Sportbiznisz

Tényleg olyan csóró a friss magyar bajnok? Lássuk a számokat!

2017. május 31. - Sportbiznisz Blog

Az utóbbi napokban többször lehetett arról olvasni, hogy már-már mesebeli történet a Honvédé, hiszen az anyagi lehetőségei alapján inkább a kiesés ellen kellett volna harcolnia a csapatnak, ezzel szemben meglepetésre bajnoki címet szerzett. A friss számok alapján a fenti megállapítás valószínűleg túlzó, a kispesti csapat költségvetése alapján a középmezőnyben lenne az NB1-ben.

download.jpg

A kép forrása: MTI

A határidő napján szerdán nyilvánosságra hozta 2016-os pénzügyi beszámolóját a Honvéd FC Kft. is, mely a friss bajnok kispesti csapatot üzemelteti. Mindez azért érdekes, mert a klub meglepetésre nyert 24 év után bajnokságot, hiszen előzetesen nem számított esélyesnek, az utóbbi években nem tartozott a legnagyobb költségvetésű csapatok közé.

A 2016-os számok összegzéséből az derül ki, hogy a Honvéd mintegy 1,36 milliárd forintból gazdálkodott, ami ugyan nem számít kimagaslónak a magyar klubok között, de 12,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Lássuk, mi mindenből tevődött ez össze!

A Honvéd FC Kft. nettó árbevétele 816,3 millió forint volt 2016-ban az egy évvel korábbi 692,3 millió után. Azt sajnos nem részletezik a beszámolóban, hogy a bevételek pontosan miből tevődtek össze, így nem tudni, hogy például mekkora részt tettek ki a reklámbevételek vagy a jegyeladások. A piaci jellegű árbevétel mellett 638,6 millió forintos egyéb bevétele volt a klubnak, de ezt szintén nem részletezték, csak annyi derül ki, hogy itt számolták el az MLSZ-től kapott különféle támogatásokat, melyek a következők

  • Utánpótlás nevelésre fordított támogatás
  • Női futball csapat támogatása,
  • TAO-támogatás,
  • TAO támogatás kiegészítés
  • UEFA szolidaritási támogatás

Azt szintén nem árulja el a Honvéd, hogy az egyéb bevételeken belül az egyes támogatási kategóriák mekkora részt képviseltek, így csak homályos képünk van a csapat gazdálkodásáról.

A kiadásokat tekintve az látszik, hogy a legnagyobb részt a többi magyar focicsapathoz hasonlóan a személyi jellegű kifizetések tesznek ki, ezek összege 873,4 millió forint volt, vagyis magasabb, mint a klub „piaci” árbevétele. Ez egyébként nem újdonság, a magyar futball esetében évek óta arról beszélhetünk, hogy önerőből a csapatok nagy része nem tudná magát eltartani, az egyéb bevételek nélkül tetemes lenne a veszteség. Egy évvel korábban egyébként a Honvéd még 707,4 milliót költött a személyi jellegű kiadásokra, vagyis itt látszik egy 23,5%-os ugrás a költségvetésükben 2015-höz képest.

Az egyéb bevételre azért is volt szükség, mert a másik nagy kiadási csoport, az anyagjellegű költség is elvitt még 371,5 millió forintot. Ebből a legnagyobb szeletet, 290,7 milliót az igénybe vett szolgáltatások jelentették.

A fenti bevételek és kiadások mellett a Honvéd FC Kft. üzemi eredménye 104,9 millió forintot tett ki az egy évvel korábbi 54,2 millió után. Az adózott eredmény pedig 94,7 millió forintot tett ki, vagyis nyereséges volt a friss magyar bajnokcsapat tavaly.

Összességében az árbevétel, az egyéb bevétel és a mérleg szerinti eredmény alapján mintegy 1,36 milliárd forintra becsülhető a Honvéd 2016-os költségvetése, ami a középkategóriának felelhetett meg az NB1-ben.

A magyar futballklubok gazdálkodásáról a napokban részletes elemzéssel jelentkezik a Sportbiznisz Blog, amiben összehasonlítjuk a Honvéd számait a többiekével.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr9112555443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása