Sportbiznisz

Vége a barátkozásnak, jön a Nemzetek Ligája

2017. április 11. - Sportbiznisz Blog

Legutóbb már írtunk róla, hogy kikértük az MTVA-tól az MLSZ-szel kötött szerződés részleteit, eszerint a 2020/21-es szezon végégig majdnem 19 milliárd forintot fizet a köztévé a közvetítési jogokért. A válaszban azonban volt egy érdekes mellékszál: az MTVA elmondása szerint jövő júniustól az UEFA „magához vonja” a barátságos válogatott meccsek jogait is. Ez elsőre meglepő volt, viszont így egyre valószínűbb, hogy végre elindul a Nemzetek Ligája névre keresztelt új versenysorozat, ami kiváltja majd ezeket a barátságos találkozókat.

 d24c2cc35464b409ada451e54f414a17.jpg

Nemrég írtunk arról, hogy pontosan milyen közvetítési jogokat takar az MTVA és az MLSZ közel 19 milliárd forintos szerződése, melynek értelmében öt szezonon keresztül a köztévé rendelkezik a magyar futballmeccsek jogaival. A cég válaszában kifejtette, hogy a barátságos válogatott meccsek csak 2018. június 30-ig vannak a szerződés hatálya alatt, onnantól ugyanis az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) „magához vonja” a jogokat. A válogatott tétmeccseinek közvetítési jogdíjai már eddig is a nemzetközi szervezetnél voltak, hiszen ők bonyolítják le az Eb- és vb-selejtezőket.

Az viszont elsőre meglepő volt, miért van szükség arra, hogy a barátságos meccseket is központosítsák. Jobban utánanézve aztán kiderült, hogy az UEFA régóta dédelgetett álma a Nemzetek Ligája elindítása, ezzel kapcsolatban azonban eddig kevés szó esett a konkrétumokról. Pedig a sorozat elindításáról már 2014 tavaszán döntött a szervezet 54 tagországa. A tervek szerint jövő ősszel indulna el az új európai megmérettetés.

A lebonyolítás úgy működne, hogy az európai válogatottakat összesen négy osztályba sorolnák, mindegyikben 3-4 fős csoportokat alakítanának ki az alábbiak szerint:

 nemzetekligaja170410.png

Az egyes ligákból négy-négy csapat jutna fel vagy esne ki, ezeket a csoportmeccseket lejátszanák 2018 őszén a tervek szerint, majd 2019 júniusában az A-csoport (az első osztály) négy csoportgyőztese játszana egy négyes döntőt. Az időzítés azért is lenne ideális, mert 2019-ben sem Európa-bajnokságot, sem világbajnokságot, sem pedig olimpiát nem rendeznek, vagyis elvileg „üres” a nyári versenynaptár.

Az UEFA tervei szerint az egyes osztályokba a válogatottak erőssége alapján sorolnák be az országokat, az UEFA-ranglistát vennék alapul. A besorolásnál az idén novemberi állapotot veszik majd figyelembe a 2018-as vb-selejtezők után.

A koefficiensek alapján a magyar válogatott jelenleg a 22. legerősebb Európában, vagyis jó eséllyel a másodosztály harmadik kalapjába kerülnénk most. Persze még izgulhatunk, hiszen ha novemberig legalább hárman megelőznek, akkor átcsúszhatunk a harmadosztályba. Mindenesetre ha marad a jelenlegi helyezésünk, akkor olyan csapatokkal játszhatunk a Nemzetek Ligájában, mint Ausztria, Wales, Írország, Hollandia vagy Svédország. Kialakulhatna például egy walesi-svéd-magyar csoport legrosszabb esetben, ahol valószínűleg a kiesés elkerülése lehetne a fő cél, hiszen a harmadik helyezett legközelebb csak a harmadosztályban indulhatna. Egy osztrák-szlovák-magyar hármas esetében viszont akár vérmes reményeink is lehetnének, kis szerencsével az első osztályba való feljutást is megcélozhatnánk.

A fentiből látszik, mi lenne a Nemzetek Ligájának lényege: az, hogy a válogatottak „holtidőben” is éles meccseket játsszanak hasonló képességű csapatok ellen. Az UEFA szerint a jelenlegi rendszer egyik félnek sem jó, a megbeszélések során a nemzeti szövetségek is problémaként említették, hogy a barátságos meccseknek nincs tétjük, ezért nem bírnak sportértékkel. A nemzetközi szövetség kiemeli, hogy természetesen még maradna hely a versenynaptárban barátságos meccseknek, így továbbra is lehetne például gálameccseket, stadionavatókat tartani akár Európán kívüli válogatottakkal is.

Az UEFA szerint az új sorozat nem elsősorban arról szól, hogy még több bevételt érjen el a szövetség, ugyanakkor a központosított jogdíjak anyagilag is előnyt jelenthetnek. A jogokat már el is kezdték értékesíteni, a Sky Sports például januárban jelentette be, hogy megszerezte a Nemzetek Ligájának jogait is. Ugyanakkor valószínű, hogy a nagy nemzetközi tévétársaságokat csak az első osztályban játszó élklubok fogják érdekelni, a többi meccs marad a helyi tévéadóknál. Az árról nem nyilatkoztak a felek, de a Sky közleménye szerint 2021/22-ig összesen 900 meccs jogai kerülnek a céghez. Az angol nemzeti csapat tétmeccsei továbbra is az ITV-nél maradnak, a hírek szerint a teljes válogatott csomagért fizet a két cég összesen 200 millió fontot (mintegy 70 milliárd forint). 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr912414347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása