Sportbiznisz

Lehet egymás után kétszer csodát tenni?

2017. március 22. - Sportbiznisz Blog

A szombati portugál-magyar meccs előtt a szokásos gazdasági mutatókkal lejátszottuk fejben a meccset. Ha Lisszabonban is ezek a mutatók számítanának, akkor szoros meccsen kapna ki a magyar válogatott, az eredmény nagyon hasonlítana a nyári Európa-bajnokságon látott gólzáporos döntetlenhez.

valogatott161005.jpg

Sokáig emlékezetes lesz még a tavaly nyári Eb csúcsmeccse, amelyen a magyar válogatott 3:3-as döntetlent játszott csoportjában a későbbi győztes Portugáliával. Az vitathatatlan, hogy nem mi voltunk a meccs esélyesei, ráadásul a statisztika alapján szerencsénk is volt, hiszen a portugálok kétszer annyi kapuralövéssel próbálkoztak és háromszor annyi szögletet végezhettek el.

Most a 2018-as vb-selejtezők csoportkörében ismét összehozta a szerencse a két válogatottat, viszont ha nosztalgiázni kezdünk, akkor komoly pofonba is beleszaladhatunk az Európa-bajnok otthonában. Vagyis a kellemes emlékek ellenére nem érdemes a nyári 3:3-mal foglalkozni, előre kell tekintenünk. Ettől függetlenül hasonló eredménnyel valószínűleg mi lennénk boldogabbak, hiszen idegenben a pontszerzés is szép lenne a magyar válogatottól.

A tavaly őszihez képest a vizsgált gazdasági mutatókon nem változtattunk, továbbra is az alábbiak jelentenek egy-egy gólt:

  • Egy főre eső GDP vásárlóerő paritáson dollárban 2015-ben
  • A legfrissebb éves GDP-növekedési adat (jelenleg a 2016-os)
  • A legfrissebb munkanélküliségi adat (jelenleg a januári)
  • A válogatott legértékesebb játékosa a Transfermarkt alapján
  • A válogatott kezdőcsapatának összértéke a legutóbbi tétmeccsén

 

porhun170321.png

Érdekesség, hogy a három gazdasági mutató alapján még mi vezettünk 2:1-re, hiszen a kicsivel magasabb egy főre eső GDP-t sikerült ellensúlyoznunk erőteljesebb növekedéssel és jóval alacsonyabb munkanélküliséggel. Az viszont borítékolható volt, hogy az utolsó két mutatóban fölényes portugál sikert látunk majd, hiszen csak Cristiano Ronaldo értékét 100 millió euróra becsülik, miközben nálunk továbbra is Dzsudzsák Balázs a legértékesebb 4,25 millió euróval. A legutóbbi kezdőcsapat összértékében is hasonló az arány: a portugálok majdnem hússzor annyit értek, mint a magyar kezdő tizenegy, a különbség még Ronaldo nélkül is tízszeres lenne. Érdemes megemlíteni, hogy a portugálok sem csak Ronaldóra épülnek, hiszen novemberben a lettek ellen a kezdőcsapatból kilenc játékos értéke elérte vagy meghaladta a teljes magyar kezdőcsapat összértékét. Elég csak André Gomest, a Barcelona sztárját említeni, akinek 30 millió eurós értéke majdnem kétszerese a mi teljes kezdőcsapatunkénak.

Vagyis összességében ha a gazdasági adatok számítanak, akkor van esélyünk, a fociban viszont az erőviszonyok alapján nem sok jóban reménykedhetünk. Ha a tavaly nyári Eb-meccsből indulunk ki, akkor viszont vannak csodák a fociban. A kérdés az, hogy lehet-e kétszer egymás után csodát tenni. Szombaton ez is kiderül.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr7112359417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása