Sportbiznisz

Ez az ábra sokat elárul az osztrák bajnokságról

2017. szeptember 29. - Sportbiznisz Blog

Sorozatunk második részében az osztrák TIPICO Bundesligát (ÖBL) vesszük górcső alá. Az eddigi 9 fordulóban, 135 gól esett és 14 piros lap került kiosztásra. A transfermarkt.com mértékadó portál szerint az osztrák labdarúgó bajnokság 270 játékosából, 33 futballistának az értéke éri el, vagy haladja meg az 1 millió eurót (közülük 17 osztrák állampolgár). A legjobb eladást a nyári átigazolási időszakban a Red Bull Salzburg könyvelhette el, amikor a brazil-belga Wandersont értékesítette 8 millió euróért (2,46 milliárd forintért) az orosz FK Krasnodarnak. A salzburgi vezetőség nem csinált rossz üzletet a támadó eladásával, hiszen a játékos becsült érték a 3 millió eurót sem érte el. Wanderson amúgy a 2016/17-es bajnokságban a kanadai táblázaton 16 ponttal szerepelt (5 gól 11 gólpassz). A tavalyi bajnokcsapat egyébként a nyári átigazolási időszakban több mint 15 millió euróért értékesített játékosokat.

A legdrágább igazolást a Rapid Wien követte el a nyáron. A zöld-fehér bécsi alakulat a norvég válogatott támadóért, Veton Berishaért fizetett 1,5 millió eurót a német Greuther Fürthnek. Ugyanakkor az osztrák bajnokságban is megfigyelhető, hogy a klubok főleg a szabadon igazolható, lejárt szerződésű labdarúgókat keresik a piacon.

A tavalyi összeállításunk adatait összehasonlítva az idei adatokkal, elmondható, hogy az idei szezon legértékesebb külföldi és osztrák játékos értéke nem éri el a tavalyi értéket. Ugyanakkor az is igaz, hogy a legértékesebb osztrák bajnokságban játszó hazai játékos (Konrad Laimer, becsült értéke 8 millió euró) éppen a nyáron, Salzburgból Lipcsébe helyezte át székhelyét. Egy osztrák játékos átlagértéke jelenleg 558 ezer euró, amely nagyjából 5 százalékos visszaesését jelent 2016/17-hez képest. Ugyanakkor egy jelentős mutatóban nagyot ugrott az osztrák bajnokság előre. A Salzburg 14 helyet előre lépve a 37. helyen szerepel az UEFA-koefficiensek alapján készült európai klubok rangsorában (legjobb magyar klub a 228. helyen szereplő Videoton). Az osztrák bajnokság pedig a 12. helyen szerepel az UEFA rangsorolásában, amíg a magyar NB1 ezen a listán a 35 helyen szerénykedik.

Az összegek forintba történő átváltásakor: 1 eurót 307,5 forinttal váltottunk.

A magyar bajnokságról készült összeállításunkat ITT olvashatja.

Ön már követi a Sportbiznisz Blogot a Facebookon? Ha nem, ITT most megteheti, hogy ne maradjon le a sport gazdasági oldaláról se. Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr4312911239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása