Sportbiznisz

Milliárdokat ért Magyarországnak a tavaly nyári Eb-siker

2017. április 07. - Sportbiznisz Blog

Az előző szezon 2,1 milliárd eurójával szemben a 2015/16-os szezonban több mint a duplájára, 4,6 milliárd euróra emelkedett az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) bevételeinek összege – olvasható a napokban nyilvánosságra hozott pénzügyi jelentésben. A jelentős többletből az európai klubok is profitáltak, a Bajnokok Ligája győztese például harmadával több pénzt kapott, mint egy évvel korábban. Számunkra érdekesebb, hogy a franciaországi Eb jogdíjai is sosem látott csúcsot értek el, amiből Magyarország is részesült azzal, hogy 44 év után kijutott a viadalra.

valogatott161005.jpg

Korábban sosem látott bevételt ért el a 2015/16-os szezonban az UEFA, a 4,6 milliárd eurós összeg több mint duplája volt az egy szezonnal korábbinak.

uefa170407egy.png

Az UEFA pénzügyi jelentése szerint a bevételek szétosztása az alábbiak szerint nézett ki a 2015/16-os szezonban:

uefa170407ketto.png

Látszik, hogy a bevételek legnagyobb részét a tévés jogdíjak tették ki, ezeknek volt az is köszönhető, hogy jelentősen nőtt az UEFA költségvetése. Az előző szezonhoz képest ugyanis 70%-kal ugrott meg az összeg, amiatt, hogy 2016-ban Európa-bajnokságot rendeztek, ami megdobta a jogdíjakat. A reklámbevételek eközben 20%-kal, míg a jegybevételek 9%-kal nőttek az előző szezonhoz képest. Ugyanakkor nem csak az Eb dobta meg a bevételeket, hiszen a klubsorozatokból származó pénz is 53%-kal ugrott meg 2,4 milliárd euróra. Egyébként nem csak a teljes bevétel ért el történelmi csúcsot, hanem a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság tévés közvetítési díjai és reklámbevételei is korábban nem látott összeget értek el, és a jegyeladások is csúcson voltak. Vagyis nem csak Franciaországnak, hanem az európai szövetségnek is komoly pénzügyi siker volt a kontinenstorna. A pénzügyi kimutatás szerint az Európa-bajnokság tévés közvetítéséért egymilliárd eurót fizettek a tévétársaságok, a reklámbevételek majdnem félmilliárdot tettek ki, a belépőkből pedig 270 milliós forrása volt az UEFA-nak. A jelentésben kiemelik, hogy a bevétel-növekedésben az is szerepet játszott, hogy az Eb résztvevőinek száma 16-ról 24-re emelkedett.

Az UEFA azt is közölte, hogy az Európa-bajnokság pénzdíjait hogyan osztotta szét az országok között. A legtöbb pénzt, 25,5 millió eurót természetesen a győztes portugálok kapták, de számunkra fontosabb, hogy Magyarország 11,5 millió euróhoz jutott a nemzetközi szövetségtől. Ez úgy jött össze, hogy 8 millió euró automatikusan járt minden résztvevőnek, 2 millió eurót kapott az MLSZ a válogatott szerepléséért a csoportban, 1,5 millió eurót pedig a nyolcaddöntő ért. Vagyis csak az Eb-szereplés miatt több mint 3,5 milliárd forintot kapott Magyarország az UEFA-tól.

A bevételekkel párhuzamosan a kiadások is megnőttek természetesen, ebben is szerepe volt az Eb-nek, hiszen a különböző eseményekre az előző bajnoki szezon 141,4 millió eurójával szemben 537,3 milliót fordított az európai szövetség. Ugyanakkor a sorozatokban résztvevő klubok is részesültek a megnövekedett bevételből, hiszen a korábbi 1,6 milliárd euróval szemben már 2,3 milliárdot osztott szét köztük az UEFA.

A szervezet összes kiadása a 2014/15-ös 2 milliárd euróval szemben 3,3 milliárd volt.

A fentiekből következően a működési eredmény 122,8 millió euróról 1,3 milliárdra ugrott, így volt lehetőség jelentősen megemelni az úgynevezett szolidaritási hozzájárulást 170 millió euróról 1,2 milliárdra. Így az Európai Labdarúgó Szövetség nettó eredménye 102,1 millió euró volt a tavaly nyáron lezárult bajnoki szezonban. Ez a szolidaritási hozzájárulás annak köszönhető, hogy az UEFA nonprofit intézményként működik, vagyis a működési eredményen felüli profit nagy részét ilyen formában osztja szét. Ebből a kalapból kapnak például a tagszövetségek forrást fejlesztésekre, kiadásaik fedezésére, de ebből fedezik a Bajnokok Ligája és az Európa Liga esetében a selejtezőben kieső klubok juttatásait. Ugyanebből a szolidaritási kalapból kapnak pénzt azok a klubok, akiknek játékosai az Eb-n játszottak. A 2015/16-os szezonban 801,4 milliót kaptak az európai szövetségek szolidaritás formájában, 355,4 millió eurót pedig a klubok között osztott szét az UEFA.

A szervezet jelentéséből az is kiderül, hogy Magyarország összesen 5,2 millió eurót kapott ebből a szolidaritási alapból. Ebből 150 ezer eurót fejlesztésre pályázott meg az MLSZ, egymilliót tett ki a minden szövetségnek járó éves szolidaritási juttatás. Ezen felül 2,4 millió eurót a BL-en, 1,6 milliót pedig az EL-en keresztül kaptak meg a magyar klubok (akik kiestek vagy el sem indultak). Ezen felül 13 magyar klub kapott pénzt amiatt, hogy játékosaik az Európa-bajnokságon szerepeltek, az emiatt kapott összeg 2,3 millió eurót tett ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr6812407635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsocek 2017.04.08. 00:32:58

Egy győzelem, két döntetlen, egy vereség. Történelmi siker, ahogy a tolvajkormány focialista diktátora, meg a talpnyalói értékelték.

BRAAJEN 2017.04.08. 21:37:55

konkrétan, a magyar pógárok mit is kaptak ebből a töménytelen pézből?
a negatív bevétel is bevétel...
süti beállítások módosítása