk, hogy a tavalyi idény (2015/16) szereplői mekkora összeggel gazdagodtak. Ebből pedig következtetni lehet a várható pénzdíjra is. Tavaly a döntő madridi házi rangadóvá alakult, hiszen a Real Madrid és az Atletico Madrid csapott össze. A Real több mint 80 millió eurót zsebelhetett be a győzelemért, az Atletico pedig közel 70 millió eurós összeggel vigasztalódhatott. Az UEFA a tavalyi sorozat során a teljes pénzdíj több mint a felét 10 klubnak fizette ki. A 10 klub több mint 690 millió eurót kapott.

top10_bl.PNG

Tehát, a tavalyi pénzekből kiindulva, ha a Real Madrid megnyeri a sorozatot, garantálható, hogy ismét 80 millió euró feletti összeggel gazdagodik majd. Viszont ha a Juventus nyeri a mai döntőt, akkor több mint 100 millió eurót kap. Tavaly az olasz klub a legjobb 16 között búcsúzott és akkor, mint fentebb is látható 76 millió eurót kapott. Most viszont már a döntőben vannak a torinóiak és ha nyernek, csak a fix díjak miatt további 28 millió euró üti a markukat. 

Az is érdekes, hogy 2012 és 2016 között a Bajnokok Ligája és az Európa Liga szereplés miatt a Juventus több mint 40 millió euróval kapott többet az UEFA-tól mint a madridi alakulat. Pedig ez idő alatt a Real Madrid kétszer is 2014-ben és 2016-ban is döntőt játszott, amelyek közül a tavalyit meg is nyerte. Ez idő alatt a Juventus egyszer jutott a fináléig, 2015-ben, ám ott a spanyol Barcelonával szemben alulmaradt.

bl_2klub_bevetel.PNG

Lássuk most a klubok értékét és a gazdálkodásukat! A Bajnokok Ligája döntőjének apropójából a KPMG sporttanácsadási csapata publikálta a Football Club’s Valuation: The European Elite 2017 című tanulmányát, amely szerint a Real Madrid a második legértékesebb labdarúgó klub Európában, értéke 2 976 millió euró. A Juventus is benne van a legjobb 10-ben, értéke ugyanis a tanulmány szerint 1 218 millió euró. Az első helyen amúgy az angol Manchester United végzett több mint 3 milliárd eurós értékkel.

A Deloitte nemzetközi tanácsadó cég 2017 januárjában kiadott Football Money League (a 2015/16-os szezont bevételeit veszi alapul) rangsorában a Real Madrid a harmadik, amíg az Juventus a tízedik helyen szerepel. A bevételeket a tanulmány 3 összetevőre osztja szét, a mérkőzésnapi bevételekre (ez lényegében a jegyeladást jelenti), a közvetítési díjakból származó bevétel és a kereskedelmi bevételekre (ez főleg a merchandising és a szponzori pénzek). A Real Madrid összbevétele 2016-ban 620,1 millió euró volt:

  • Mérkőzés napi bevételek:129m € (21 %)
  • Közvetítési díjak: 227,7m € (37%)
  • Kereskedelmi bevételek: 263,4m € (42%)

A Juventus összbevétele 2016-ban 341,1 millió euró volt:

  • Mérkőzés napi bevételek:43,7m € (13 %)
  • Közvetítési díjak: 195,7m € (57%)
  • Kereskedelmi bevételek: 101,7m € (30%)

A fenti felsorolásból is látszik, hogy a Juventus bevételei jelentősen elmaradnak a madridiakétól (55%), egyedül a közvetítési díjak terén tudták megszorítani a spanyolokat.

A mérkőzés viszont a pályán fog eldőlni, így lássuk, hogy a résztvevő csapatok játékosértékét alapul véve ki az esélyesebb. A mértékadó transfermarkt.com adatai alapján a Juventus játékoskeretének értéke (450,8m €) nem éri el a 60 százalékát sem a Madrid játékoskeretének (764,8m €).  

A döntőre ma este 20:45-kor kerül sor Cardiffban, amelyet az M4 Sport élőben közvetít.

Kövess minket a Facebookon is, hogy ne maradj le a sport gazdasági oldaláról se.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr3412561491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása