Sportbiznisz

Több mint 24 milliót úszott össze a magyar csapat Windsorban

2016. december 14. - Sportbiznisz Blog

Összesen 83 ezer dollárt nyertek a magyar versenyzők a windsori rövid pályás úszó-világbajnokságon. Ez azt is jelenti, hogy a magyar úszók a 1 173 000 dollár összdíjazásnak több mint a 7%-át hozták el Kanadából. A 46 megrendezésre került versenyszám majd minden harmadik döntőjében képviseltette magát Magyarország.

1173000.png

kép forrása: fina.org

Először került megrendezésre Kanadában rövidpályás úszó-világbajnokság és a 6700 férőhelyes WFCU Centerbe kilátogató nézőknek semmi okuk nem lehetett a panaszra. Hosszú Katinkának is köszönhető, hogy az eseményre kilátogatók részesei lehettek több rekordnak is, többek között annak, hogy a magyar Iron Lady a kilenc érmével (7 arany és 2 ezüst) az első az örökranglistán, az egy világbajnokságon szerzett egyéni érmek tekintetében.

A Nemzetközi Úszószövetség (FINA) égisze alatt lebonyolított világbajnokságon a pénzdíjak jelentősen megemelkedtek a két évvel ezelőtti dohai vb-hez képest, hiszen az akkor összesen megszerezhető 265 milliós összdíj 30 százalékkal emelkedett. Ráadásul ezen felül a FINA, minden egyes világrekordot külön 15 ezer dollárral, nagyjából 44 millió forinttal díjaz (ez Windsorban kétszer fordult elő). A 176 résztvevő országból mindösszesen 34-nek sikerült a döntőbe jutni legalább egy számban és ezen országok közül 22 az első három hely valamelyikén végzett legalább egyszer. Összesen 55 egyéni versenyzővel és váltóval az Amerikai Egyesült Államok színeiben szerepeltek legtöbbször a döntő futamokban, utánuk Japán (41), Oroszország (32) és a rangsor hetedik helyén, 17-tel Magyarország szerepel. Összehasonlításként a visegrádi négyek másik három országával (Lengyelország, Csehország, Szlovákia), messze lemaradva Lengyelország jön a sorban 5 részvétellel 18. ként.

Minden egyes versenyszámban az elérhető nyeremény ugyanakkora volt, versenyszámonként összesen 25 500 dollár, ahol az első 8 000, a második 6 000, a harmadik 4 000, a negyedik 2 500, az ötödik 2 000, a hatodik 1 500, a hetedik 1 000 és még a finálé utolsó helyezettje is 500 dollárt kapott. Az országonkénti eredményesebb szereplés az alábbi diagramon jobban nyomon követhető, hiszen hiába szerepelt több versenyzővel a döntőben Kanada vagy Kína (utóbbi fel sem jutott a top10-es listára) az ott elért eredmények miatt Magyarország kimagasló helyen, ötödikként szerepel ebben a rangsorban.

A magyar úszócsapat kitűnő szereplése főleg Hosszú Katinka remeklésének köszönhető, aki a teljes mezőnyben is a legtöbbet úszta össze a 25 méteres medencében, hiszen 71 ezer dolláros (közel 21 millió) összdíja jóval túlszárnyalja a mezőny második, dél-afrikai Chad le Clos 45 500 dolláros teljesítményét. Hosszú Katinka mellett, aki tehát hét első, két második, egy negyedik és egy nyolcadik helyet ért el, Jakabos Zsuzsanna és Gyurta Gergely tudott még két számba döntőbe jutni (Jakabos egyiket váltóban), ám érmet a magyar Iron Lady mellett csak Bernek Péternek és Verrasztó Dávidnak sikerült elérnie (mindketten bronz).

Minden bizonnyal, ha a pénzdíjak is hasonló mértékben nőnek a következő rövidpályás vb-re, mint ahogyan az most is történt és valószínűleg ennek nem a 2018-as helyszín, a kínai Hangzhou-i tesz majd keresztbe, akkor Hosszú Katinka jelmondata a "HARD WORK ALWAYS PAYS OFF” (A kemény munka mindig kifizetődik) ismét megállja majd a helyét.

 

Ha érdekel a sport és a gazdaság összefonódása, kövess minket a Facebookon is! LIKE-old a profilunkat (klikk ide) és értesülj a leghamarabb a cikkeinkről.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr1212043103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása