Sportbiznisz

Anyagilag sem jártak rosszul a franciák az EB rendezéssel

2017. április 06. - Sportbiznisz Blog

Egy idén megjelent tanulmány szerint megérte a franciáknak megrendezni a labdarúgó Európa- bajnokságot, mert az rövidtávon közel 380 milliárd forintos pozitív gazdasági hatást eredményezett.  Az esemény miatt Franciaországba látogatók költései elérte a 190 milliárd forintot. A kutatás szerint egy magyar szurkoló átlagosan 6 és fél napot töltött Franciaországban és naponta 31 ezer forintot költött, amivel a második legkevesebbet költő nemzet volt a vizsgált országok sorában.

uefa_org_france2016.jpg

Kép forrása: uefa.org

A Limogesi Egyetemhez tartozó Sportok Gazdasága és Jogszabályai Központ (Centre de Droit et d’ Economie du Sporta; a továbbiakban: CDES) és a KENEO ügynökség által készített hatástanulmány alapján a rendező ország gazdaságára a 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság rövid távú pozitív hatása meghaladta a 1,22 milliárd eurót. Ez kimondottan figyelemre méltó annak fényében, hogy Jacques Lambert, az UEFA EURO 2016 SAS igazgatója szerint, hogy Franciaország felkészüljön az eseményre 200 millió euróval kellett beszállnia a központi költségvetésnek, amelyet az esemény által generált pozitív hatások messze túlszárnyalnak. A szervezet igazgatója azt pontosan nem részletezte, hogy ez az összeg miből is áll, de annyi ismert egy másik tanulmányból (The Impact of UEFA EURO 2016 On French Stadium Development) amelyet az ESSMA (European Stadium & Safety Management Association) készített, hogy a központi költségvetés finanszírozásával három stadion lett felújítva:

  • Lensben a Stade Bollaert-Delelis – 70 millió euró
  • Saint-Étienneben a Stade Geoffroy Guichard – 59 millió euró
  • Toulouseben a Stade de Toulouse – 34 millió euró

Az ESSMA tanulmány szerint kilenc érintett stadionra összesen (mind a privát, mind a PPP és mind a központi költségvetés finanszírozását beleszámolva) 1,7 milliárd eurót költöttek a finanszírozók.

De térjünk vissza a korábban említett pozitív hatásokra. A tanulmány az EB rövidtávú gazdasági hatását két részre osztotta, megkülönböztetve:

  • az esemény szervezésével, lebonyolításával járó kiadások által generált gazdasági hatást
  • az esemény miatt Franciaországba látogatók költéseinek gazdasági hatását

Az esemény szervezéséhez, lebonyolításához közvetlenül kapcsolható nettó pénzügyi injekció összege 476,8 millió euró volt, amelynek legnagyobb hányadát -76 százalékát-, a legszorosabban a lebonyolításhoz köthető kiadásokhoz lehet kötni (például programok rendezvények szervezése az esemény előtt). A második legnagyobb rész (7,3%) a 23 labdarúgó szövetséghez (például a szálláshelyeken való költések) és az UEFA általi juttatásból generálódó pozitív hatáshoz köthető. Harmadik összetevő az akkreditációval rendelkezők (például: újságírók, delegációk tagjai, UEFA Euro 2016 apparátusa) költéseinek hatása (7%). Negyedik -5 százalék- a kluboknak kifizetett szolidaritási hozzájárulásokhoz köthető pénzfolyam jelentette, illetve a legkisebb részt (4,7%) pedig a kereskedelmi partnerek költései jelentették.

Az eseményre érkező 613 ezer látogató (a tanulmány őket nevezi nagyközönségnek) és a 34 ezer meghívott vendég (VIP vendégek) költései meghaladták a 660 millió eurót. Ugyanakkor a tanulmány figyelembe vette, hogy az esemény nem csak vonzotta az eseményre a turistákat, de jó párnak el is vehette a kedvét, hogy az EB ideje alatt Franciaországba utazzon (ezt nevezzük kiszorító hatásnak). Ezt a CDES számszerűsítette is és a be nem folyt összeget 165 millió euróban határozta meg. Így a turisták költéseinek hatása nettó 500,6 millió euró.

A szurkolók átlagosan 8 napot töltöttek Franciaországban és naponta átlagosan 154 eurót költöttek. Az összeg legnagyobb része (35 százalék) a szállásra ment el, majd az étkezésre (30 százalék), harmadik helyen a helyi közlekedésre kiadott összeg szerepel (15 százalék), majd az egyéb vásárlások (12 százalék) és végül legkisebb arányban kifejezetten a nevezetességek, a turisztikai célpontok látogatására fordított összeg (8 százalék) szerepel. A látogatók költéseinek vizsgálatával egy későbbi cikkünkben még visszatérünk.

Tehát a ráfordítások által generált pozitív gazdasági hatás és a turisták általi költekezések összesen  977,4 millió eurót tesznek ki, amely még messze van a bevezetőben beharangozott 1,22 milliárd eurótól. Itt jön a képbe a CDES által is használt Keynes-i multiplikátor, avagy a beruházási multiplikátor.  Ami csak dióhéjban annyit jelent, hogy a beruházás jövedelem emelkedést okoz (például a vendéglátó iparban), az magasabb fogyasztáshoz vezet, amely ismét beruházás(oka)t eredményez így ismét elkezdődik a kör. A tanulmány egy 1,25-ös szorzószámot használ, amely így arra a megállapításra jutott, hogy a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság a francia gazdaságnak rövid távon 1221,75 millió eurós pozitív gazdasági hatást eredményezett. osszesites_eb.png

A tanulmány az összegbe nem veszi bele a 73,9 millió eurós adóbevételt, amely a francia állam zsebébe vándorolt.

 

Ha érdekel a klubok, sportszervezetek gazdálkodása, illetve a sport és gazdaság összefonódása, kövess minket a Facebookon is (klikk ide), hogy a leghamarabb értesülhess cikkeinkről! 

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbiznisz.blog.hu/api/trackback/id/tr1912402167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vwxyz 2017.04.06. 12:51:46

Csak a szokásos trükk, a megrendelő szükségleteinek megfelelően írunk egy kamu "tanulmányt", hogy ezt lobogtatva bizonygathassa, jó döntést hozott, és ezért kér még új pénzéket további gigaberuházásokra, Ebben nem jelenítjük meg a kiadások nagyobb részét, a bevételeket pedig a közvetett hatásokra hivatkozva felhazudjuk az egekbe, és máris nyereséges a rendezvény. Akárcsak a budapesti vizes VB, olimpia, Formula-1...

Ha 1,7 Mrd ment csak a stadionokra, és 0,5 Mrd volt a költés, akkor az hogy lesz pluszos?
929 Euro/látogató költés? Mindenki a Grand Hotelben szállt meg, és ott lakmározott homárt?
A szurkolók átlagosan 8 napot töltöttek Franciaországban? Hát persze, biztosan.
És naponta 148 Eurót költöttek? Ha azt felszorzom a 8-cal, akkor nem is 929-et kapok., hanem 1148-at :)
süti beállítások módosítása