Sportbiznisz

30 másodperc 1,5 milliárd forintért

2017. február 02. - Sportbiznisz Blog

Idén is eléri az 5 millió dollárt egy 30 másodperces reklámspot ára az 51. Super Bowlon. Amerika legnézettebb sporteseményét elöntik reklámmal a világ leghíresebb cégei. Magyar idő szerint 2017. február 6-án a texasi NRG Stadionban az Atlanta Falcons, mint az NFC (National Football Conference) és a New England Patriots, mint az AFC (American Football Conference) győztese méri majd össze erejét.

Az Amerikai Marketing Szövetség (AMA) adatai szerint idén egy 30 másodperces spot átlagosan 5,02 millió dollárba (1,48 milliárd forint) kerül, amely egy hajszállal magasabb, mint a tavalyi átlagár. A reklámidő 90%-át már decemberben értékesítette az 51. Super Bowlt közvetítő Fox, amikor még az sem volt ismert, hogy mely csapatok fogják játszani Houstonban a nagydöntőt. Korábbi pletykák szerint a Fox Sports nem restellet elkérni 5 és fél millió dollárt sem egy félperces spotért. A hirdető cégek között ott a Mercedes, a Ford, a Budweiser, a Victoria's Secret és a Google is.

Hogy lesz-e nézettségi rekord idén azt még nem lehet tudni, ám az biztos, hogy a reklámdíjak az egekben járnak. 1967-ben az első Super Bowlon a reklámdíjak 42 ezer dollárra rúgtak, amelyek napjainkra elérte az 5 millió dolláros átagárat. De az is figyelemreméltó, hogy az elmúlt tíz évben megduplázódott egy 30 másodperces spot értéke.

A tavalyi döntőt a tengerentúlon átlagosan 111,86 millió tévénéző követte a CBS csatornán, amely elmaradt az eddigi nézőcsúcsot jelentő 2015-ös NBC által közvetített New England Patriots - Seattle Seahawks döntőtől. Érdekes azonban azt is megfigyelni, hogy a reklámspotok ára sokkal dinamikusabban nő mint a nézettség, azaz a reklámozóknak egyre több pénzbe kerül egy nézőt elérni.

Amíg 2010-ben még csak 2,6 centbe került egy nézőt elérni (átlagnézőszám/30 másodperces spot átlag ára), addig 2016-ban már 4,4 centet is elkért a közvetítő csatorna.

És akkor íme egy kis ízelítő, az idei reklámokból, jöjjön a TOP 10:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr4212177112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása