Sportbiznisz

Izmosodik a magyar NB1

2017. február 18. - Sportbiznisz Blog

Február 14-én lezárult a magyar labdarúgó NB1 téli átigazolási időszaka, amely alatt a klubokhoz összesen 19 millió eurónyi értékű játékos érkezett és 15,6 millió eurónyi értékű játékos távozott. A trendet nem megszakítva, kevés klub (összesen három) volt hajlandó fizetni is egy labdarúgó játékjogáért. Az érkező játékosok átlagértéke meghaladja az NB1 eddigi átlagát ám, hogy ehhez színvonal emelkedés is párosul-e, azt még nem lehet biztosra venni.

mlsz_hu.jpg

A transfermarkt.com piaci hírportál adataira támaszkodva megvizsgáltuk, hogy a téli átigazolási szezon alatt kikkel erősítettek (gyengültek?) a magyar labdarúgó klubok. Összesen 62 játékos érkezett az OTP Bank Liga csapataihoz (ebben benne vannak a klubhoz kölcsönből visszatérő játékosok is) és összesen 64-en hagyták el klubjukat, akik közül 10-en külföldre távoztak. Az érkező játékosok átlag életkora alacsonyabb (23,7 év) mint a távozóké (25,6) és az értékük is magasabb, átlagosan 95 millió forint, szemben a 76 milliós távozóékkal (a bajnokság kezdetén egy labdarúgó átlagos értéke 81 millió forint volt).

Az biztos, hogy az idei téli átigazolási szezon több érdekességet tartogatott mint a tavalyi, ám, hogy kiemelkedő lett volnaazt a számok nem támasztják alá. Az utóbbi öt téli szezont hasonlítottuk össze, a klubokhoz érkező játékosok becsült értéke alapján. Mivel az első három vizsgált szezonban az NB1-et még 16 csapat alkotta, tavaly és idén viszont csak 12, így az egy csapatra jutó átlagos értéket vizsgáltuk az érkező, illetve a távozó játékosoknak (összes érkező játékos átlagértéke/csapatok száma).

Ahogy láthatjuk az alábbi diagramon a 2014/15-ös idényben átlagosan nagyobb értékű játékosok jöttek, illetve mentek mint idén, hiszen akkor az összes érkező játékos becsült piaci értéke meghaladta a 26,7 millió eurót, a távozóké pedig majdnem elérte a 23 milliót. Így ez egy klubra vetítve azt jelentette, hogy átlagosan 1,67 és 1,44 millió euró jutott.

Az utóbbi öt év téli átigazolási időszakában az érkező játékosok összértékét tekintve a csúcstartó a Videoton, amelyhez a 2012/13-as szezonban 5,15 millió euró értékű játékos érkezett. Ettől nem sokkal marad el az idei igazolásaival a Debrecen, ahová az érkező játékosok értéke 4,95 millió euró.

A bajnokság csapatai közül a mostani téli átigazoláskor a legaktívabb a Gyirmót volt, 9 játékos érkezett és 11 távozott, amíg az Újpest volt a legvisszafogottabb. A transfermarkt.com adatai szerint a budapesti egyesületnél a tartalék csapatból került fel az első csapathoz egy játékos és egy játékos távozott is. Azt érdemes tudni, hogy a lila-fehér klub a 2017-es téli átigazolási időszakból is ki volt még zárva, egy korábbi 2014-es átigazolás miatt.

Egy, az átigazolási időszak végén történt igazolás miatt már nem Tőzsér Dániel és Marco Djuricin a legértékesebb játékos az OTP Ligában. A Debrecen és a Ferencváros labdarúgóját ugyanis a dél-koreai Hyun-Jun Suk letaszította a trónról a transfermarkt.com által 2,7 millió euróra becsült értékével (az előbb említett két játékos becsült értéke egyaránt 1,5 millió euró). A portugál FC Portotól érkező játékos, a 2016/17-es őszi idényben eddig szintén kölcsönben volt a török Trabzonspornál, ahol 17 mérkőzésen 906 percnyi játékkal 1 gólt és 1 gólpasszt ért el. Azért még ne legyintsünk, ugyanis a 2015/16-os szezonban a portugál Vitória Setúbal színeiben sokkal meggyőzőbb teljesítményt mutatott a koreai játékos, hiszen 34 mérkőzésen 13 gólt lőtt és 9 gólpasszt osztott ki.

A legértékesebb magyar játékos érkezési oldalon Kleinheisler László volt (1 millió euró), aki a Werder Brementől érkezett kölcsönbe a Ferencvároshoz. A fővárosi zöld-fehér klubhoz nyolc új játékos érkezett a télen (becsült összértékük 3,45 millió euró), akik közül négyen is bekerültek a 10 legértékesebb igazolás közé. A fenti játékosok közül a transfermarkt.com szerint Sternbergért 100 ezer eurót kellett fizetnie a Fradinak és hasonlóan kellett tennie a Diósgyőrnek is Fülöp István leigazolásakor, ám legmélyebben a Videotonnak kellett a zsebébe nyúlnia, hiszen Mirko Maricért félmillió eurót kellett kifizetni.

A távozók oldalán a top 5-ös listában szintén a Ferencváros és a Debrecen (volt) labdarúgói dominálnak. A Ferencváros kasszájába a portál adatai szerint Ramírezért és Nagyért összesen 2,1 millió euró folyt be (1,5 és 0,6 millió euró).

Érdemes szemügyre venni a környező bajnokságok téli átigazolásait is, hogy ne csak a korábbi évekhez lehessen viszonyítani a magyar bajnokság számait. A bajnokságba érkező játékosok egy csapatra jutó becsült átlagértékét tekintve az 1,59 millió eurós magyar érték kifejezetten jó. Az osztrák, a román és a szlovák átigazolásokat tekintve az NB1 a második. Ugyanis a szlovákoknál ez az érték egy csapatra 400 ezer euró, az osztrák bajnokságban 1 millió, amíg a románoknál 1,8 millió euró.

 

Ha érdekel a sport gazdasági oldala is, kövess minket a Facebookon! LIKE-old a profilunkat (klikk ide) és értesülj a leghamarabb a cikkeinkről.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr2512270244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása