Sportbiznisz

Vágjunk vissza a frankhitelekért is!

2016. október 06. - Sportbiznisz Blog

Svájcról a legtöbb magyar embernek ma valószínűleg a Milka csoki, az órák vagy a frankhitelek ugranak be. Mi azért ennél alaposabban igyekeztünk kielemezni a magyar-svájci gazdasági kapcsolatokat és a két csapatot. Ezzel egy újabb sorozatot is elindítunk, mostantól az összes válogatott meccs előtt jövünk friss elemzéssel gazdaságról és fociról.

Svájc lakossága a 2014-es népszámlálás szerint 8,2 millió fő volt, ehhez 41 284 négyzetkilométeres terület párosul. Vagyis a lakosság száma alig kisebb a magyarnál, viszont az ország területe a felét sem éri el Magyarországénak. Az alpesi ország egyébként a „becsapós” európai államok közé tartozik, hiszen a fővárosa nem a kézenfekvő Zürich, hanem a számunkra az 1954-es vb-döntő miatt rosszemlékű Bern.

valogatott161005.jpg

A magyar-svájci kereskedelmi kapcsolatok 2015-ben 253,4 milliárd forintot tettek ki a KSH beszámolója szerint, az utóbbi években szinte folyamatos volt a növekedés, hiszen a fenti összeg 2011-ben lépte át először a 200 milliárdot. A fenti összeg egyébként a magyar exportot jelenti Svájcba, emellett 182,6 milliárdnyi behozatal is volt. Vagyis a kereskedelmi egyenleg magyar szempontból 70,8 milliárd forintos többletet mutatott.

A svájci nagykövet egy tavaly júniusi gyárátadón Kecskeméten arról beszélt, hogy mintegy 39 ezer munkavállalót alkalmaznak a svájci cégek leányvállalatai Magyarországon, amelyek közül a legnagyobb, a mintegy ezer munkavállalót alkalmazó Phoenix Mecano Kecskemét Kft.

A mostani cikkel egy teljesen új sorozatot is elindítunk: minden válogatott tétmeccs előtt öt szempont alapján hasonlítjuk össze a két országot és a nemzeti válogatottakat. Minden mutatóban a „győztes” egy „gólt” kap, így alakul ki a képzelt gazdasági meccs végeredménye. Az általunk vizsgált öt mutató:

  1. Egy főre jutó GDP dollárban vásárlóerő-paritáson
  2. A legutóbbi év GDP-növekedése (százalék)
  3. Munkanélküliségi ráta (százalék)
  4. A legértékesebb játékos (millió euró)
  5. A legutóbbi válogatott tétmeccs kezdőcsapatának összértéke (millió euró)

A pénteki magyar-svájci meccs esetében ezeket a mutatókat az alábbiakban foglaltuk össze:
magyarsvajckep161004.png

Azt előre borítékolni lehetett, hogy az egy főre jutó GDP-ben Svájc fölényesen nyer majd, de az talán sokaknak meglepő lehet, hogy a 2015-ös gazdasági növekedéssel sikerült kiegyenlítenünk. Innen kezdve azonban csak svájci gólok születtek, amiben nem kevés szerepe volt annak, hogy Dzsudzsák Balázs becsült értéke fénykorához képest is töredékére esett, miközben Granit Xhaka idén nyáron 45 millió euróért igazolt az Arsenalba, és hat meccsen már a Premier League-ben is szerzett egy gólt. A két válogatott játékosai közti különbség még nagyobb, ha a legutóbbi tétmeccs kezdőcsapatának összesített adatait vesszük figyelembe, ebben a mutatóban majdnem tízszeres a svájci fölény. A feröer elleni magyar kezdőcsapat összértéke alig harmada volt Xhaka egyedüli értékének, mellette Ricardo Rodriguez 25 millió eurós értéke és Breel Embolo 22 milliója is meghaladja a teljes magyar kezdőcsapat értékét.

Vagyis összességében a mi képzelt meccsünk 4:1-es svájci sikert jelez előre, de ettől függetlenül persze drukkolunk péntek este a magyar válogatottnak. Hamarosan pedig jövünk a hétfői lett-magyar mérkőzés hasonló beharangozójával.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr5811768379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása