Sportbiznisz

Bajnokin még nem volt teltház a Real Madridnál

2016. december 28. - Sportbiznisz Blog

Ha nem is kongnak, de a csillárról ritkán lógnak a nézők a spanyol La Ligaban. Persze az El Clásico egész Európában felülmúlhatatlan a maga 98 485 nézőjével. Ugyanakkor az eddig eltelt 2016/17-es szezonban 9 mérkőzést is játszottak, ahol a stadion félig sem telt meg és ezért nem a „kis” csapatok hibáztathatóak. Utánajártunk, hogyan alakul az 5 topbajnokság mérkőzéseinek nézőszámai. Lesznek meglepetések, az első állomás Spanyolország.

Mind az öt bajnokságot azonos elv alapján mutatjuk be: a mérkőzésenkénti stadionkihasználtság, a mérkőzésenkénti átlagos nézőszám és egy minimum maximum nézőszám különbséget jelző mutatószámmal.  A spanyol első osztályú labdarúgó-bajnokság (La Liga) mérkőzésinek nézőszámait a laliga.es-en található adatok alapján készítettük. A stadionok befogadóképességének adatai a laliga.es, es.wikipedia.org, illetve a csapatok honlapjairól származnak.

reqal.jpeg

Kép forrása: www.theguardian.com

A 20 csapatos spanyol bajnokság mérkőzéseit eddig összesen több mint 4 millió 468 ezren nézték meg a helyszínen, amely több mint 28 ezres átlag nézőszámot jelent mérkőzésenként. A legtöbb nézőt vonzó forduló eddig a harmadik volt, amikor is majdnem 330 ezer szurkoló tekintette meg a helyszíneken a mérkőzéseket. Egy csapat kivételével (Valencia, 7) már mindenki 8 mérkőzést játszott hazai pályán.

Az, hogy a legtöbb teltházas (97,5 százalék feletti stadionkihasználtság) mérkőzés az eddig eltelt 16 fordulóban Madridban volt, azon valószínűleg nem döbben meg senki, ám a klub nevének hallatán sokan felkaphatják a fejüket, ugyanis az nem a Real Madrid és nem is az Atlético, hanem a Leganés. Sőt, a Real eddigi 8 hazai mérkőzésén még egyszer sem volt teltház, az Atlético Madridnál is csak egy. A két teltházas Leganés mérkőzésen kívül még a Barcelona és az Alavés büszkélkedhet egy-egy teltházas mérkőzéssel. Ez azt is jelenti, hogy az eddig eltelt 159 mérkőzésen mindössze öt teltházas mérkőzés volt.  Érdekes továbbá az is, hogy az átlagos stadionkihasználtság sehol sem éri el a 90 százalékot. A kihasználtságban a korábban említett Leganés az első ebben, őt követi a Real Mardid és a Barcelona. A bajnokság fekete báránya az Espanyol, amely hatszor is úgy játszotta le hazai mérkőzését, hogy az RCDE Stadion még félig sem telt meg.

Lássuk az átlag nézőszámokat! A legnagyobb stadionnal rendelkező Barcelona 81 ezer feletti átlag nézőszámot produkált az eddigi hazai mérkőzésein, amely nagyjából megegyezik öt átlagos magyar bajnoki forduló összes nézőjének számával. A legnagyobb rivális Real Madrid, ha az összes mérkőzését teltház előtt játszaná sem tudná produkálni ezt a számot (a Santiago Bernabéu éppen, hogy 81 000 férőhelyes), de a madridiak egyelőre még az átlag 70 ezret sem érték el. Még mielőtt valaki azt gondolná, hogy a sormintát követve a harmadik legnagyobb stadion adja a harmadik legnagyobb átlag nézőszámot, azt gyorsan ki kell ábrándítanunk, mert a Valencia csak az 5. a sorban és jócskán le is van maradva az Atlético Madridtól és a Bilbaotól.

A harmadik mutatónk kiindulási alapja egy klub hazai mérkőzéseinek legmagasabb és legalacsonyabb nézőszáma. Ennek a két számnak a különbségét vesszük majd az így kapott számot viszonyítottuk a stadion teljes befogadó képességéhez. Ez a szám akkor a legjobb a klub számára, ha minél közelebb van a nullához, hiszen ez azt jelenti, hogy jól kiszámítható az egyes mérkőzésre kilátogatók száma.

A fenti mutatók alapján három kisebb csapat mellett (Las Palmas, Osasuna, Granada) ott a Real Madrid is, amely két kifejezetten jó mutatóval: 11 ezerrel és 14 százalékkal rendelkezik. Tehát ez azt jelenti a Galaktikusok esetében, hogy a legtöbb nézőt vonzó mérkőzéshez képest is csak 11 ezerrel maradt el a legkevésbé nézőcsalogató mérkőzés és a különbség értéke a stadion befogadó képességének csak a 14 százaléka. A mutatószámok továbbá arra is utalnak, hogy nincsen nagy szórás a mérkőzéseket a helyszínen végignéző szurkolók számában. A Barcelonánál ezek a mutatószámok már közel sem ilyen jók, hiszen mindkét szám igen magasan az átlag felett van. A Real Sociedadnál látható 51 % viszont nagyon kiugró, amely azt jelenti, hogy fél stadionnyi szurkoló a különbség a legkevesebb és legtöbb nézőt vonzó mérkőzés között.

 

A következő top bajnokság nézőszámait még az idén elhozzuk. Kövessen minket a Facebookon is (klikk ide), hogy ne maradjon le a Bundesliga hihetetlen számairól!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr9512078347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása